Velta, Velda

Kā vīns kļuva par kultūru...

Iespējams, Tu malko patiesi labu vīnu no dizainera glāzes, bet vai esi eksaminējis vīna izejvielas no 17 populāriem vīna dārziem, vērojis pilam sarkanvīnu no griestiem un smaržojusi vīnu no sienā iemontētas glāzes?

Tagad tiek piedāvāta šāda reizē izklaidējoša un izzinoša iespēja ļoti gaumīgā mērcē!

Proti, San Francisko modernās mākslas muzejā līdz 2011. gada 17. aprīlim apskatāma laikmetīga izstāde „Kā vīns kļuva moderns: Dizains + vīns no 1976. gada līdz mūsdienām.” Tai īpaši pievērsta uzmanība dēļ dizainiski – filosofiskā skatījuma uz vīnu un tā fenomenu caur trīs gadu dekādēm.

Arhitekta un dizainera Henrija Urbača izstādē redzamas materiālās un vizuālās kultūras ekspozīcijas, kā arī dizaina un pat arhitektūras mijiedarbība ar vīnu kā globālu un laikmetīgu statusa dzērienu. Būtībā, šīs izstādes vadmotīvs ir kā labs vīns – doma pasniegta piesātinātās niansēs un smalkā apgarotībā.

Ieejot izstādē, apmeklētājs kā vienu no pirmajiem darbiem ieraudzīs 70 pēdu garo sienu, uz kuras redzami izteicieni, ko cilvēki pasaulē lieto saistībā ar vīna lietošanu; vēl kāda izstādes instalācija izpaužas kā sienas tabula, kur attēlotas vairāk kā 200 māju vīna krāsās... Turpat skatāmi vēl dažnedažādi mākslas un instalāciju objekti – gan abstraktas idejas veidoti, gan skatītājam praktiski – ko iemēģināt pašam.

Piemēram, maņām tīkams elements ir caurspīdīgās „Smaržu sienas”, kā arī vairāki iespaidīgi monitori, kas iekļauj sevī stāstus par vīna zinātni un kultūras daudzajiem aspektiem, tai skaitā par vīna pozicionēšanu medijos, par globalizāciju, to, kā top dažādās garšas notis. Tāpat arī vizualizētas animācijas par pasaules vīna tendencēm, degustācijas un citas saistošas lietas, kas būs baudāms pasākums ikvienam vīna cienītājam un pazinējam!

Jaunākie raksti