Mirta, Ziedīte

Pašdarinātas rotas savam un citu priekam!

Pašlaik mūsu sabiedrībā novērojams īsts rotu darināšanas bums - to apliecina arī Sabīne Vīksne, kura savā “Tabevīnes Vipīnes darbnīcā” rotas izgatavo jau 3 gadus.

Pērlītes, mirdzošas bumbiņas, vijīgi kareklīši... Pašdarinātām rotām piemīt īpašs šarms, tādēļ aicināju Sabīni pie tējas tases atbildēt uz pāris jautājumiem par šo radošo nodarbi.

Rotāties patīk gandrīz visām sievietēm… Tu tās veido arī priekš citām. Kā Tev radās doma par savu rotu darbnīcu?
Paši aizsākumi meklējami jau sen atpakaļ, bet viss sākās ar apģērba šūšanu. Veikalos nevarēju nopirkt to, kas man patiešām patiktu, līdz ar to sāku šūt pati.  Līdzīgi bija arī ar rotām, kas sākumā tika radītas sev un dāvātas draugiem. Pēcāk radās doma savu darbību popularizēt- nodibināju savu darbnīciņu, kas pastāv un priecē citus nu jau trešo gadu.

Kā Tu raksturotu savu rotu nēsātāju?
Tie noteikti ir cilvēki, kuri nebaidās izaicinājuma, kuri vēlas atšķirties un būt neordinārāki. Vecuma amplitūda diezgan plaša, sākot no mazām meitenēm, kas kādu rotu grib dāvināt draudzenei, līdz pat sirmām kundzītēm, kas arī vēlas rotāties, par ko man ir patiesi liels prieks.

Tagad ir daudz rotu darinātāju. Kā Tu uz to skaties? Konkurence paliek konkurence...
Jāsaka tā, ka jaunu rokdarbnieku piepulcēšanās manāma ne tikai rotu darināšanā- tas manāms gandrīz visās radošajās sfērās, kam ir kaut neliels pieprasījums! Cilvēki arvien vairāk sāk domāt radoši un iemēģināt roku kādā no sev pieejamām jomām. Protams, līdz ar to piedāvājums aug, bet pieprasījumam ir tendence sarukt… Tirgus situācija pašlaik nav no labākajām, bet jāatzīst, ka sievietes grib sevi izdaiļot vienmēr, neatkarīgi no laikiem.

Kāda tipa rotas pēc Taviem novērojumiem ir vispieprasītākās?
Viennozīmīgi, auskari! Ar tiem var vairāk izcelt sevi, un kalpo kā universālāki rotāšanās līdzekļi, kā, piemēram, rokassprādzes, kurām pašām par sevi ir vairāk sezonāls raksturs. Tās vairāk tiek iegādātas siltajos gadalaikos vai svētku reizēs. Bet es darinu arī brošiņas, krellītes un citus aksesuārus, atkarībā no tā, ko klientes sirds kāro!

Kādas rotas Tev pašai vislabāk patīk- vai nēsā tikai savējās?
Manā rotu kolekcijā ir ļoti daudz pašdarināto rotu, taču neiztikt arī bez citu mākslinieku darbiem. Man patīk jebkas, kas man piestāv un ir ar odziņu - tā neordinārāk...

Individualitāte ir karognesējs pašdarināto rotu jomā. Un tomēr, kādi rotu materiāli un to izpausmes Tavā darbnīcā  ir aktuālas tieši šoziem?

Runājot par materiāliem, no manis gatavotajām rotām vispieprasītākās ir rotiņas ar pērlīšu un stieplīšu konstrukciju. Ziemai ļoti piemēroti ir mīkstie un fifīgie filca izstrādājumi. Toņi šajā sezonā- vairāk tumšie, violetie… bet tikpat labi arī oranžs un mūžzaļais! Maniem klientiem galvenokārt patīk eksperimentēt, esot saskaņā ar sevi, tādēļ viņi ir atvērti dažādām radošām izpausmēm, neatkarīgi no krāsas un materiāla.

Jaunākie raksti