Vēsma, Fanija

\"Padomju slepenā bunkura\" pazemes izklaides

Rehabilitācijas centra „Līgatne” teritorijā 9 metrus zem zemes atrodas Padomju laika slepenais objekts- labiekārtots bunkurs, kurš pēdējos gadus ir atvērts jebkuram interesentam kā neparasts ekskursiju un  ballīšu  objekts!

Bunkurs tika izbūvēts pagājušā gadsimta 80.-tajos gados politiskās varas vajadzībām atomkara gadījumā, un ir “iekārtojies” pazemē. Slepenības zīmogs tam tika noņemts tikai 2003. gadā…

Līgatnes bunkurs Latvijā ir zīmīgs ar vairākām lietām:
- Tā bija viena no stratēģiski svarīgākajām vietām Padomju Latvijā kodolkara situācijas gadījumā;
- Bunkuram piemita spēcīgākā autonomā saimnieciskā struktūra ar visu nepieciešamo un vismodernāko tā laika aprīkojumu;
- Līdz pat mūsdienām tam saglabāts viss autentiskais aprīkojums.

Padomju mantojuma izlūkos
Bunkurā ir iespējams izpētīt tā laika slepeno informāciju - plānus un situācijas atspoguļojumus: Kas notiek, ja kara gadījumā tiek pārrauti visu hidroelektrostaciju dambji, kādas teritorijas applūstu ar ūdeni un kā tas ietekmētu visas pārējās lielākās pilsētas… Tāpat pazemē aplūkojama plaša bunkura  atribūtika: autonoma elektrostacija ar dīzeļģeneratoriem un degvielas noliktavu, kondicionēšanas iekārtas gaisa attīrīšanai ar skābekļa rezervēm, ūdensapgādes iekārtas, kas darbojas pēc zemūdenes principa, telekomunikāciju bloks, kas nodrošināja tiešos sakarus ar Maskavu – Kremli un citas specifiskas lietas.

Ekskursijas norisinās gida stāstu pavadījumā, bet smaidu izraisošas būs pusdienas bunkura “Padomju ēdnīcā”, kur var ieturēt maltīti 20. gadsimta 80.- to gadu politiskās elites stilā.  Ēdienkartē manāmas nostaļģiskās Barikādes uzkodas ar ķilavmaizi, Kolhoznieka komplekts ar zupu, kompotu un rupjmaizi, un, protams, klasiskais šņabis ar marinētu gurķīti!

Nostaļģiska ballīte 9 metrus zem zemes

Unikāla un atmiņā paliekoša šķiet iespēja noorganizēt ballīti bunkura pazemē, ar kuru sagādāt pārsteigumu sev un draugiem, ballējoties Padomju Komunistiskās partijas pirmo sekretāru biedru Vosa un Pugo slēptuvē! Ballītes “aprīkojumā” nodrošinātas atbilstošas dekorācijas, fotografēšanās ar Padomju atribūtiku, kārtīgs bankets ar boršču un kotletēm, ekskursija un dejas plašu atskaņotāja pavadībā nakts melnumā…

Jaunākie raksti