Laura, Jadviga

Atzīmēs Latvijas neatkarības 20. gadadienu 4 dienu garumā

Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 20. gadadienas svinībās rīdziniekus un pilsētas viesus sagaida plaša un daudzveidīga svētku programma. Svētki galvaspilsētā tiks ieskandināti, sākot ar 29. aprīli, kad dažādās pilsētas vietās, kultūras centros un koncertzālēs notiks svētkiem veltīti pasākumi.

Iedzīvotāji varēs baudīt gan mūzikas skolu audzēkņu un pedagogu, gan koru svētku koncertus, deju kolektīvu un folkloras kopu tematiskos uzvedumus, kā arī mākslas studiju izstādes. Tāpat, svētku ietvaros, īpašu tematisku noskaņu radīs vairāki muzeji. Ģimenēm ar bērniem būs iespēja svētku atmosfēru izjust, apmeklējot un līdzdarbojoties radošajās darbnīcās.


3. maijā Vērmanes dārzā no plkst. 12.00 līdz 20.00 risināsies plaša pasākumu programma „Rīgas bērni sveic un svin”, uz kuru aicināti rīdzinieki un pilsētas viesi, īpaši - ģimenes ar bērniem. Visas dienas garumā svētku apmeklētājus priecēs Rīgas bērnu un jauniešu vokālie ansambļi, deju kolektīvi, mazākumtautību un nacionālo biedrību kopas, kā arī profesionālie skatuves mākslinieki. Tiks piedāvātas daudzveidīgas radošās darbnīcas un sportiskas aktivitātes ar iespēju līdzdarboties ikvienam.

Šajā dienā jauku pārsteigumu rīdziniekiem sarūpējis arī Saules muzejs, kas piedāvās ikvienam mākslinieciski izpausties, lai no zīmējumiem veidotu garāko Saules ielu pasaulē. Muzejā būs apskatāma fotogrāfiju izstāde „Saule Rīgas arhitektūrā” un mazie muzeja apmeklētāji tiks cienāti ar Saules torti.

Savukārt aktīvas atpūtas piekritēji, gan bērni, gan pieaugušie 3. maijā laipni aicināti piedalīties tautas skrējienā „Apkārt Māras dīķim”, kas risināsies Pārdaugavā, Cieceres ielas galā pie Māras dīķa. Starts paredzēts plkst. 11.00.

4. maijā galvaspilsētas iedzīvotāji un viesi aicināti svētkus svinēt gan pie Brīvības pieminekļa, gan 11. novembra krastmalā. Svinību kultūras pasākumus plkst. 11.00 pie Brīvības pieminekļa atklās Latvijas izglītības iestāžu pūtēju orķestri ar „defile” programmu, bet no plkst. 14.00 līdz 17.00 šajā vietā paredzēta kopīga sadziedāšanās un ziedu nolikšanas ceremonija.

Aktivitātes 11. novembra krastmalā sāksies plkst. 12.00, kur vienkopus pulcēsies Latvijas novadi, lai demonstrētu savas tradīcijas, amatnieku prasmes un iepazīstinātu ar raksturīgākajām dziesmām, dejām, rotaļām. Novadu sektoros ikvienam būs iespēja baudīt tradicionālos ēdienus un līdzdarboties amatnieku vadītajās radošajās darbnīcās. Katrā no šīm sētām īpašas spēles un aktivitātes būs paredzētas arī bērniem. Turklāt novadi sarūpējuši ne tikai tikšanos ar amatniekiem, bet arī daudzkrāsainu svētku koncertu, kurā uzstāsies pūtēju orķestri, folkloras kopas, vokālie ansambļi no Latvijas laukiem un pilsētām. Novadu saietā plkst. 17.30 paredzēta Rīgas pilsētas svētku programma „Mana deja Latvijai”, kur kopīgos deju rakstos vienosies labākie Rīgas deju kolektīvi. Turklāt ikvienam iedzīvotājam būs iespēja sveikt savu valsti svētkos, veidojot „Ziedu Latviju”.

4. maija svētku kulminācija paredzēta plkst. 19.30 ar Rīgas mēra uzrunu un koncertu „Mūsu tautasdziesma” 11. novembra krastmalā, kur pazīstami skatuves mākslinieki vienosies kopīgā dziesmā ar pasākuma apmeklētājiem. Koncerts būs Rīgas veltījums Valsts Neatkarības deklarācijas pasludināšanas gadadienā un tajā tiks atskaņotas Latvijai nozīmīgas un tautā iemīļotas dziesmas. Koncertā piedalās: Ilga Reizniece, Kaža, Jenny May, Kristīna Zaharova, Jolanta Gulbe, Amber, Karina Tatārinova, Normunds Rutulis, Andris Daņiļenko, Ella, Igo, Guntra Kuzmina, Aigars Ruņčis, Aisha, Olga Rajecka, Uģis Roze, Juris Kaukulis, Atis Auzāns, Jānis Auzāns, Jānis Apeinis, Ingus Ulmanis, Kristīne Kārkle, Aija Eriņa, Eriņu ģimene, Zigfrīds Muktupāvels, Kristīne Zadovska, Ginta Ēķe, Ingus Pētersons, Žoržs Siksna, Liene Šomase, flautiste Dita Kreinberga, vijolnieks Raimonds Ozols, bundzinieku kvartets Drum Clinic, pie celmu bungām Mikus Čavarts.

Jaunākie raksti