Visvaldis, Nameda, Ritvaldis

Kurzemes baroks ērģeļu un trompetes izpildījumā XVII Liepājas Ērģeļmūzikas festivālā

Ceturtdien, 20. septembrī plkst. 19.00 Liepājas Sv. Jāzepa katedrālē turpināsim XVII Liepājas Ērģeļmūzikas festivālu ar koncertu “Kurzemes baroks un eņģeļu taures”, kurā piedalīsies ērģelniece Ilze Reine un trompetists Jānis Porietis.

Ērģelniece Ilze Reine un Latvijas spožākā trompete Jānis Porietis kopā muzicē jau kopš 2006. gada. Viņu pārvaldīto instrumentu kopskaņa ir spilgta un harmoniska. Abu iedzīvinātā mūzika aizkustina un raisa svētku noskaņu. Kā stāsta paši mākslinieki, “Dievnama klusumā melodiju izdziedāt var visjūtīgāk.”

Trompetes un ērģeļu duetam ir sacerēta daudz mūzika ne vien pasaules, bet arī Latvijas mūzikas literatūrā. Koncerprogramma “Kurzemes baroks un eņģeļu taures” veidota tikai no latviešu komponistu darbiem – Romualda Jermaka, Ilzes Arnes, Marģera Zariņa, Maijas Einfeldes, kā arī Latvijas teritorijā dzīvojošā vācu 18. gadsimta ērģelnieka un komponista Johana Gotfrīda Mītela un citu komponistu skaņdarbiem.

Ilze Reine ērģeļspēli studējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un Baznīcas Mūzikas augstskolā Herfordā, Vācijā. Kopš 1996. gada ir ērģelniece, kora un mūzikas dzīves vadītāja Rīgas Sv. Jāņa baznīcā. Līdztekus ir Latvijā un ārvalstīs aktīvi koncertējoša mūziķe, kā arī pasniedzēja Lutera akadēmijā un Latvijas Mūzikas akadēmijā. Koncertējusi Latvijā, Vācijā, Ungārijā, Zviedrijā, Francijā.

Jānis Porietis maģistrantūru mācījies Latvijas Mūzikas akadēmijā, ieguvis mākslas doktora grādu trompetes specialitātē Kanzasas universitātē (ASV), kur studējis pie izcilā trompetista Stīvena Leisringa (Stephan Leisring). Gan kā solists, gan kā pirmā trompete muzicējis Universitātes simfoniskajā un pūtēju orķestrī. Ar šiem kolektīviem ierakstīti trīs diski, kā arī koncertēts slavenajā Ņujorkas Kārnegī zālē, kur par trompetes solo izpelnījies īpašu uzmanību un slavinošu piezīmi Ņujorkas lielākajā žurnālā “The New York Times”.

Jānis Porietis ir daudzkārtējs vietēja un starptautiska mēroga konkursu laureāts, dažādu starptautisku projektu un orķestru dalībnieks. Strādājis par pedagogu Pārdaugavas mūzikas un mākslas skolā. Bijis Stīvena Leisringa asistents Kanzasas universitātē (2010–2013). Par spīti kārdinošiem darba piedāvājumiem Amerikā un Ķīnā, Jānis ir atgriezies Latvijā un kopš 2008. gada ir Latvijas Mūzikas akadēmijas trompetes spēles docētājs un docents (kopš 2014).

Biļetes uz festivāla koncertiem nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā bilesuparadize.lv. Skolēniem, studentiem un pensionāriem ir atlaides. Bērniem līdz 7 gadu vecumam ieeja bez maksas.


Tālāk Liepājas Ērģeļmūzikas festivālu turpināsim koncertzāles “Lielais dzintars” kamerzālē – piektdien, 21. septembrī plkst. 19.00 koncertā “Musica poetica un divi kapelmeistari”, kur uzstāsies ērģelnieks Aigars Reinis, soprāne Ieva Ezeriete, vijolnieki Lāsma Meldere-Šestakova un Vitālijs Šestakovs. Festivālu noslēgsim sestdien, 22. septembrī plkst. 18.00 Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē ar veltījumu Tālivaldim Deksnim. Ērģelniece Edīte Deksne (Alpe) kopā ar dziedātāju Ingu Šļubovsku (soprāns) programmu veidojušas domājot par vienu no izcilākajiem Latvijas ērģelniekiem – Tālivaldi Deksni, no kura šogad pavasarī atvadījās Latvijas mūziķu un mūzikas mīļotāju saime.

Plašāka informācija par festivālu un tā programmu interneta vietnē www.viacultura.lv, kā arī sociālajos tīklos twitter.com/ViaCulturaLV, un facebook.com/ViaCulturaLV.

Jaunākie raksti