Vēsma, Fanija

Austeres - aristokrātiska delikatese

Jau kopš Romas imperatoru laikiem austeres ir aristokrātiska delikatese, ko raksturo izsmalcināta bauda garšas kārpiņām un izsenā “saistība” ar mīlas dieviem. Mūsdienās austeres servē ne vien šikos pasākumos, bet arī mājas ballītēs un ģimenes lokā, jo to baudīšana rada zināmu jautrību un eksotiskumu. Starp citu, tās ir arī diētiskas un satur augstvērtīgus uztur elementus.

Austeres ir pietiekami specifiskas arī ar savu glumo konsistenci un faktu, ka ēdamas dzīvas, bet tās nogaršojot, noteikti vairāk būs tādu cilvēku, kas tās iemīlēs, nekā to, kas otrreiz pat virsū vairs neskatīsies! Austeres var iegādāties arī vairākos veikalos Latvijā, kur cena par vienu austeri ir no nepilna lata līdz vairākiem latiem.

Austeru servēšana
Tradicionāli austeres ēd svaigas. Iesācējiem iesaka Malpeque un Caraquet austeres – tās ir vieglāk atvērt. Tās pasniedz šķīvī uz saberzta ledus, blakus novietojot arī pirkstu galu noskalojamo trauciņu, citronu un maltus melnos piparus (vislabāk maltus dzirnaviņās). Šīs sastāvdaļas var aizvietot ar vīna etiķi vai karsto piparu mērci.

Austeru atvēršana
Pati lielākā procesa daļa ir austeres atvēršana – vienā rokā jāpaņem mazs dvielītis, kurā turēt austeri, otrā rokā – asu, mazu nazīti. Austere jāapgriež ar plakano virsmu uz augšu, ar naža galu jāiedur vienā sānā, pagriežot nazi pulksteņrādītāja virzienā. Tā austeres vāks atlauzīsies vaļā. Ar tādu pašu kustību atver vaļā arī visu austeri (tā pie vāciņa piestiprināta ar diviem muskuļiem) Tad ar naža galiņu paceļ vienu gliemenes malu, lai ielaistu zem tās austeres dabīgo sulu.

Tālākā rīcība – uzpilinām austerei citrona sulu un ar slaidu kustību, atgāžot galvu, iepludinām to mutē, norijot veselu. Lai vairāk izjustu garšu, var neilgu mirkli to paturēt pie augstlejām.

Ja austere ir atvērta vai ar nepatīkamu smaku – tā nav ēdama! Svaigai austerei pēc citrona sulas uzpilināšanas ir jāsaraujas. Pēc iegādes gliemenes var uzglabāt ledusskapī vēl 2-3 dienas.

Kas vēl piederas pie austerēm
Pēc austeres nobaudīšanas ierasts uzkost graudu maizi (var grauzdētu), galdā var likt arī dažādas dārzeņu uzkodas un tradicionāli – uzdzert sauso baltvīnu. To var aizvietot arī ar alu.

Lai gan daudzi austeru cienītāji uzskata, ka austeres ir jāēd tikai svaigas ar citronu sulu, tās mēdz arī dažādi pagatavot. Piemēram, cept mīklā, žāvēt, grilēt, gatavot ragū un sautējumus, pasniegt ar majorānu, rozīnēm, sīpoliem, safrānu un citām piedevām.

Ļoti populārs ir austeru šotiņš – jāievieto viena austere šotiņa (mazajā) glāzītē, aplejot to ar nelielu daudzumu kokteiļmērces (sāļās), jāpievieno arī svaigi mārrutki un Jalapeņo (zaļā pipara) vodka. Sanāk ļoti atsvaidzinošs dzēriens. Dažkārt gan iesaka austeres ar degvīnu kopā nelietot, tajā pašā laikā, šis ir iecienīts dzeramais kokteilis!

Katrā ziņā, izvēle to pasniegšanā ir variējama, galvenais ir pats austeru ēšanas fakts, kas pats par sevi neapšaubāmi sagādās interesantas garšas sajūtas!

Jaunākie raksti