Velta, Velda

Latvijā atpazīstamas personas iecienījušas Slow Food

Arvien lielāku popularitāti visā Latvijā gūst zemnieku tirdziņi, arī Latvijā atpazīstamas un populāras personas iecienījušas zemnieku ražojumus un tirdziņos iegādājas produktus savam svētku galdam. Slow Food zemnieku tirdziņā pie i/c „Sky&More” sastaptā Zane Vaļicka savu ģimeni nolēmusi palutināt ar jēra gaļas cepeti, Agnese Zeltiņa iegādājās nēģus, pastēti un citus lauku gardumus, savukārt Klāvs Radziņš un Kaža uz tirgu dodas pēc medījuma gaļas.

Līdz šim zemnieku tirdziņi notika pēc gadatirgus principa, taču, ņemot vērā patērētāju pieprasījumu, i/c „Sky&More” uzsācis vēl nebijušu akciju, piedāvājot iedzīvotājiem Slow Food zemnieku bioloģiski audzētās produkcijas tirdziņu apmeklēt regulāri - katru ceturtdienu, piektdienu un sestdienu no plkst.12:00 līdz 21:00.

Pie „Sky&More” izvietotajos koka namiņos lauku labumus visdažādākajām gaumēm piedāvās 20 zemnieki no visas Latvijas. Slow Food tirdziņā pieejama Latvijas zemnieku saimniecībās audzētās un ražotās produkcijas liela daudzveidība – vistu, pīļu un paipalu olas, svaiga un kūpināta gaļa (jēra, brieža, cūkas un putnu gaļa), kūpinātas zivis, mājās cepta maize, smalkmaizītes un citi konditorejas izstrādājumi, mājas konservējumi, augļi, dārzeņi, garšaugi, sēnes, dažādi piena produkti, tostarp arī siers un mājas saldējums, kā arī daudzi citi augstvērtīgi, ekoloģiski un gardi produkti.

Aktrise Agnese Zeltiņa tirdziņā sevi iepriecināja ar „Jaunkalēju” rupjmaizi, kas vēl esot bijusi pavisam silta. Viņa iegādājusies sviestu, žāvētu, liesu cūkgaļu bez sāls un putraimdesu, kura vislabāk garšojot ar brūkleņu ievārījumu: „Es dievinu gaļu, es to varu ēst reti, apmēram reizi nedēļā, bet tai noteikti jābūt liesai un kvalitatīvai. Cenšos neēst cūkgaļu, bet šodien nevarēju atturēties no žāvētās cūkgaļas - tā bija tik garšīga! Es pilnīgi saprotu un atbalstu veģetāriešus, bet mēs dzīvojam tādos platuma grādos, kur gaļa ziemā, manuprāt, ir ļoti nepieciešama. Es neuzdrošinātos savus bērnus uzaudzināt bez gaļas, it sevišķi liegt to dēlam.”

Agnese Zeltiņa lauku labumu tirdziņus apmeklē, lai palutinātu sevi ar kādiem īpašiem gardumiem, ko ikdienā nav iespējams iegādāties lielveikalos: „Šodien cēli ignorēju kārdinošās plātsmaizītes, bet nevarēju paiet garām nēģiem, kas man ir absolūta vājība. Tāpat arī pastēte. Vēl nopirku veselības salātus ar zaļo un sarkano papriku, kāpostiem un svaigu ķirbi, kā arī nogaršošu sieru ar linsēklām.” A.Zeltiņa atklāj, ka no zemniekiem pirktie gardumi parasti tiek notiesāti uzreiz, jo tiem ir pavisam cita garša.

Arī aktrise Zane Vaļicka Slow Food zemnieku bioloģiski audzētās produkcijas tirdziņā iegādājās „Jaunkalēju” rupjmaizi, sviestu un mājas olas: „Olas patērējam diezgan daudz, sestdienas rītos mana ģimene mīl pankūkas, un ikdienā iecienītas ir omletes. Šim vakaram tirdziņā iegādājos jēra gaļu jau iegatavotu ar bioloģiskajām garšvielām, un pārdevējs man laipni paskaidroja, kas vēl jāpievieno, lai iznāktu garda maltīte. Turpat nopirku arī aso plūmju mērci, kas gatavota bez sāls un ir ļoti veselīga. Lai arī sāli ikdienā lietojam, tomēr, ja tiek piedāvāts garšīgi pagatavots ēdiens bez sāls, tad vienmēr izmantoju iespēju.”

Pretēji mūsdienu tendencēm, kad aizvien vairāk cilvēku izvēlas gaļu uzturā nelietot, Zane Vaļicka atzīst, ka bez gaļas nevar iedomāties ikdienas maltīti: „Varu iztikt bez smalkmaizītēm, šokolādes vai konfektēm, bet bez gaļas ne. To gatavoju katru dienu, biežāk cepeškrāsnī un pasniedzu nevis ar kartupeļiem un mērci, bet gan ar salātiem.”

Zane Vaļicka uzsver, ka arī zivis ir jāēd, lai uzņemtu Omega-3 taukskābes, tādēļ pie Ragaciema zivju stenda iegādājusies mazsālītu skumbriju ar ķiplokiem, kurās vērtīgās taukskābes esot ļoti daudz.

Mūziķis Kārlis Būmeistars (Kaža) „Sky&More” tirdziņā iegādājās šūnu medu un kūpināto brieža desu no zemnieku saimniecības „Zemitāni”: „Sevi uzskatu par vidējo latvieti, kuru nevar pārsteigt ar kādiem īpaši izsmalcinātiem ēdieniem, tāpēc es parasti iepirkties eju tur, kur es atpazīstu produktus un zinu, kas tie ir. Man ir tā laime vasarās dzīvot ārpus pilsētas pie jūras Vecāķos, kur ome ir iekopusi dārziņu un audzē dažādus garšaugus un dārzeņus, tādēļ vasaras sezonā mūsu ģimene ir pārtikusi, lielveikalus neapmeklējot. Toties rudens un ziemas periodā diezgan bieži dodos uz tuvāko tirdziņu, lai iegādātos lauku labumus savam galdam.” Kažam jau ir pazīstami tirgotāji, kurus viņš apmeklē regulāri, arī pie „Sky&More” viņš apstaigāja pilnīgi visus zemniekus un iepazinās ar katra piedāvāto produkciju.

Uzņēmējs Klāvs Radziņš tirdziņā iegādājās kūpinātas zivis, sieru ar linsēklām, mājas sviestu, ābolus, gardo rupjmaizi, mežacūkas desu un brieža desas gabaliņu: „Zemnieku tirdziņus lielākoties apmeklēju, lai iepazītu jaunas, vēl nebaudītas maltītes. No zemniekiem parasti pērku lietas, kas ar kaut ko atšķiras no ikdienā patērētajiem produktiem - kaut ko jaunu, interesantu un neredzētu. Bet, tiesa, ir arī lietas, kuram nekad nespēju paiet garām, - tās ir kūpinātas zivis, sklandrauši un mājās sietie sieri.”

Klāvs Radziņš ēdienu mājās gatavojot bieži: „Neskatoties uz to, ka esmu vīrietis, man patīk ēdienu gatavot mājās, īpaši, ja mājinieki to novērtē. Slow Food kustība nav tikai ēdienu lieta, visā pasaulē tā ir filozofija, uz kuru balstās cilvēku dzīvesveids. Svarīgi straujajā ikdienas „vāveres riteņa” dzīves ritmā atrast brīžus, lai kopā ar ģimeni apsēstos pie galda, aizdegtu sveces, baudītu mājās gatavotu maltīti, parunātos un padalītos sajūtās un piedzīvojumos.”

Jaunākie raksti