Aldonis, Agija

2010. gada TOP restorāni pasaulē

Svētkulaiks.lv iesaka paviesoties nupat atzītajos pasaules labākajos restorānos, kur maltītes ieturēšana būs ne vien luksusa izklaide, bet arī smalks baudījums garšas kārpiņām! Itālijā, prestižajā San Pellegrino restorānu konkursā nosaukti 2010. gada labākie restorāni pasaulē, kas noskaidroti, veicot plašu pasaules speciālistu aptauju.

Vērtēšanas komandā apvienojās neskaitāmi augstākā līmeņa šefpavāri, pazīstami restorānu kritiķi un atzītākie ēdienu uzņēmumi.

Atsaucoties uz speciālistu spriedumiem, balvas ieguva izsmalcinātākās ēstuves, kas apvieno sevī ne vien izcilu ēdiena kvalitāti, bet arī tikai konkrētajai vietai raksturīgu šarmu.

Tāpat kā citas lietas mūsdienu pasaulē, arī ēdienu gatavošanas tehnoloģijas attīstās līdz pat iespējai uzvārīt olu bez čaumalas. Savukārt, šo apbalvoto restorānu šefpavāri izceļas ar augstvērtīgu pieeju ēdienam un inovatīvām idejām maltītes gatavošanā un pasniegšanā.

1. Noma
Nominētie restorāni visi izceļas ar kvalitāti, taču šis nesen atvērtais Dānijas restorāns ieguva augstāko godalgoto vietu, pateicoties gudrām, atšķirīgām receptēm un lielu cieņu pret ēdiena izejvielām un dabas veltēm kā tādām. Noma ir kā atgādinājums par ēdiena izcelsmi,  apvienojot tajā Skandināvu augsnes un jūras vērtības. Izejvielas pārsvarā tiek ņemtas no lokālā Ziemeļu reģiona, tātad ir arī sezonālas.  Restorāns ieguvis arī divas prestižās Michelin zvaigznes,  bet vienas maltītes ieturēšana tajā vienam cilvēkam var izmaksāt ap 150 eiro.

Epizode: Šefpavārs Renē servē auglīgākā reģiona Lammefjorden burkānus, apberot tos ar ēdamu “augsni”, kas ražota no augstvērtīga iesala, lazdu riekstiem un alus, aplej visu ar veselīgu zaļumu emulsiju un šī vienkāršā estētika šķiet kā pašas dabas izauklēts ēdiens!
Atrašanās vieta: Dānija, Kopenhāgena
www.noma.dk

2. El Bulli
Izveicīgais restorāna šefpavārs Ferran Adria jau ir vairākkārt triumfējis šajā konkursā, turpinot izkopt netradicionālu ēdienkarti, kur visi minētie ēdieni pieprasa plašāku izskaidrojumu. Dažkārt ēdieni vizuāli, šķiet,  ignorē pat fizikas likumus... Kvalitāte garšas kārpiņām un bauda acīm. El Bulli katru gadu savu restorāna ēdienkarti papildina ar vairāk nekā 100 jauniem pavāru mākslas brīnumiem. Restorāns strādā tikai septiņus mēnešus gadā, proti, no aprīļa līdz oktobrim. Pie tam vieta pie galdiņa jau ir jārezervē vairākus mēnešu iepriekš.
Atrašanās vieta: Spānija, Montjola
www.elbulli.com

3. Fat Duck
Šī restorāna galvenais trumpis ir unikālā pieeja ēdienu gatavošanai. Tā īpašnieka, Heston's brenda saistība ar zinātni ir radījusi apstākļus, ka katra izejviela tiek izpētīta teju līdz molekulāram līmenim, tajā pašā laikā piedāvātie ēdieni ir radošuma pilni, jautri, un protams, gardi.
Atrašanās vieta: Anglija, Berkšīra
www.fatduck.co.uk

4. El Celler de Can Roca
Trīs brāļu, kaislīgu pavāru kopdarbs ir izdevies elegants un multimāksliniecisks.Virtuve tur atgādina mākslas telpu, kur top kulinārijas šedevri, turklāt viesiem tiek piedāvāta arī audio-vizuāla iepazīšanās ar vīna zinībām piecu reģionu apjomā- turpat restorāna vīnu pagrabā.
Atrašanās vieta: Spānija, Žirona
www.cellercanroca.com

5. Mugaritz
Šefpavārs Andoni Luis Aduriz varbūt nepieiet ēdināšanai tik ekstravaganti, kā viņa labākie kolēģi Spānijā, taču viņa virtuves “zinātnē” visu nosaka temperatūra, kādā ēdiens tiek pagatavots, un tas  nereti ir tikpat būtiski! Uz tā nozīmību norāda kaut vai fakts, ka viņš ir studējis koagulācijas ķīmiju, lai perfekti izvārītu olu bez čaumalas un izturētu precīzā temperatūrā arī citus ēdienus, iegūstot  to labāko garšu un konsistenci līdz smalkām niansēm.
Atrašanās vieta: Basku zeme (Uz Spānijas un Francijas robežas), Gipuzkoa
www.mugaritz.com

Jaunākie raksti