Mintauts, Alfs, Bernandeta

Pavasara gaidīšanas svētki

Pavasari gaidot liela daļa cilvēku kļūst nepacietīgi. Gribas ātrāk sagaidīt pirmos sniegpulksteņus, narcises, bērzu sulas, zaļus zāles asnus... Kaut nedaudz pasteidzināt pavasara atnākšanu patiešām var! Izmantojot iekštelpu siltumu un pašu rūpes, uz palodzes var izveidot veselīgu un/vai skaistu pavasara gaidīšanas svētku stūrīti.

Ir vairāki veidi, kā pie zaļiem asniem tikt ātrāk nekā dabā. No āra ienesti bērzu (der arī citu koku) zari, ielikti vāzē un nonākuši siltumā jau pēc pāris dienām spridzinās vaļā pumpurus un ienesīs pavasara smaržu istabā. Kopā ar bērniem pavasara gaidīšanas svētkus var rīkot dažādos veidos.

Garšaugi uz palodzes
Šis darbiņš patīk teju visiem bērniem. Pirms sākt darboties jāsagādā trauciņi – ekonomiskākais risinājums ir jau laikus sakrāti krējuma vai jogurta plastmasas trauciņi, taču arī veikalos var iegādāties dažādus krāsainus plastmasas trauciņu. Nepieciešama arī laba zeme – arī šeit iespējams ekonomiskais risinājums – sagādājot zemi no laukiem, siltumnīcām, bet vienkāršāk ir nopirkt nelielu maišeli ar zemi kādā no veikaliem (tas izmaksās nedaudz pāri 1 latam). Protams, jāiegādājas arī sēklas – diļļu, bazilika, maurloku, pētersīļu, timiāna – atkarībā no garšas, kādu vēlaties izaudzēt.

Kad nepieciešamais sagādāts, audzēšanai paredzēto trauku apmēram ¾ piepilda ar zemi. Pavisam nedaudz zemi piespiež, nedaudz apslaka ar ūdeni, virs tās kaisa sēkliņas (nevajag kaisīt pārāk bieži, citādi garšaugi pārlieku izstīdzēs). Virs sēkliņām atkal ber zemi (ne vairāk kā 2 cm biezumā, labāk 1-1,5). Pēc tam sējumu labi aplaista un noliek uz palodzes. Lai ātrāk sagaidītu pirmos asnus, trauku var noklāt ar plēvi (noderēs arī caurspīdīgs plastmasas maisiņš), to gan jāatceras noņemt, kad asni sāk līst ārā no zemes. Laistīšanai nevajadzētu izmantot nekādus ķīmiskus mēslojumus, ja vēlaties vēlāk zaļumus izmantot pārtikā. Tālākais jau atkarīgs no pacietības – variet audzēt pat 10 cm garu baziliku, bet variet to izmantot jau pavisam nesen asnot sākušu – svaigais baziliks būs lieliska piedeva dažādiem ēdieniem (sviestmaizēm, salātiem, zupām, sautējumiem), tas būs arī labs dekors svētku galdam.

Visvienkāršāk un ātrāk var tikt pie sīpollokiem – sīpolu atliek vien ielikt traukā ar zemi vai ūdeni, regulāri laistīt un pavisma drīz tiksiet pie svaigiem, pašu audzētiem lociņiem.

Diedzētas sēkliņas

Ļoti veselīgs gardums svētku un ikdienas galdā pavasara gaidīšanas laikā ir diedzēti graudi, kas ir nozīmīgs B vitamīna avots. Diedzēšanai piemērotas dažādas sēklas – pupiņas, zirņi, lēcas, saulespuķes, kvieši redīsi u.c. Var iegādāties speciāli diedzēšanai paredzētas sēklas speciālizētos veikalos, taču der arī parastas, piemēram, pārtikas veikalā nopērkamas zirņu un pupiņu sēklas, kas paredzētas vārīšanai. Izvēlētos graudus ber bļodiņā, uzlej tiem ūdeni (nepārspīlējot, vien lai sēklas ir mitras, bet nepeld ūdenī). Dažas reizes diennaktī sēklas noskalo un turpina diedzēt, kamēr parādās asni.

Populāri ir kressalātu dzinumi, kurus diedzē ilgāk. Uz marlītes vai augsnes kaisa sēklas, kuras katru dienu cītīgi jāmitrina (vislabāk to darīt ar pulverizatoru). Kad parādījušās pirmās un otrās dīgļlapas, tās ar šķērēm pamazām griež nost un kaisa kā zaļumus šķīvī pie dažādiem ēdieniem.

Zaļumi dekorēšanai
Līdzīgi kā audzējot garšaugus, zaļumus var audzēt arī tikai acu priekam. Pēc jau aprakstītā principa dažādos traukos var sēt sev tīkamas sēklas. Piemēram, lēzenā traukā iesēts zāliens vēlāk var kalpot par lielisku dekoru svētku galdam, uz kura var kārtot, piemēram, Lieldienu olas vai citus gardumus. Tāpat arī uz palodzes krietni pirms ārā atmodusies daba, zaļojoši puķuzirņi vai narcises būs patīkams akcents ikvienā mājoklī, kura iemītnieki bauda pavasara gaidīšanas svētkus. Aicinām visos šajos darbiņos iesaistīt bērnus – gan sēšana, gan ikdienas laistīšana viņiem būs kā patīkams darbiņš, kuru veikt kopā ar vecākiem, vēlāk vērojot, kā dīgst asni.

Jaunākie raksti