Vēsma, Fanija

Mākslas dienas 2010

No šī gada 13. aprīļa līdz 15. maijam visā Latvijā norisināsies „Mākslas dienas”. Šī gada devīze „Es tieši uz ielas eju tev klāt, es gribu ar tevi parunāt” ir no Imanta Ziedoņa dzejoļa, kas aicina uz dialogu, saprašanos, toleranci un draudzību.

Ik gadu pavasarī šo notikumu gaida gan mākslinieki, gan muzeji un to darbinieki, izstāžu zāles un galerijas, gan arī Latvijas iedzīvotāji. Mākslas dienu 2010 ietvaros visā Latvijā tiek rīkoti dažādi pasākumi, izstādes, atvērto durvju dienas mākslinieku darbnīcās un mācību iestādēs, kā arī koncerti un citi ar mākslām saistīti notikumi.

Mākslas dienas 2010 un izstādi “Pārmija” atklās mākslinieku un mākslas mīļotāju gājiens 13. aprīlī plkst. 17:00 no Raiņa pieminekļa Esplanādes parkā līdz Rīgas pilsētas izstāžu zālei “Rīgas Mākslas telpa”. Visi mākslinieki, mākslas cienītāji un entuziasti, radoši un aktīvi cilvēki ir aicināti vienoties kopīgā gājienā, paužot savu mīlestību un atbalstu mākslai.

Laikmetīgās mākslas izstāde “Pārmija” norisināsies no 13. aprīļa līdz 6. maijam Rīgas izstāžu zālē “Rīgas Mākslas telpa”. Pārmija = Ej runāt – nāc klausīties! “Pārmija” ir izstāde par domu, skatu, ieskatu, attēlu, sajūtu un svārstību apmaiņu. Tā ir par runāšanu, klausīšanos un dzirdēšanu. Tā ir arī par jaunām trajektorijām un apmaiņas procesiem. Izstādes ekspozīciju veido kuratoru grupa „5 Ievas”. Izstādē iekļauti aptuveni 120 Latvijas mākslinieku darbi, kuri skatītājus aicinās un pārdomām, sarunu un pārmiju. Izstāde veidota ar domu ikvienam kaut ko radīt: uzgleznot gleznu, uzrakstīt dzejoli vai dziedāt, kas rezultātā radītu gandarījumu un veicinātu sarunu. Tas ir galvenais, ko cilvēku labā šodien spēj sniegt plašās Mākslas dienu izstādes.

2010. gadā Mākslas dienas notiks jau 51. reizi, tāpēc šogad tiek rīkota vēsturiskā izstāde "Mākslas dienas toreiz. '59 - '89” LMS galerijā. Izstādes atklāšana 23. aprīlī. „Katru gadu, rīkojot Mākslas dienas, tika sagatavoti plakāti, kuri aicināja cilvēkus apmeklēt izstādes, pasākumus, radošās darbnīcas un lekcijas par mākslā aktuālām tēmām.

Informācija par visiem organizētajiem pasākumiem pieejama Mākslas dienu mājaslapā: www.makslasdienas.lv

Jaunākie raksti