Alīna, Sandris, Rūsiņš

Olu krāsošana sīpolu mizās Lieldienām

Lieldienās tradicionāli galdā tiek liktas krāsotas un citādi raibinātas olas, kas simbolizē dzīvību, augšāmcelšanos un auglību. Šoreiz par mūsu iecienītāko un senāko Lieldienu tradīciju – olu krāsošanu sīpolu mizās.

Krāsojot olas sīpolu mizās, var izmantotas dažādas metodes – olas vāra katlā kopā ar sīpolu mizām vai iepriekš pagatavotā sīpolu mizu novārījumā, vai arī – ietin olas sīpolu mizās pirms vārīšanas.

Košāku toni iespējams panākt, ja olas vāra katlā kopā ar sīpolu mizām. Šo metodi var pastiprināt, ja olu vēl piedevām ietin sīpolu mizās. Tā kā katrai sīpolu mizai ir atšķirīgs tonis, tad ietinot mizās, olas sanāk raibi lāsumainas.

Vēl tumšāku un piesātinātu toni iespējams panākt, ja olas vāra kopā ar sīpolu mizām 10 minūtes, tad izņem no katla, 2-3 minūtes skalo aukstā ūdenī, un pēc tam – liek atpakaļ katlā ar sīpolu mizām un ļauj ievilkties vēl 30-40 minūtes.

Noderīgi padomi olu vārīšanā

• Lai krāsotu ar sīpolu mizām, var izvēlēties gan baltās, gan brūnganās olas.
• Lai vārot olas neplīst, tās pirms vārīšanas ieteicams paturēt istabas temperatūrā vai siltā ūdenī.
• Lai olas krāsotos vienmērīgi, tās vispirms jāattauko. To var darīt ar spirtu vai siltu ziepjūdeni, sālsūdeni vai etiķa ūdeni.
• Ieteicamais olu vārīšanas laiks ir 8-10 minūtes (laiks jāuzņem brīdī, kad ūdens sāk vārīties).
• Vārot olas, ūdenim var piebērt sāli, kā arī tās ieteicams vārīt uz vidēji karstas liesmas, jo ūdenim strauji vāroties un burbuļojot, tās var ieplīst.
• Tūlīt pēc vārīšanas olas liek bļodā ar aukstu ūdeni.
• Ja gatavās olas noziež ar augu eļļu, sviestu vai speķa ādiņu, tās izskatās košākas, spīdīgākas.

Olu krāsošana sīpolu mizās

Nepieciešams

- 12 vistu olas (var būt arī brūnās)
- 300 g sīpolu mizu
- 6 ēd. k. sāls
- 3 l ūdens
- augu eļļa vai sviests
- putraimi, lapiņas, pūpoliņi, marles gabaliņi vai cita plānas tekstūras audums, diegs

Pagatavošana

1. Lielā katlā ielej ūdeni, sāli un sīpolu mizas. Ātri uzvāra un ļoti lēni pavāra 30 min. Ļauj 10 min. atdzist.

2. Olām klāt pietin putraimus, lapiņas un citus dekorus. Uzmanīgi liek olas mizu vārijumā, uzvāra un vēl pavāra 20 min.

 

Līdzīgie raksti