Aldis, Alfons, Aldris

Lieldienu pasha

Nevienam nav noslēpums, ka bagātīgam Lieldienu mielastam nekādi neiztikt bez Lieldienu pashas, ar ko palutināt sevi un savus tuvākos. Smeļoties iedvesmu no pavasarīgajiem saules stariem un Lieldienu tradīcijām, kas iemantojušas atzinību un cieņu, piedāvājam pagatavot tradicionālo Lieldienu pashu, kas priecēs ikvienu ar savu vienlaikus maigo un bagātīgo garšu.

Sastāvdaļas:

- 1 kg pilnpiena biezpiena
- 160 g sviesta, istabas temperatūrā
- 6 olas
- 300 g baltā cukura
- 300 g saldā krējuma
- šķipsna rīvēta muskatrieksta
- 1 vaniļas pāksts VAI 1 paciņa vaniļas cukura
- 1/2 TK malta kanēļa
- 100 g žāvētu aprikožu (vai jebkuri citi žāvēti augļi pēc izvēles)
- 100 g žāvētu ķiršu 
- 100 g rozīņu
- 100 g lobītu mandeļu

Lieldienu pashas pagatavošana

1. Biezpienu caur sietu izberž katlā.

2. Lej klāt saldo krējumu un pievieno izkausētu sviestu.

3. Atsevišķā traukā saputo olas, tad tās pievieno biezpiena masai.

4. Katlā ber cukuru, muskatriekstu, sēkliņas no vaniļas pāksts un kanēli. Nepārtraukti maisot ar karoti, karsē uz nelielas uguns. Jāraugās, lai masa nesāk vārīties; tikko kā liekas, ka tūlīt sāks vārīties, ņem nost no uguns un noliek malā.

5. Kamēr masa atdziest, sīkos gabaliņos sagriež aprikozes. Pēc vēlēšanās mandeles var viegli apgrauzdēt (taču bez grauzdēšanas var iztikt) un rupji sakapā.

6. Biezpiena masai liek klāt aprikozes, ķiršus, mandeles un rozīnes. Ja ir vēlme, var pievienot arī sīki sarīvētu apelsīna miziņu.

7. Masai ļauj nedaudz atdzist, lai tā sabiezē, citādi pievienotie augļi nogrims līdz lejai.

8. Pirms pashas masas liešanas formā vai veidnē, to vēlreiz apmaisa, lai žāvētie augļi izkliedējas. Pirms tam formas apakšu izklāj ar marli un atstāj gabalu, lai būtu ar ko nosegt virspusi.

9. Kad masa formā salieta, virspusei pārliek pāri audumu, un pashu ar bļodu novieto vēsumā. Pāri uzliek kādu priekšmetu – dēlīti vai šķīvi – un uz tā vēl kādu slogu, lai no masas izspiestu lieko šķidrumu.

Nākamajā dienā (pēc 10 – 12 h) Lieldienu pashas masu uzmanīgi atbrīvo no formas un iztin no auduma. Pēc vēlēšanās desertu izrotā un pasniedz.

Gardas pashas noslēpumi

# Ja saimniecībā nav sietiņa, lai izberztu biezpienu, šim nolūkam var izmantot blenderi. Jo irdenāks un smalkāks būs biezpiens, jo uz mēles kūstošāka izdosies pasha.

# Pirms masai pievienot rozīnes vai citus žāvētus augļus, ogas, tos jāizmērcē, bet pirms pievienošanas masai jānosusina ar salveti, lai tie būtu iespējami sausi.

# Lai pashas masa nepieliptu pie trauka un vēlāk būtu viegli izņemama ārā, trauku pirms masas ieliešanas izklājiet ar mitru marli.
 

Līdzīgie raksti