Alīna, Sandris, Rūsiņš

Kas jāņem vērā, organizējot bērnu ballīti

Galvenais, kam jāpievērš uzmanība, organizējot bērnu ballīti, ir tradīcijas, rotaļu nozīmība, komunikācija un svētku sajūtas radīšana.

Svētki ir kaut kas ļoti īpašs, kas savā ziņā cieši saistīts ar ģimenes tradīcijām un mantojumu. Katrā ģimenē un katram bērnam ir individuāla pieeja tam, kādiem jābūt svētkiem. Taču svētki noteikti būs tās dienas, kad aizmirsīsies problēmas un raizes, visi būs priecīgi un atvērti.

Svētku organizatoriskā puse
Katram cilvēkam spilgti atmiņā ir palikuši bērnības svētki, jo tie bija īpaši, nāca ar gaidīšanu. Viss process tika padarīts vilinošs, maģisks un interesants, zinot, ka tajā dienā tiks veltīta milzīga uzmanība tieši tev. Lai neaizmirstamus svētkus uzrīkotu bērnam, nepieciešams tos organizēt atbilstoši viņa vecumam un interesēm. No tām arī atkarīgs, kur svētki tiks svinēti, kādas aktivitātes tiks realizētas, kādi un cik daudz viesu tiks aicināti, kādas dāvanas pasniegtas. Dāvanas ir svarīgas, tomēr svētku noskaņa un gatavošanās process svētkiem ir svarīgāks.
Svinēšanas laiku būtu ieteicams plānot tā, lai bērnam nav īpaši jāmaina savs gulēšanas režīms, piemēram, lai izdotos pagulēt diendusu. Īpaši jāpiedomā pie maltītes. Lai vecākiem nebūtu visu laiku jāuztraucas, vai bērns neapēd pārāk daudz saldumu, būtu jāgādā, lai uz viesību galda būtu pēc iespējas vairāk veselīgu produktu. Tos var pasniegt interesantās un bērnam saistošās formās, piemēram, izgatavojot smaidiņus.
Izvēloties viesus, būtu jāpadomā, ko uzaicināt un cik daudz, jo ir būtiski, īpaši mazākiem bērniem, lai nav par daudz cilvēku. Tāpēc ieteicams ielūgt dažus, vislabāk radiniekus vai tuvus draugus (var kopā ar bērniem).

Viesu uzlūgšana
Svētku gaidīšanu var padarītu īpašu vecākiem kopā ar bērnu izgatavojot ielūgumus viesiem. Tas varētu pārvērsties par lielu notikumu pašam bērnam un radīt viņam papildus noskaņojumu. Arī viesi būtu priecīgi par kartiņu, ko pats bērns būtu zīmējis. Mazākie bērniņi var sagatavot pēdiņu vai plaukstiņu nospiedumus. Ja vecāki ir domājuši uz ballīti aicināt klaunu vai kādu multfilmu varoni, tad bērns noteikti tam ir jāsagatavo, jo var sanākt, ka viņš nobīstas un negrib redzēt to, kas viņam sagatavots.

Spēlēšanās, lustēšanās
Svarīga katru bērnu svētku sastāvdaļa ir spēles. Spēlēšanās pati par sevi ir attīstība, kurā bērni visbiežāk izspēlē savas domas un jūtas. Spēlēšanās prasme attīstās jau agrīnā vecumā. Par spīti vecāku bažām un, iespējams, sabiedrības attieksmei, spēlēšanās ir viens no galvenajiem elementiem, kas nodrošina bērna attīstību un dažkārt var uzlabot arī pieaugušo labsajūtu. Citiem vārdiem sakot, spēlēšanās nav veltīga laika izniekošana. Spēlēšanās veicina mācīšanos, pašcieņu, valodas attīstību, sociālās prasmes, koncentrēšanās spējas un uzmanību, fizisko un emocionālo attīstību. Viena no vecāku lomām – būt bērnam arī par rotaļu biedru.

Ikdienā vecāki rotaļas bieži izmanto kā veidu, kā kaut ko iemācīt – krāsas, vārdus, burtus, ciparus, nevis kā iespēju jautri pavadīt laiku kopā ar bērnu. Izvēloties atbilstošas rotaļas svētkiem, īpaša uzmanība jāpievērš bērna attīstībai. Kā, piemēram, kādā vecumposmā bērns ir gatavs rotaļāties ar citiem bērniem, kādā viņš jau spēj piedalīties grupas nodarbībās.

Komunikācija un drošība svētkos
Svētki ir reizes, kad īpaši aktīvi ir iespējams vērot un novērot bērna komunikācijas spējas un valodas attīstību gan attiecībā pret citiem bērniem, gan attiecībā pret pieaugušajiem. Svētkos ieteicams vairāk piedomāt par pieskārieniem – samīļošanu, paglaudīšanu, kā arī par bērna drošību (svecīšu liesmas, balona uzsprāgšana u.c.).

Jāatgādina, ka pats galvenais tomēr svētkos ir atmosfēra un, protams, arī tas, kā svētki tiek pasniegti.

Jaunākie raksti