Aldonis, Agija

Dailes teātrī notiks komēdijas „Gaisa grābekļi” pirmizrāde

5. februārī Dailes teātrī notiks Valda Grēviņa komēdijas „Gaisa grābekļi” pirmizrāde. Jauniestudējuma režisors ir Kārlis Auškāps.

Dzejnieka, rakstnieka un tulkotāja Valda Grēviņa - leģendārās dziesmas „Tas trakais kavalieru gads” vārdu autora - aprakstītā pagājušā gadsimta 30. gadu Latvija ar tās ekonomisko depresiju un sociālo krīzi aizdomīgi atgādina mūsu laikam raksturīgās problēmas. Tās ir mūsu laika vainas, mūsu sociālās un cilvēciskās slimības. Iespējams, ka ir vērts paskatīties uz sevi no malas un saprast, ka vaina par situāciju, kurā esam nonākuši, slēpjas mūsos pašos – ja jau reiz mūsdienu gaisa grābekļi turpina atkārtot agrāko gaisa grābekļu avantūras.

Savulaik pazīstams kā smējējs un humorists, Valdis Grēviņš zīmē spilgtus, tipiskus un precīzi atpazīstamus tipus, ārkārtīgi trāpīgi uztaustot cilvēku vājības, atklājot iekšējos trūkumus un dzīves negācijas un ļaujot ar iejūtīgu, veselīgu pašironiju pasmaidīt par šo situāciju.

Par topošo iestudējumu režisors Kārlis Auškāps saka: „Katram laikam savs spaids un grūtības. Tomēr teātrī visos laikos nedrīkstētu aizmirst spārnoto latīņu teicienu Ridentem dicere verum, kas nozīmē - Smejoties pateikt patiesību. Un, galu galā - Dievam patīk joki. Vienīgi nelabais ir mūžam nopietns.”

Iestudējumā spēlēs aktieri Pēteris Liepiņš (Vecais Ķeizars), Mirdza Martinsone (Made, vecā Ķeizariene), Gints Grāvelis (Pēteris, viņu dēls, jaunais Ķeizars), Sarmīte Rubule (Milda, viņu meita), Lauris Dzelzītis (Riksis, ganuzēns), Baiba Neja (Tikla, ganumeitene), Lidija Pupure (Mīle), Akvelīna Līvmane (Cīle), Artūrs Skrastiņš vai Andris Bērziņš (Alfonss Prieciņš, ceļojošs propagandists), Harijs Spanovskis (Jēkabs Māls, liels vīrs no pilsētas), Aivars Siliņš un Juris Strenga (Lāčauza, pusagronoms), Aija Dzērve (Mimi, bārdāma), Elīna Dzelme (Fifi, bārdāma), Juris Bartkevičs (Slieka, viesmīlis), Dainis Gaidelis (Trieka, viesmīlis), Ērika Eglija, Inita Dzelme, Kristaps Rasims un Gints Andžāns (Talcinieki).

Jauniestudējuma radošajā komandā kopā ar režisoru Kārli Auškāpu darbojas scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa, mūzikas režisors Juris Vaivods, kustību konsultante Inga Krasovska un gaismu māksliniece Māra Vaļikova.

Jaunākie raksti