Baiba, Barbara, Barba

Pieci mīti par viskiju, kas būtu jāzina ikvienam

Lai arī viskijs ir viens no pasaulē senākajām alkoholiskajiem dzērieniem, Latvijā tas tikai pamazām sāk iekarot sevis cienīgu vietu, tāpēc mūsu sabiedrībā vēl arvien valda daudz mītu par šo dzērienu. Zemo cenu dzērienu veikalu tīkls AlkOutlet atspēko piecus populārus mītus par skotu “dzīvības ūdeni”- viskiju!

1. MĪTS: Visi viskiji garšo līdzīgi!

Ja esi pagaršojos vienu viskiju, nedomā ka zini par šo dzērienu visu! Viskija darinātāji visā pasaulē gadsimtu gaitā ir izkopuši pamatīgas viskija gatavošanas tradīcijas, radot ļoti daudzveidīgu un atšķirīgu viskiju klāstu. Viskiju garša variē ļoti plašā amplitūdā –  te var atrast gan svaigi saldas, gan aromātiski piesātinātas un dūmakainas garšas, gan ziedu notis, gan kūdraini rūgtus aromātus. Ir viskiji, kas labi sader ar sātīgiem gaļas ēdieniem, bet ir arī tādi, kas lieliski papildina smalku desertu! Ceļojums viskija pasaulē noteikti ir arī ceļojums garšas un aromātu valstībā, kur sev tīkamāko var atrast katrs!

2. MĪTS: Viskiju dzer tikai vīrieši.

Tā, ka viskijs ir stiprs alkoholisks dzēriens, to pieņemts saistīt arī ar stipro dzimumu, uzskatot, ka viskijs vairāk piemērots vīriešiem.  Taču šis dzēriens noteikti var “atrast savu vietu” arī dāmu kompānijā. Viskiju par labu atzinušas daudzas pasaules sievietes, interneta vidē pat atrodami veseli viskijam veltīti blogi, ko raksta dāmas, uzsverot, ka šis dzēriens ir tik daudzveidīgs, ka tas jābauda visiem, neatkarīgi no dzimuma.

3. MĪTS: Viskijs jādzer tīrs!

Lai arī klasiski viskiju vairāk ir pieņemts dzert tīrā veidā, tas ir arī ļoti labi piemērots dažādu alkoholisku kokteiļu pagatavošanai. Protams, dūmakainus un garšas ziņā pilnīgus viskijus nav jēga izmantot saldu un vieglu kokteiļu radīšanai, tomēr var atrast ļoti daudzu labu kokteiļu receptes, kas ļaus izcelt katra viskija izsmalcinātās garšu nianses!

4. MĪTS: Viskijs ir kaitīgs organismam.

Nelielās devās viskijs darbojas kā spēcīgs antioksidants, kas palīdz organismam pretoties sirds slimībām un pat apturēt vēža šūnu augšanu. Ne velti laikos, kad ASV valdīja sausais likums, viskiju medicīniskos nolūkos atļāva lietot pat ar likumu. Pārmērīga alkohola lietošana, protams, ir kaitīga veselībai, taču tā  kaitīgums visvairāk slēpjas nepareizos alkohola lietošanas paradumos, nevis pašā dzērienā!

5. MĪTS: Jo vecāks viskijs, jo labāks.

Viskija ražošanas gads tiešām ietekmē šī dzēriena cenu, tomēr nevar apgalvot - jo viskijs ir vecāks, jo tas ir labāks. Viskija izvēle, pirmkārt, ir gaumes lieta, un tā kvalitāti vairāk ietekmē viskija gatavošanas process, izejvielas un tehnoloģijas, nevis tā vecums!

Līdzīgie raksti