Nadīna, Adīna, Ulla

Lieldienas. Pēdējā brīža idejas svinībām

Sagaidot silto laiku un sauli, aizvien vairāk savās mājās un arīdzan sirdīs ielaižam līksmību un prieku, vēlmi būt kopā un svinēt. Lieldienas ir vieni no ģimeniskākajiem svētkiem, kas atzinību iemantojuši jau gadsimtiem senā pagātnē, un tomēr arī mūsdienās tie nav zaudējuši nedz aktualitāti, nedz nozīmi un latviešu vidū ir tikpat iemīļoti.

Lai Lieldienu svinības noritētu veiksmīgi un gaisā valdītu jautra noskaņa, esam apkopojuši būtiskākos atspēriena punktus, ar ko sākt svinību plānošanu un kas ļaus gaidītākos pavasara svētkus uzņemt savās mājās bez liekām raizēm.

Mājokļa dekorēšana

Nav noslēpums, ka svētki sākas ar pavisam mazām, šķietami nenozīmīgām detaļām, kā, piemēram, rotājumiem un dekoriem, jo tieši tie rūpējas, lai mājā vai jebkurā citā svinību norises vietā valdītu īstā atmosfēra. Svarīga ir arī svētku galda nofomēšana.

Tā kā Lieldienas atzīmē pavasarī, kad visapkārt mostas daba, kā galvenos dekorus var izmantot dabas elementus: diedzētu zāli,  zarus, pūpolus, kā arī tādus pavasara ziedus, kā tulpes, narcises, hiacintes un sniegpulkstenītes.

Ja pasākumā paredzēti bērni, lielisks risinājums būs tradicionālie Lieldienu simboli, proti, olas, putni, zaķi, lai mazajiem svinētājiem būtu interesantāk. Joprojām aktuāls ir viss ekoloģiskais – salmi, zāle, sūnas, putnu spalvas, akmentiņi, pinumi – it viss, kas top no dabas materiāliem un glabā sevī dabas siltumu.

Nevajadzētu baidīties arī no krāsām, kas veicina enerģiskāku un dzīvespriecīgāku gaisotni, tomēr der paturēt prātā, ka telpai vizuāli nevajadzētu izskatīties pārblīvētai vai nomācošai, savukārt dekoriem – savstarpēji nesaskaņotiem.

Mielasts

Jāsaka gan, ka par un ap to, ko celt galdā, parasti domas raisās visai viegli. Un ne velti – tā vien šķiet, ka viena no būtiskākajām svinību sastāvdaļām ir gards un kvalitatīvi pagatavots mielasts. Gaužām daudzi Lieldienās dod priekšroku jau izmēģinātām, ģimenē iecienītām vai tradicionālām receptēm, tomēr būtu vērts pamēģināt arī ko jaunu kaut vai tādēļ, lai paplašinātu savu garšas “krājumu”.

Kā lielisku papildinājumu pamatēdienam var panākt ar tematiskām Lieldienu uzkodām, piemēram, vārītām vai pildītām olām, Lieldienu maizi, pīrādziņiem, zaļumiem u.c. Lieldienu svētku noskaņu noteikti ienesīs pašu gatavota Lieldienu pasha, Lieldienu kēkss vai Lieldienu smalkmaizītes.

Aktivitātes

Lieldienu svinības nav iedomājamas bez jautrām rotaļām un izklaidēm, kas gaisotni padara krietni vien brīvāku un viesiem liek atraisīties. Šie pavasara svētki ir vieni no vispateicīgākajiem tieši aktivitāšu ziņā, jo to klāsts ir bezgala plašs, tādējādi ikkatrs var izvēlēties sev tīkamākās spēles, vadoties pēc vēlmēm un iespējām.

Kā viena no tradicionālākajām aktivitātēm būtu jāmin olu ripināšana, kas, lai arī sena tradīcija, ārkārtīgi populāra ir arī šodien. Dēli vai renīti noliek slīpi un dalībnieki cits pēc cita ripina savu olu lejā. Ja noripinātā ola pieskaras kādai no tām, kas atrodas zemē, ripinātājs iegūst divas olas, bet ja ne, tad savu olu atstāj turpat zemē un veiksmi ļauj izmēģināt nākamajam ripinātājam.

Ja svinības plānotas brīvā dabā (derēs arī liela telpa), jautra aktivitāte ir olu meklēšana. Atkarībā no viesu skaita un organizatora vēlmēm var ierosināt dažādus spēles noteikumus, piemēram, dalībniekiem jāmeklē komandās vai individuāli, uzvar tas, kurš atrod vairāk vai kurš noslēpto olu uziet visātrāk. Vēl interesantāka aktivitāte kļūst, ja tiek iekļauti dažādi prāta vai fiziskie uzdevumi, kas jāveic, lai tiktu pie kārotās balvas.

Līdzīgie raksti