Zeltīte, Andis

10 vērtīgi padomi Lieldienu olu krāsošanai

Vispazīstamākais un tradicionālākais veids, kā Lieldienās krāsot olas, ir ar sīpolu mizām, kas ir ne vien pārbaudīta, bet arī efektīva metode. Un tomēr pastāv daudz un dažādi veidi, kā iegūt krāsainas olas, ņemot talkā citus, bet ne mazāk lētus un ērti pieejamus dabas materiālus, kā garšaugus, dārzeņus, ogas, tējas, graudaugus, utml.

Lūk, 10 noderīgi padomi Lieldienu olu krāsošanai, lai vai kādus dabas materiālus tu izvēlētos. Turklāt, atceries, ka olu krāsošanai ir tā burvība, ka rezultāts vienmēr būs ar pārsteigumu.

 

1. Pirms olu krāsošanas, lai labāk veidotos vēlamā krāsa, olas rūpīgi nomazgā sāls ūdenī.

2. Lai olas vāroties nesaplīstu, pirms liec uz uguns, paturi tās vismaz stundu istabas temperatūrā.

3. Krāsojot olas, ūdenim pieliec klāt sāli. Sāls nodrošinās ne tikai krāsas noturību, bet arī to, lai olas nesaplīstu.

4. Pirms olas liec krāsoties, krāsojošās izejvielas novāri un izkās caur sietu. Tad liec tās vārīties vēlreiz kopā ar olām vai arī izvāri olas atsevišķi un tad liec tās krāsoties pie izejvielām.

5. Jo ilgāku laiku olas atradīsies krāsojamajā šķidrumā, jo intensīvāku un spilgtāku toni tās iegūs.

6. Baltās olas nodrošinās krāsainākus un spilgtākus toņus, turpretī brūnās – tumšākus un dziļākus. Savukārt vienmērīgāku krāsu iegūsi, izmantojot brūnās olas, jo to čaumala parasti ir gludāka, kā arī vāroties tās mazāk plīst.

7. Ja vēlies nokrāsot olas, izmantojot tādus dabas materiālus kā lapas un zarus, vari pietīt tos pie olas ar diegu, kas dos arī papildu ornamentu. Tomēr, lai vāroties diegs nenošļuktu, ieteicams olu ielikt kaprona zeķē.

8. Pēc novārīšanas, olas neslauki, bet ļauj tām atdzist aukstā ūdenī.

9. Lai olas iegūtu spīdumu, vari tās pēc atdzesēšanas apstrādāt ar eļļu.

10. Olu krāsošanai vari izmantot sīpolu mizas (iegūsi sarkanbrūnas olas), sarkanās bietes vai mellenes (zilas olas), aveņu zariņus (tumši sarkanas olas), aroniju sulu (violetas olas), lavandas novārījumu, saldētas mellenes vai upenes (gaiši zilas, lillīgas olas), kurkuma vai stirpu kumelīšu novārījumu, vai kariju (dzeltenas olas), spinātu, piparmētru, bērzu lapas un pirts slotas (zaļas olas).

 

Līdzīgie raksti