Sarmīte, Tabita

Piparkūku dāvanu zīmes

Viens no iecienītākajiem, skaistākajiem un reizē gardākajiem Ziemassvētku simboliem ir piparkūkas. To smarža arvien rada mājīgu un patīkamu gaisotni, nemaz nerunājot par garšu, kas, šķiet, neatstāj vienaldzīgu itin nevienu. Lieki piebilst, ka pašu ceptas piparkūkas var būt arī lieliska dāvana gan mazpazīstamiem, gan tuviem cilvēkiem, un tās allaž pratīs uzburt smaidu, lai arī kuram jūs tās pasniegtu.



Piedāvājam aizlienēties ideju, kā īpašā, varbūt ne tik ierastā veidā mājās pagatavot brīnumgardas un stilīgas piparkūkas, kas, ja vien pirms tam netiks notiesātas, lieliski papildinās jūsu sarūpētās dāvanas, piešķirs tām “odziņu” un sevišķu vērtību.

Nepieciešams:

Piparkūku mīklai
- 400 g kviešu miltu
- 1 TK kanēlis
- 3/4 TK sarīvētas ingvera saknes
- 1/4 TK sāls
- 120 g brūnā cukura
- 250 ml tumšā kukurūzas sīrupa
- 110 g margarīna

Glazūrai
- 250 g pūdercukura
- 2 olu baltumi
- citronu sula

Pagatavošana:

1. Bļodā jauc kopā visas sausās sastāvdaļas.

2. Katliņā lej kukurūzas sīrupu, brūno cukuru un margarīnu un liek uz mērenas uguns. Maisa, līdz margarīns ir izkusis.

3. Sildīto šķidro masu lej klāt bļodas saturam un maisa ar rokām, līdz viss ir kārtīgi sajaucies. Atstāj mīklu atdzesēties uz pusotru stundu.

4. Pēc tam izrullē atdzesēto mīklu uz cepamā papīra vēlamajā biezumā un, izmantojot piparkūku formiņas, izspiež to dažādās formās. Ar zīmuļa galu vai jebkuru citu asu priekšmetu katrai formai augšpusē izspiež nelielu caurumiņu, kur tiks ievērta lente vai striķis.

5. Cep krāsnī 350 grādos aptuveni 12-15 minūtes, līdz piparkūkas kļūst zeltaini brūnas. Atdzesē.

6. Bļodā sakuļ olu baltumus un, turpinot kult, pamazām pieber pūdercukuru un iespiež citrona sulu. Puto apmēram 5 minūtes.

7. Kamēr glazūras masa nav sacietējusi, dekorē piparkūkas un ļauj, lai glazūra sacietē.

8. Caurumiņos iever lentes vai striķus un piestiprina pie dāvanu iesaiņojumiem.

 

Līdzīgie raksti