Baiba, Barbara, Barba

Pašgatavots Jāņu siers un rabarberu kūka līgotājiem

Jāņu laikā pati daba mūsos atmodina snaudošo senču garu un mudina darīt lietas, kam saņemamies tikai reizi gadā, piemēram, siet sieru! Tieši tāpēc līgošanas gaidās nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā ātri pagatavojama mājas siera recepti un desertam mudina pagatavot rabarberu kūku.

Ātrais Jāņu siers

Gatavošanas laiks - 20 min. + laiks lieko sūkalu notecināšanai. Siera pagatavošanai būs nepieciešama vismaz 50x50cm liela marle divās kārtās

Sastāvdaļas
- 2,5 l piena (ar jebkuru tauku saturu)
- 1,5 l kefīra (ar jebkuru tauku saturu)- 1 ēdamk. ķimeņu
- 0,5 tējk. kurkumas (dzeltenās krāsas iegūšanai, var nepievienot)
- 1-2 tējk. sāls

Pagatavošana
1. Lielā sietā ieklāj dubulti salocītu marli, ko izmantosi siera nokāšanai.
2. Katlā uzkarsē pienu. Kad piens sāk celties uz augšu, pielej kefīru un, visu maisot, sildi, līdz sāk atdalīties sūkalas.
3. Pieber ķimenes, samaisi.
4. Izkās maisījumu caur sietu ar marli.
5. Pievieno masai sāli un kurkumu, visu samaisi.
6. Aizsien marli un atstāj to vēsumā līdz nākamajai dienai. Ja vēlies, lai siers ir stingrāks, nospied to zem sloga.

Rabarberu kūka ar olīveļļu

Gatavošanas laiks - 15 min. + 45 min. cepšanai

Sastāvdaļas
- 2 rabarberu kāti
- 3 olas
- 100 ml olīveļļas
- 150 g brūnā cukura
- 100 g augstākā labuma kviešu miltu
- 100 g pilngraudu kviešu miltu
- 100 g mandeļu miltu
- 1,5 tējk. cepamā pulvera

Pagatavošana

1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 170 grādiem. Ietauko cepamo formu.
2. Nomazgā, nomizo un sagriez  2-3 cm lielos gabalos rabarberu kātus.
3. Saputo viendabīgā masā olīveļļu, cukuru un olas.
4. Samaisi kopā visu veidu miltus un sadali iegūto miltu maisījumu trīs vienādās daļās.
5. Pievieno pirmo daļu miltu saputotajam maisījumam un kārtīgi samaisi mīklu.  To pašu atkārto arī ar otro un trešo daļu.
6. Pieber mīklai cepamo pulveri, samaisi un lej masu cepamajā formā.
7. Mīklas virsū izkārto rabarberus un liec cepties uz 40-45 min., gatavību pārbaudot ar kociņu.

Atdzesē un baudi!

Līdzīgie raksti