Nadīna, Adīna, Ulla

Galda klāšanas etiķete

Ne reizi vien, uzņemot mājās viesus vai rīkojot pasākumus, nākas saskarties ar galda klāšanu, un, lai arī pirmajā brīdī pareizi saklāt galdu liekas pavisam vienkārši, galda kultūrai ir savi knifiņi un noteikumi, kas gribot negribot jāievēro. Aicinām iepazīties ar galvenajiem galda klāšanas etiķetes noteikumiem, par kuriem bieži vien piemirstam vai pat neiedomājamies, lai saviesīgu viesību rīkošana vairs neprasītu tik daudz laika un pūļu.

Galda piederumu izkārtojums

Viens no pirmajiem un būtiskākajiem noteikumiem, kas jāievēro, ir galda piederumu izkārtojums, jo tieši pareizi servēts galds iedos viesībām labo toni un radīs priekšstatu gan par jūsu plānošanas prasmi, gan zināšanām.

Kas attiecas uz nažiem un dakšām, tie jānovieto tādā secībā, kādā tiks pasniegti ēdieni, proti, tālāk no šķīvja liek tos piederumus, kas tiks izmantoti paši pirmie. Dakšas novieto kreisajā pusē no šķīvja, bet nažus – labajā, ar aso galu pavērstu pret šķīvja pusi. Jāpiezīmē, ka katram ēdienam ir paredzēti savi galda piederumi, tāpēc likt viesim ēst zivs ēdienu ar gaļas ēdienam atbilstošajiem piederumiem nebūtu diez ko pareizi.

Glāzes servē taisnā līnijā 45 grādu leņķī no galda malas. Arī uz glāzēm attiecas tas pats princips, kas uz nažiem un dakšām, – vistālāk novieto glāzi, kuru izmantos vispirms.

Etiķete pieļauj tikai auduma salvetes

Saviesīgās un oficiālās viesībās nav pieņemts izmantot papīra salvetes. Etiķete pieļauj tikai kvalitatīva auduma salvetes. Klājot galdu, salvete jānoliek vai nu uz šķīvja, vai tam kreisajā pusē, taču nekad zem galda piederumiem, jo tā būs pirmā lieta, ko viesis paņems rokās un uzklās sev uz ceļiem.

Pudeles – uz paliktņa vai ledus spainī

Alkohola pudeles, kas paredzētas aperitīvam vai kādam no pasniegtajiem ēdieniem, nedrīkst novietot uz galdauta vai plika galda. Etiķete paredz, ka pudele jānovieto uz kāda paliktņa vai ledus spainī.

Tāpat liela uzmanība jāvērš arī pašam alkoholiskajam dzērienam, ko paredzēts pasniegt. Nepieņemami ir pasniegt siltu šampanieti vai dzirkstošo vīnu; tam jābūt stipri atdzesētam, jo tieši aukstā temperatūra ļauj sajust dzēriena īsto garšu.

Sarunas un mobilais telefons

Ja paralēli maltītei paredzēts apspriest kādus svarīgus jautājumus, sarunājoties galda piederumi jānovieto krusteniski uz šķīvja šaurā leņķī, jo runāt ar galda piederumiem rokās ir nekorekti. Jāpiebilst, ka tos nedrīkst atstutēt pret šķīvja malu. Ja šķīvi iztēlojas kā pulksteni, tad naža spalam jābūt uz 5, savukārt dakšas spalam – uz 7.

Ārkārtīgi svarīgs noteikums, kura nozīmīgums tieši mūsdienās tiek izcelts visvairāk, attiecas uz mobilā telefona lietošanu viesību laikā. Telefonu nedrīkst likt uz galda, jo tas parāda necieņu pret sarunu biedriem. To ieteicams atstāt kabatā vai somā klusuma režīmā. Ja nu tomēr gaidāms kāds ļoti svarīgs zvans, par to apkārtējie jābrīdina un jāatvainojas jau laikus.

Beidzot maltīti, dakšu un nazi jānovieto paralēli vienu otram uz šķīvja. Galda piederumu spaliem jāatrodas uz iedomātās pulksteņa ciparnīcas 5.

Līdzīgie raksti