Visvaldis, Nameda, Ritvaldis

Olgas Rajeckas Ziemassvētku eglītes bērniem

Dziedātāja Olga Rajecka jau daudzus gadus vada Ziemassvētku pasākumus bērniem un sabiedrībā viņu plaši atpazīst tieši pēc šīs viņas tradīcijas. Viņas vadītās Ziemassvētku eglītes ir īsti svētki bērniem!

Par to, kad un kāpēc radās ideja organizēt Ziemassvētku pasākumus bērniem, kā notiek gatavošanās tiem ik gadu un kas tiek plānots šogad stāsta Olga Rajecka.

Kad radās ideja organizēt Ziemassvētku pasākumus bērniem?
Pirms 15 gadiem. Toreiz pastāvēja tāds mūzikas klubs „Rimini”. Mēs to iesākām kopā ar Viktoru un Sanitu Runtuļiem.

Kā radās šī ideja?
Mums visiem bija bērni, tāpēc nodomājām: kādēļ neuzrīkot viņiem svētkus? Atcerējāmies, kā bija pašiem bērnībā Ziemassvētkos, un sākām rīkot bērniem ballītes.

Kāds ir bērnu ballītes scenārijs?

Ir uzvedums, koncerts, Ziemassvētku vecīša sagaidīšana, pārsteigumi, dāvaniņas. Ir arī rotaļas un dejas, kā arī pārsteigumi vecākiem. Mana loma šajos pasākumos – tos novadīt. Tā tas notiek arī visu laiku – gadu no gada. Mēs paši visu domājam. Ļoti daudz pa šiem gadiem ar scenārijiem man ir palīdzējusi mana meita Marija.

Vai 15 gadu laikā ir iezīmējusies vienota tradīcija? Vai ik gadu nāk klāt kaut kas jauns?
Jā, ir vienota tradīcija! Jauns, savukārt, ir tas, ka katru gadu tiek veidota jauna izrāde. Izrādes ir pamācošas. Katru gadu tiek ņemts kaut kas no pasakām – kāds stāsts vai motīvs. Ir bijušas izrādes ar stāstiem no pasakām „Trīs sivēntiņi”, „Kaķīšu dzirnaviņas”, kā arī stāsts par sunīti un daudzi citi.

Kas tiek plānots šī gada pasākumos?

Šogad izrādē prezentēsim apkopojumu no daudzām pasakām, kuras ietvers dažādas pamācības bērniem. Nākamais ir tīģera gads, tāpēc viens no galvenajiem pasākuma varoņiem būs tīģerēns, kas stāstīs dažādas atziņas un pamācības. Tad, protams, būs manas vokālās studijas bērnu koncertiņš, tiks dziedātas Ziemassvētku dziesmas. Sekos rotaļas un dejas. Būs arī tikšanās ar tādiem pasaku un multiplikācijas filmu tēliem kā Pifs un zaķis, kā arī Cūkmenu. Katra varoņa klātbūtne pasākumā atkarīga no pilsētas, kurā pasākums tiks apmeklēts.

Kā notiek gatavošanās šim Ziemassvētku pasākumam? Vai ilgi notiek gatavošanās?

Mācamies dziesmas, šujam tērpus... Laika nedaudz vajag (smejas). Mēs sākam jau novembra sākumā.

Tad novembra sākumā jūsu kolektīvā jau sākas Ziemassvētki?
Jā! (Smejas).

Kas ir tās lietas, kas bērnus pievelk šādos pasākumos?
Viss atkarīgs no vecākiem. Ja vecākiem patīk, tad viņi arī aizvedīs uz Ziemassvētku eglītes pasākumu. Kādreiz jau eglītes bija daudzām iestādēm. Tagad, domāju, tās vairs nebūs. Tāpēc daudzi ies uz pasākumiem gan Cēsīs, gan Rīgā un Kuldīgā. Rīgā notiks 19. decembrī Vērmanes dārzā. Būs Ziemassvētku tirdziņš un divu stundu garumā arī bērniem pasākums. Cēsīs notiks trīs pasākumi 20. decembrī, bet Kuldīgā – 21. decembrī.
Pieaugušajiem ir balle, kad, piemēram, uz skatuves kāpj „Labvēlīgais tips” un visi dejo. Kāpēc nevarētu būt ballīte bērniem? Pareizi? Tāpēc es šos Ziemassvētku pasākumus arī izdomāju!

Jaunākie raksti