Aldonis, Agija

Jāzepa Pīgožņa balvu Latvijas ainavu glezniecībā 2018 saņem Jānis Plivda

Sestdien, 15. septembrī, mākslinieka Jāzepa Pīgožņa dzimšanas dienā, Preiļu Kultūras namā notika 4. Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā pasniegšanas ceremonija. No septiņiem balvas pretendentiem, godalgotā trešā vieta tika piešķirta māksliniekam Andrim Vītolam, otrā vieta – Silvijai Brigitai Meškonei, bet Jāņa Strupuļa veidoto laureāta medaļu, Zelta diplomu un Preiļu novada domes piešķirto naudas balvu 3000 eiro apmērā saņēma mākslinieks no Latgales – Jānis Plivda par 2017. gadā tapušo darbu “Gaiļmuiža”.

Latvijas simtgadē īpašā balva ainavu glezniecībā – Jāzepa Pīgožņa  balvas Latvijas ainavu glezniecībā medaļa tika piešķirta māksliniekam Pēterim Postažam, kurš ieguva arī Rīgas simpātiju balvu.

Kā atzina pats galvenās balvas ieguvējs Jānis Plivda – šis esot milzīgs solis augšup viņa līdzšinējā darbībā, kas nenoliedzami nes līdzi arī lielu atbildību. Balvas laureāts bija ļoti pārsteigts par žūrijas augsto novērtējumu, kā arī no visas sirds pateicās par viņam izrādīto atzinību.

Gleznotājs Jānis Plivda dzimis 1978. gadā Preiļos. Absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu un ieguvis humanitāro zinātņu mākslas maģistra grādu (2005). No 1998. gada regulāri piedalās grupu izstādēs un plenēros Latvijā un ārvalstīs, no 2006. gada līdzdarbojas starptautiskajā gleznotāju plenērā “Krāslavas palete”. Mākslinieks sarīkojis arī vairākas savu darbu personālizstādes.

Izstādei “Jāzepa Pīgožņa balva Latvija ainavu glezniecībā” šogad tika pieteikti 149 autoru 264 mākslas darbi, no kuriem izstādē Rīgas Sv. Pētera baznīcā tika eksponēti 112 autoru 138 darbi. Izstādes darbi tika apkopoti arī apjomīgā katalogā, kurā var neklātienē iepazīties ar katru mākslinieku un viņa darbu, kas eksponēts izstādē. Žūrijā darbus vērtēja: žūrijas priekšsēdētājs, mākslinieks Aldis Kļaviņš (“Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā” galvenās balvas laureāts 2017. gadā), Leontīne Pīgozne un mākslinieki – Jānis Anmanis, Juris Ģērmanis, Sandra Krastiņa, Ilze Preisa un Agnija Ģērmane. Galvenās balvas pretendenti tika paziņoti izstādes atklāšanā Rīgas Sv. Pētera baznīcā 19. martā un galvenajai balvai nominēti tika Laila Balode ar darbu “Vižņi”, 2018.; Indulis Landaus ar darbu “Pirmais sniegs”, 2017.; Silvija Brigita Meškone ar darbu “Novembris”, 2015.; Ilze Muceniece-Adamaite ar darbu “Salaspils egles”, 2018.; Pēteris Postažs ar darbu “Siguldā”, 2016.; Jānis Plivda ar darbu “Gaiļmuiža”, 2017.;  Andris Vītols ar darbu “Pāri upei, koku pavēnī”, 2017.

Šogad tika iedibināta arī jauna tradīcija – Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā jauniešiem, aicinot tajā piedalīties Latvijas mākslas skolu audzēkņus vecumā no 14 līdz 18 gadiem. Konkursā piedalījās 21 jaunietis no 9 izglītības iestādēm. Žūrijā iesniegtos darbus vērtēja mākslinieces Laura Pīgozne un Signe Vanadziņa, kā arī kinorežisors un mākslinieks Jānis Streičs. Godalgoto trešo vietu un Preiļu Mūzikas un mākslas skolas gādāto 50 eiro naudas balvu saņēma Olaines Mūzikas un mākslas skolas audzēkne Vasilisa Marduseviča ar darbu “Rīts” (pedagoģe Zanda Remerte), otro vietu un 70 eiro naudas balvu saņēma Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas audzēkne Aleksandra Kuksinoviča ar darbu “Saulriets” (pedagoģe Inga Onževa) un PIKC Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkne Elza Cēsniece ar darbu “Jugla, Rīga, LV 17” (pedagoģe Ilze Raudina). Augsto pirmo vietu un naudas balvu 100 eiro apmērā ieguva PIKC Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkne Linda Gusta ar darbu “Prieks” (pedagoģe Gunta Stiere).

Svinīgā ceremonija bija noslēgums arī 4. Jāzepa Pīgožņa vārdā nosauktajam profesionālo mākslinieku plenēram Preiļos. Šoruden Preiļus savos darbos gleznoja Dace Saulīte, Aija Bāliņa, Sarmīte Caune, Laura Pīgozne, Silvija Meškone, Inguna Grants, Laila Balode, Osvalds Zvejsalnieks, Jonas Pleckevičius, Vladimirs Serkovs, Jānis Plivda, Andris Vītols, Pēteris Postažs un Indulis Landaus.

Svinīgajā pasākumā piedalījās un klātesošos uzrunāja Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane, Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvaldes direktora vietniece Una Jansone un kinorežisors, Preiļu novada Goda pilsonis Jānis Streičs. Ar gandarījumu katrs no runātājiem atzīmēja šī apjomīgā un kultūrvēsturiskā notikuma nozīmi visas Latvijas mērogā.

Jāzepa Pīgožņa balvu Latvijas ainavu glezniecībā 2015. gadā iedibināja Preiļu novada dome un Rīgas dome sadarbībā ar Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvaldi, Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeju, Latvijas Zinātņu akadēmiju, Latvijas Mākslas akadēmiju, Jāņa Anmaņa Jauno talantu atbalsta fondu, un idejas autoriem – kinorežisoru un gleznotāju Jāni Streiču, un māksliniekiem Jāni Anmani un Jāni Strupuli. 2015. gadā galveno balvu saņēma Latvijas Universitātes profesors, mākslinieks Roberts Muzis, 2016. gadā – māksliniece Silva Linarte, savukārt pērn nozīmīgo balvu saņēma mākslinieks Aldis Kļaviņš.

Jaunākie raksti