Aldonis, Agija

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiks vērienīgs pasākums

5. un 6.jūnijā Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiks Tautas lietišķās mākslas Gadatirgus. Jau četrdesmito reizi Gadatirgus pulcēs vairākus tūkstošus  prasmīgāko tautas daiļamata meistaru no visiem Latvijas novadiem – Gadatirgū savas prasmes rādīs kalēji, pinēji, audēji, keramiķi, šuvēji, ādas apstrādes meistari, koka amatnieki, rotu meistari, adītāji. Pasākumā divās pasākuma dienās notiks plaša kultūras programma un pirmo reizi biļetes uz Gadatirgu ir pieejamas iepriekšpārdošanā visā Latvijā.

Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja direktore Ilze Millersone atzīst: “Brīvdabas muzeja gadatirgus Latvijas kultūras dzīvē ir viens no nozīmīgākajiem un vērienīgākajiem pasākumiem, kas katru gadu priecē desmitiem tūkstošu apmeklētāju no visas pasaules.  Pašiem amatniekiem pasākums ir svētki, kuriem tie gatavojas visu gadu - meistariem šis pasākums ir kā koristiem vai dejotājiem Dziesmu un deju svētki, kad var ietērpties tautas tērpā, ar lepnumu rādīt savu darbu un izjust fantastisku kopības sajūtu.”



Gadatirgus apmeklētājiem būs vienreizēja iespēja tikties ar amatu meistariem, gūt iemaņas seno amatu prasmēs, kā arī iegādāties unikālus meistaru darinājumus. Brīvdabas muzeja Krājuma nodaļas vadītāja Daina Kraukle, kura jau vairākus gadu desmitus ir atbildīga par amatnieku atlasi Gadatirgū uzsver, ka Brīvdabas muzeja Gadatirgus ir unikāls Baltijas mērogā ar rūpīgo amatnieku atlasi un stingrajiem dalības noteikumiem. Tādejādi Brīvdabas muzeja Tautas lietišķās mākslas Gadatirgū piedalās tikai labākie Latvijas amatnieki un Gadatirgus ir uzskatāms par tautas daiļamatmeistaru izstādi.



Šogad Gadatirgū būs arī plaša kultūras programma, kas norisināsies uz divām skatuvēm. Gadatirgus laukumā darbosies Mazā skatuve – uz tās pirmo reizi Gadatirgus vēsturē notiks labāko amatniecības darbu izsole, kuras laikā iegūtie līdzekļi tiks ziedoti muzeja ekspozīcijas ēkas „Liepājas ostas noliktava „Bezdelīgas”” restaurācijai. Lielā skatuve, kas atradīsies Kurzemes zvejnieku pļavā Juglas ezera krastā, abas Gadatirgus dienas priecēs apmeklētājus ar folkloras kopu, deju kolektīvu un koru uzstāšanos, kā arī brīvdabas teātra izrādēm.



Pasākuma laikā tiks prezentēta izdevniecības Jumava izdotā Dainas Kraukles grāmata „Gadatirgi Latvijā“ pirmā daļa „Gadatirgi Latvijā. Kurzeme“, kas tapusi ar Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja un Kultūrkapitāla fonda atbalstu. D.Kraukle ir vairāku gadu garumā veikusi pētījumu par tirgiem Latvijas novados un par Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Tautas lietišķās mākslas Gadatirgu. Grāmatā būs atmiņu stāstījumi, interesanti atgadījumi un bagāts vizuālais materiāls, kas uzskatāmi salīdzina tirgus norises vietas senatnē un mūsdienās.



Brīvdabas muzeja Gadatirgus ir īpašs arī ar plašo latviešu tradicionālo ēdienu klāstu un lielo Latvijas ražotāju un zemnieku dalību. Būs iespēja iegādāties žāvētu gaļu, kūpinātas zivis, pašceptu maizi, nēģus, piparkūkas, medu, kliņģerus un daudzus citus gardumus. Plašajā pļavā pie Juglas ezera apmeklētāji varēs baudīt štovētus kāpostus, ceptus kartupeļus un latviešu alus darītavu darināto alu.



Muzejs ir īpaši domājis par mazajiem Gadatirgus apmeklētājiem, kuriem būs pieejams unikāls koka rotaļu laukums, kādu neatrast nekur citur. Mazos priecē plašais rotaļu klāsts, izjādes ar zirgiem un dažādas radošās darbnīcas.



Lai godam nosvinētu Gadatirgus 40. jubileju un godinātu visus amatniekus 5.jūnijā notiks Gadatirgus balle ar grupas „Labvēlīgais tips“ piedalīšanos. Balle notiks no plkst.20:00 līdz pat 01:00 un dos iespēju amatniekiem un visiem Gadatirgus viesiem nosvinēt šīs unikālās tradīcijas 40. jubileju. 



Biļetes: Biļešu servisa kasēs un internetā www.bilesuserviss.lv.

Jaunākie raksti