Staņislavs, Staņislava, Stefānija

Šanhajā atklāta \"World Expo 2010\"

Ķīnas pilsētā Šanhajā sestdien, 1.maijā, apmeklētājiem durvis ver starptautiskā izstāde World Expo 2010, kuras moto ir "Labāka pilsēta, labāka dzīve". Izstādē piedalās 189 valstis, un tā ilgs sešus mēnešus. Plānots, ka izstādi varētu apmeklēt aptuveni 70 miljoni cilvēku, padarot to par lielāko jebkad notikušo World Expo. Bet aiz kulisēm daudznacionālās kompānijas un tirdzniecības amatpersonas pulcēsies VIP telpās, lai veidotu biznesa un valstu kontaktus.

Valstis, sākot no ASV līdz Ziemeļkorejai, uzbūvējušas žilbinošus paviljonus, kuros attēlota šo valstu vēsture, kultūra un sasniegumi. Dānija pirmo reizi izvedusi no Kopenhāgenas "Nāriņas" statuju, Francija izstāda impresionistu gleznas un Rodēna skulptūras, bet Itālija demonstrē Renesanses meistara Karavadžo darbus. No Indijas Šanhajā ieradušies grupa Bolivudas zvaigžņu, Kanādas paviljonā ir vērojamas tēlainas "Cirque du Soleil" iezīmes un Japāna demonstrē vijoli spēlējošus robotus.

Tiesības izstādē World Expo 2010 pārstāvēt Latviju šogad ieguvusi SIA „AERODIUM” komanda. World Expo 2010 izstādes laikā reizi trīs dienās plānots veikt paraugdemonstrējumus mazajos vēja tuneļos, kuri tiks darbināti vienlaicīgi. Savukārt izstādes apmeklētāji varēs lidot lielajā tunelī, kurš būs vairāk kā trīs metrus plats. Kā atzīst SIA „AERODIUM” instruktori, apmācīt cilvēku bez iepriekšējas lidot prasmes ir vienkāršākāk uz lielākas vēja plūsmas.

Apmeklētājus izklaidēs pasaules klases mūziķi, kuru vidū būs tenors Andrea Bočelli, hiphopa zvaigzne "K'naan" un džeza leģenda Hērbijs Henkoks.

Daudzus galvenokārt piesaista nacionālo paviljonu ultramodernā arhitektūra 5,3 kvadrātkilometrus lielajā teritorijā - Ķīnas sarkanā apgrieztā piramīda, Lielbritānijas pārsteidzošā pienenei līdzīgā "Sēklu katedrāle", Spānijas no 8500 pītiem paneļiem izgatavotais "Lielais grozs" un Šveices trīs stāvus augstā "pļava" kopā ar pacēlājiem.

Aplēses liecina, ka Šanhaja pirms izstādes esot ieguldījusi infrastruktūrā 400 miljardus juaņu (30,76 miljardus latu), kas ir vairāk nekā tika tērēts Pekinas olimpisko spēļu rīkošanai. Bet Ķīnas iekšzemes un starptautiskajās lidostās tika ierīkots simtiem kilometru metro līniju un uzbūvēti jauni termināļi.

Visai aktuālākajai informācijai, video un foto intervijām sekot līdzi var ikviens oficiālajā World Expo 2010 blogā www.latvijaexpo2010.lv

Jaunākie raksti