Laura, Jadviga

Laikmetīgās vintage kleitas – īsts dārgums!

Vintage kleitas tagad ir populāras vairāku iemeslu dēļ, bet, galvenokārt, tās izceļas ar savu unikalitāti.

Autentiskas vintage kleitas parasti ir vienā eksemplārā, piedzīvojušas savu dzimšanas dienu laika posmā no 1920.- 1980. gadam, nereti nākušas taisnā ceļā no vecmāmiņas skapja. Vintage kleita ir izsmalcināta un kvalitatīva kleita ar senatnīguma piegaršu - tajā Tu noteikti izcelsies uz citu fona.

Kas raksturo īstu vintage kleitu?
Par vintage kleitām pieņemts saukt kleitas, kas ir vismaz 20 gadus senas, ir radītas no augstas kvalitātes audumiem - nereti tādiem, ko mūsdienās praktiski vairs neizmanto. Kleitas, kas ir vai tiek radītas mūsdienās vintage stilā, raksturo, piemēram, satīns, mežģīnes, kruzuļi, sievišķīgi izgriezumi - viss, kas iemieso sevī sievišķīgu skaistumu. Tās var piemeklēt gan vienkāršas ikdienas pasākumiem, gan oficiālai ceremonijai.

Arī elitārajā Holivudā vintage pašlaik ir augstā vērtē, it īpaši aizrāvušās ir Keita Mosa un Džūlija Robertsa. No pazīstamiem modes zīmoliem nākušie oriģināli maksā ļoti dārgi, taču to atdarinājumus var iegādāties par daudz demokrātiskākām cenām. Tajā pašā laikā vintage kāzu kleita izmaksātu lētāk par jaunas pašūšanu...  

Kleitas meklējumos
Oriģinālus meklē antikvariātos un skaties modes namu krājumu virzienā. Var palaimēties gaumīgas 80. gadu kleitas atrast second- hand veikalos. Ja gribas vecāka gadagājuma, tad var pirkt izsolēs, kā arī pastāv specializēti vintage apģērbu un aksesuāru veikali.

Un, galu galā - to vari pašūt arī pati, vadoties pēc vecajām filmām un interneta: noskati piegriezumu un modeļus, kas tajā laikā bija aktuāli - un, uz priekšu! Tā nebūs patiesi antikvāra, toties tāda kleita, kas patiks tieši TEV. Vispirms gan jāizdomā, kuras desmitgades kleitas ir sirdij vistuvākās, jo neapšaubāmi, 20. gadu kleita ir pavisam kas cits, kā 70. gadu kleita.

Lietas, kas jāņem vērā, izdarot pirkumu
Pirmkārt, jāmāk aptuveni noteikt noskatītas kleitas patieso vērtību, lai nesanāk krietni pārmaksāt par šķietami antikvāru kleitu. Šajā sakarā var rast informāciju izsoļu namos, katalogos, žurnālos un grāmatās. Visdrošākā vieta, kur atrast oriģinālu - vecmāmiņas skapis!

Otra lieta -  nodiluma pakāpe un izmērs. Kleita pirms pirkšanas rūpīgi jāapskata (cik liels nodilums, vai ir traipi, plīsumi) un jāizvērtē, vai to varēs salabot. Par izmēru runājot, jāņem vērā, ka sievietes vidējais garums un svars mūsdienu sievietēm ir lielāks, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu desmitiem. Piemēram, 50. gadu kleitām raksturīgs smilšu pulksteņa piegriezums - ar lapsenes vidukli un ciešu korseti, tādēļ šādas kleitas labāk izvēlēties vienu izmēru lielākas.

Un, protams, neaizmirsti arī par atbilstošiem aksesuāriem - kurpes, rokassprādzes, auskari… Tā, lai vintage stils būtu jūtams it visā tēlā!

Jaunākie raksti