Aldonis, Agija

Jaungada sagaidīšana mājās: idejas, ieteikumi

Ja šogad dosiet priekšroku Jaungada viesībām mājas apstākļos, lieti noderēs eksperta padoms, apsverot dekorācijas idejas, pusnakts ēdienkarti un citas svinību nianses. Piedāvājam ieskatīties populārās pasākumu organizēšanas ekspertes, vairāku grāmatu autores Marijas Makbraidas (Maria McBride) padomos, kā Jaunā gada sagaidīšanu mājās izvērst par patiesi elegantu pasākumu!

“Naktī, kas zināma ar lielo gaidu sajūtu un svinīgumu, nav īstā vieta piezemētām lietām. Arī Jaunā gada sagaidīšanai mājas platībās iesaku pievērst tikpat lielu uzmanību un sagatavošanās rūpību, līdzīgi, ja tā tiktu aizvadīta kādā citā atpūtas vietā.” Šis un turpmākie Marijas Makbraidas ieteikumi plānošanā palīdzēs izveidot svinīgu un svētkiem piemērotu atmosfēru jūsu Jaunā gada mājas viesībās.

Ēdienkarte. “Bufetes tipa mielasts ir labākā izvēle Vecgada vakarā. Uzkodas pašas par sevi izskatās lieliski, un tas ir vienkāršs, bet smalks veids, kā pacienāt ciemiņus. It īpaši pēc tam, kad jau aiz muguras Ziemassvētku lielais mielasts…

Tā kā Vecgada vakars plānojas būt arī garais vakars, vislabāk ciemiņus uzņemt ap plkst. 21:00, groziņā katram ņemot līdzi savu mīļāko uzkodu un vīnu vai liķieri. Šis apstāklis ļaus turēt attiecīgo kursu arī no mājas saimnieces puses. Gaļas, dārzeņu, augļu, siera un zivju aukstās uzkodas būs tieši laikā! Tās neprasa arī karsto pagatavošanu īsu mirkli pirms ciemiņu atnākšanas.

Ieteikums: Ļoti vienkārša un garda uzkoda ir spirāles formā apcepts šķiņķis – čiks un gatavs. Kā arī, uzkodas uz kociņa visērtāk izkārtot vairākstāvu šķīvī, lai mazāk aizņemtu vietu citiem traukiem un uzkodām.”

Dzērieni. “Dzirkstoši burbuļi, burbuļi un vēlreiz burbuļi! Jaungadam piestāv būt mirdzošam un kūsājošam… Tādēļ košu iespaidu uz viesiem atstās šampanieša bārs, kur būtu pieejami pāris veidu šampanieši. Dažādi? Jā, Tev ir iespēja tos dažādot jautrībai, piemēram, iekļaujot klasiskajā klāstā arī trīs dažādas šampanieša boles – ar zemenēm, meloni vai toniku. Bezalkoholiskos dzērienus šajā vakarā lieliski pārstāvēs sidrs (protams, bezalkoholiskais) vai augļu bole ar gāzētu limonādi.

Dekori. Tā kā Ziemassvētki līdz Vecgada vakaram ir viens liels brīvdienu maratons, visticamāk, Tavs mājoklis būs jau nedēļu izdekorēts Ziemassvētku stilā. Vien jāatbrīvo no telpas visas tās lietas, kas traucē svētku noskaņai, un jānoņem dekorus, kas pārlieku raksturo Ziemassvētkus, nevis Vecgada vakaru.

Tomēr kopējo svētku noformējumu var atstāt jautri – mīļā Ziemassvētku ornamentu stilā, pievienojot tam nedaudz (vai daudz) vairāk svinīguma. Sudrabs vai zelts, balts, sarkans un zils – šīs krāsas tik ļoti piestāv Vecgada vakaram! Jaungadam atbilstošs dekors ir sudraba konfeti zvaigznīšu lietus, brīnumsvecītes un mazās tējas vai garās sveces visapkārt.

Bufetes galds var būt centrālais objekts telpā, tādēļ tam vēlams būt apaļā formā, vidū novietojot kādu uzmanību piesaistošu objektu – piemēram, lielu un efektīgu sudrabainu vāzi, kuru svētku noskaņās vari apdarināt arī pati!

Bet, kad visapkārt sāks uguņot, lieliska pašmāju salūta alternatīva ir papīra laternas, kuras kopā ar viesiem palaist augšup ceļojot zvaigznēs…

Tātad – sākam skaitīt laiku līdz pusnaktij!

17:00 Telpas tiek sagatavotas svinībām.

Bufetes galds savā vietā, gaidot izklājamies uz tā uzkodas. Ja par bufetes galdu tiek izmantots ēdamistabas galds, krēslus lietderīgi novietot citā istabā, jo tādā veidā “satiksme” pie bufetes būs vieglāka un cilvēki vairāk kustēsies, uzturot jautrību. Krēslus var aizvietot sēžamdīvāns un pa kādam pufam laiskākai noskaņai.

19:00 Atvelkam elpu.
Atvēli sev laiku sagatavoties, lai pēdējos mirkļus pirms viesu ierašanās Tu nebūtu jau piekususi, tīrot māju un uztraucoties par ierobežoto laiku…

20:30 Atdzesē šampanieti!
Šampanietis parasti tiek atdzesēts – izturēts ledū 30 minūtes. Dažas pudeles ievieto pievilcīgā ledus spainītī, kas būs arī lielisks dekors, bet pārējās tagad vēlams ielikt ledusskapī – ja ciemiņu tā pavairāk, pēc stundas ledusskapī ievietotās pudeles būs gatavas servēšanai iztukšotu pudeļu vietā.

20:45  Ciemiņi jau klāt!


21:30 Galda papildināšana.
Ap šo laiku parasti jāpapildina galds ar rezervēm, ja tādas paredzētas, lai tas nesāktu izskatīties patukšs (arī priekš viesiem, kas ierodas vēlāk.) Pārliecinies, ka arī pati esi atradusi laiku pacienāties ar pašas gatavotajām, gardajām uzkodām!

23:00 Jautrība var sākties!
Kamēr viesi sanāk, iestiprinās un aizrautīgi sarunājas, mūzikai vajadzētu būt pieklusinātai, taču stunda pirms pusnakts ir īstais laiks, kad pagriezt to skaļāk, uzjundīt emocijas un gaidīt grandiozo pusnakts uguņošanu!

Dažas minūtes pirms pulkstenis sit 00:00, neaizmirsti atvēlēt laiciņu viesu šampaniešu glāžu papildināšanai, lai īstajā sekundē starp ēšanu, tērzēšanu un ballēšanos visi var saskandināt pilnās glāzes!

Jaunākie raksti