Alus mohito?! Jā!
Konventa Sēta zeļ un plaukst, pateicoties savām vērienīgajām un visai demokrātiskajām, taču ar pozitīvu enerģiju pildītām izklaidēm. Par nieka pieciem latiem izgājušo piektdien katrs varēja sākt savu pre-pārtiju jau puspiecos pēcpusdienā un tā – līdz pašam vakaram! Un, ja paliek spēka, turpināt atkal sestdien. Tiesa gan, tie, kas bija gaidījuši papīra saulsardziņiem rotātas, norasojušas kokteiļu glāzes, nedaudz vīlās, ieraugot plastmasas piņģerotos pildītos dzērienus, toties kokteiļu klāsts – kvalitatīvais un kvantitatīvais, kā arī to daudzveidība drīz vien izlīdzināja visus pārpratumus. Laikam tikai vīns netika manīts šajā pasākumā – varbūt tāpēc, ka vienīgais daudz maz pazīstamais vīna kokteilis – ar kolu – šķiet, sen izgājis no modes. Toties gan alus, gan pat lakto tika jaukts uz nebēdu.
Pārsteidzošākais izrādījās alus mohito: ņem 20ml Monin Mojito mint sīrupa, 3 laima šķēlītes, 8 svaigas piparmētru lapas, 80 ml limonādes, visu pārlej ar Aldara Luksus aliņu un piemet ledu. Jāatzīst, kokteilis patiešām ļoti viegls un vasarīgs: pazīstama un iemīļota garša bez ķīmijas piesmaržas un smagiem grādiem. Vispār jāsaka, Monin sīrupi dzērienu pasaulē spēlē to pašu lomu, ko majonēze kulinārijā – pievienojot šo brīnumlīdzekli, iekšā iespējams dabūt faktiski jebko.
Tādā veidā tapa arī citi ievērības cienīgie alus kokteiļi: Beer Colada (alus, 80 ml banānu sulas, 30 ml Monin Pina Colada sīrupa), pikantais Cholada (alus, ½ laima un sarkanais pipars – sastampāti, 80 ml mango sulas, 30 ml Monin Spicy mango sīrupa). Mazajā bezalkoholisko kokteiļu pagalmiņā, savukārt, ar Monin sīrupiem un augļu biezeņiem tika jaukts un kratīts mūsu pašu ražojuma lakto (bez piedevām) – tas tā, zināšanai, ja nu kādam vairs neliekas gana smalki no rīta sajaukt aukstu kefīriņu ar ēdamkaroti vecmāmiņas vārītās zaptes. Lai lakto padzēriens neatslāņotos (laikam...), ar sīrupu tas tika sakratīts, skaļi skaitot līdz seši un ne sekundi ilgāk!
Vecie labie jaunās skaņās
Sīrupu garšu daudzveidības iedvesmoti, ļaudis pūļiem vien apstāja arī citu visai krāsainu stendu, kur gozējās neskaitāmas košas pudelītes ar nosaukumu Xenia. Tomēr, nogaršojot kaut ko caurspīdīgu un indīgi zaļu ar attālu arbūza aromātu, klasisko vērtību cienītāji raitā solī devās skalot mutes ar vecajiem labajiem un „garlaicīgajiem” Hennessy, Metaxa un Bacardi... Jā, un arī ar padomju laikos iecienīto Vana Tallin, kurš pirmo reizi – vismaz autores acīs – kļuva gluži baudāms! Divi superviegli pagatavojamie kokteiļi sastāv no 4 cl liķiera un – vienā variantā – apelsīna, citrona un greipfrūta daiviņām un ledus (burvīgs un, galvenais, ārkārtīgi garšīgs risinājums dārza svētkiem!), un otrā variantā liķierim pievieno četrreiz vairāk greipfrūta sulas, tā paša augļa daiviņas un ledu – mmm!
Bet par festivāla absolūto favorītu un oficiālo uzvarētāju tomēr kļuva kokteilis, kas gatavots uz vis-vislatviskākā dzēriena pamata, proti – Melnā Rīgas balzāma kokteilis Clavis Riga jeb Rīgas atslēgas. Tā autors Andris Noreiķis ilgi cīnījies, lai pievārētu balzāma rūgtumu un grādīgumu, taču saglabātu īpašo Rīgas autentiskumu un smaržu, un tas viņam absolūti izdevās, sajaucot sekojošas sastāvdaļas: 2 cl balzama, 1 cl rabarberu liķiera Liqueur De Kuyper Sour Rhubarb, 5,5 cl ābolu sulas, 0,5 cl Monin sīrupa White Chocolate un tikpat daudz Monin Pomegranate sīrupa – visu sajauc mixglāzē ar ledu un atdzesētu lej kokteiļu glāzē. Sarežģīti? Jā, bet par to nav jābēdā – „Rīgas atslēdziņu” nu varēs nobaudīt teju vai visos Rīgas bāros. Labākajos, saprotams.
Slavenības otrā plānā
Gandrīz tikpat biezā slānī, kā kokteiļi, festivālā tika „piedāvāti” arī pašmāju atpazīstamie cilvēki. Kovbojmeitenes – aktrises Vitas Baļčunaites aktīvās balss šaustīti, pasākumi pie stendiem ritēja viens aiz otra, bet šī nu bija viena no tām retajām reizēm, kad slavenības atkāpās otrajā plānā, priekšroku negribīgi atdodot grādīgajiem. Samanta Tīna, Olga Rajecka, Ella, pat „viļņa” nomocītā LieneCandy un daudzi citi mūziķi apgrozījās „savu” stendu apkaimē, bet tikai Roberto Meloni pie grapas kokteiļu galda bija pa īstam aicinošs un viesmīlīgs, visus klātesošos cienājot ar sava uzvārda kokteili – grapu kopā ar meloņu liķieri. Tādēļ ierosinām kokteili „Grappa Melone” pārdēvēt par „Grappa Roberto”!