Krāsnī cepti ķirbju virtuļi ar biezpienu
(Gatavošanas laiks - 50 min + laiks rotāšanai)
Gatavojot šos virtuļus, vienlaikus var “nošaut divus zaķus”. Proti - virtuļu mīklā ir gan ķirbju biezenis, gan speltas kvieši, gan biezpiens, kas padara tos daudz veselīgākus par klasisko variantu (taču tikpat garšīgus), bet virtuļu rotāšana būs aizraujoša izklaide visai ģimenei.
Sastāvdaļas: (18 virtuļiem)
- 100 ml rafinētas rapšu vai saulespuķu eļļas
- 2 olas
- 150 g brūnā cukura
- 240 g ķirbju biezeņa
- 1/2 tējk. sāls
- 225 g speltas kviešu miltu (derēs arī augstākā labuma)
- 1 tējk. cepamā pulvera
- 1 tējk. sodas
- 1 tējk. kanēļa
- 1/2 tējk. kardamona
- 1 ēdamk. vaniļas cukura
- 100 g biezpiena vai rikotas siera
Glazūrai:
- 50 g krēmsiera
- 500 g pūdercukura
- 60-90 g ūdens
Pārtikas krāsvielas vai kakao, ogu pulveris, daži pilieni burkānu/biešu sulas utt..
Cukura dekori rotāšanai
Pagatavošana:
1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam.
2. Ar sviestu vai eļļu ietauko virtuļu cepamo formu.
3. Lielā bļodā samaisi eļļu ar olām un cukuru.
4. Pievieno ķirbju biezeni un biezpienu, samaisi.
5. Pievieno miltus, cepamo pulveri, sodu, kanēli, kardamonu un sāli.
6. Mīklu sapildi konditorejas maisiņā un līdz pusei piepildi ar to virtuļu formu.
7. Cep 15–18 minūtes, pēc cepšanas pilnībā atdzesē.
Glazūru gatavo tieši pirms rotāšanas
8. Krēmsieru uzkarsē kopā ar ūdeni un sajauc viendabīgā maisījumā.
9. Iemaisi tajā pūdercukuru līdz iegūsti vijīgu masu - tai ir jābūt ne pārāk šķidrai, bet arī ne pārāk biezai. Ja masa šķiet pārāk šķidra, pievieno tai vēl pa ēdamkarotei pūdercukura, bet, ja pārāk bieza - pa ēdamkarotei ūdens.
10. Pievieno pārtikas krāsvielas, malto sublimēto ogu pulveri vai kakao, lai dažādotu krāsas.
11. Virtuļus mērcē glazūrā un uzreiz rotā ar cukura dekoriem vai atstāj, lai augšpuse nožūst un vēlāk rotā ar tās pašas glazūras zīmējumiem citā krāsā.




