Šarlote, Lote

Zemenes: idejas svētku galdam

Zemenes – tās pašas par sevi jau ir svētki, izredzēto ēdiens, kas baudāms ne tikai ar garšas kārpiņām, bet arī ar degunu, acīm un sajūtām. Iespējas, kā šo dievišķo ogu iekļaut svētku galdā ir patiešām plašas. Zemenes lieliski iederas jebkurā ballītē – gan bērnu (bērni novērtēs desertus), gan pieaugušo (te var eksperimentēt arī ar sāļajiem kārumiem un alkoholisko boli).

Dzeramās zemenes

Zemenes piešķir ļoti patīkamu un atsvaidzinošu garšu dzērieniem – tās lieliski iederas bolē, kompotā, kā rotājums un piedeva šampanietim, var pagatavot arī zemeņu kvasu vai varbūt iesaldēt pa zemenei ledus kubiciņos un dzērieni iegūs pavisam unikālu raksturu. Iegriezta zemene labi „sēdēs” uz glāzes maliņas un iekārdinās.

Zemeņu mērce

Pie saldējuma, putukrējuma, siera kūkas un citiem desertiem lieliski iederēsies svaigu zemeņu mērce, ko pagatavot var ļoti ātri un vienkārši – zemenes sablendē kopā ar cukuru un, piemēram, vaniļu vai piparmētrām. Mērci trauciņā rotājiet ar svaigu piparmētru lapiņām, nedaudz citādai noskaņai var mērci papildināt ar pāris karotēm liķiera vai saldā krējuma.

Ceptas zemenes

Zemenes var ēst ne tikai svaigas, tās labi garšos arī ceptas keksos, mafinos, pīrāgos, siera kūkās, virtuļos u.t.t. Tiesa, šādas variācijas iesakām brīžos, kad svaigās ogas nedaudz ir apnikušas, jo visā citā laikā – vasara ir īstais laiks, lai uzņemtu lielo daudzumu vitamīnu, kas atrodami zemenēs.

Zemenes dekoros

Salātzaļa bļodiņa ar koši sārtām zemenēm būs visskaistākais galda dekors un našķis vienlaikus. Patiesībā zemeņu forma un kārdinošais veidols ļauj šīs ogas izmantot dekorējot gan dažādus desertus un tortes – gan svaigā veidā, gan iemērktas šokolādē vai želejas masā. Zemeņu dekoriem labi piestāvēs piparmētru lapiņas un/vai pūdercukurs. Un kāpēc gan ne – lai viesus pie galda sagaida katram pa lielai zemenei uz pusdienu šķīvja vai ēdamkarotē!

Vienkāršās zemenes

No zemenēm var pagatavot gan ļoti pamatīgus un pārdomātus ēdienus, gan pavisam vienkāršus un ātrus. Arī amatieris spēs pagatavot zemenes šokolādē, zemenes uz iesma, kas kārtotas pamīšus ar sieriem, zemeņu zupu, zemeņu un saldējuma kārtojumu ar šokolādes skaidiņām zemeņu sambuku.

Nepierastās zemenes

Ja mīlat eksperimentēt, dariet to ar zemenēm! Zemenes iederas gan desertos, gan arī sāļajos ēdienos, piemēram avokado salātos ar zemenēm un garnelēm vai rupjmaizes kārtojumā ar šīm kārdinošajām ogu karalienēm. Pavisam vienkārši salāti, ko var pasniegt pie grilētas gaļas ir zemenes, kas sagrieztas un sajauktas ar saplucinātām bazilika lapiņām, citrona sulu, balzāmetiķi, sāli un pipariem.

Jaunākie raksti