Mirta, Ziedīte

Kāzu tosti: 5 biežāk pieļautās kļūdas un ieteikumi

Tuvam cilvēkam drīz sagaidāmas kāzas? Tādā gadījumā Tev aktuāla būs arī tosta uzsaukšana jaunajam pārim. Mēģini iztēloties to jau tagad...

Tu paņem rokās mikrofonu vai vienkārši nostājies ļoti pārredzamā vietā, citu acis ir vērstas uz Tevi, un viss, ko Tu saki, tiek iemūžināts jaunlaulātā pāra kāzu video, neskatoties uz pārējo klātesošo domām. Šādā reizē mēs gribam atgādināt, ko vajadzētu ievērot un kādas ir tipiskākās tostu kļūdas. Kādēļ? Jo nevēlamies Tevi pakļaut riskam, ka pēcāk Tava runa varētu būt tā, ko kāzu videomateriālā aši pārtīt uz priekšu. Bet vispirms-

Tosta uzsaukšanas pamatprincipi
Atgādinājumam - tostiem kopumā ir trīs daļas: iepazīstināšana ar sevi, runa un tās noslēgumā atbilstošs tosts. Iepazīstināšanā tu īsumā liec citiem zināt, kas Tu esi un kāda ir Tava saistība ar jauno pāri. Runa ir tosta pamats jeb daļa, kuru iepriekš labāk pārdomāt un sagatavot, bet noslēdzošais tostā ir glāzes pacelšana ar konkrētu uzsaukumu: Piemēram, „Priekā jaunajam pārim!”
Kamēr pārējie viesi saskandinās glāzes savā starpā, Tev būtu jādara tas pats ar kādu tuvāko stāvošo cilvēku, bet ja viesi no tevis ir pārāk attālināti, tad „saskandini gaisā” ar viņiem. Neaizmirsti par jau stabilām runas etiķetes lietām- acu kontaktu ar publiku, staltu stāju un labu dikciju.

Tradīcijas
Pirmo tostu uzsauc vedējtēvs vai līgavas tēvs. Šajā runā viņš prezentē līgavu līgavaiņa ģimenei, ar uzslavām un jaukiem atmiņu pastāstiem, cildinot līgavu un viņas labās īpašības, beidzot runu ar tosta uzsaukumu par pāri.
Līgavainis uzsāk runu ar pateikšanos līgavas vecākiem par kāzu faktu un atļauju precēt viņu meitu. Tad ir līgavaiņa kārta izteikt labus vārdus par jaunapņemto sievu, pateikties atnācējiem par pagodinājumu un ierosināt tostu par viesiem.
Vedējmāte izsaka līgavaiņa prezentācijas runu līgavas ģimenei. Tad runā visi pārējie, kas vēlas (parasti no tuvāko radu un draugu loka). Vedēji šajā mirklī var nolasīt priekšā arī kādus ziņojumus un vēlējumus no klāt neesošajiem draugiem. Bet nu, pie kļūdām.

TOP 5 kāzu tostu kļūdas
Tu jau zini, ka nedrīksti uzstāties pārmērīgā alkohola reibumā, lūk, pārējie punkti, ko nevajadzētu darīt tosta laikā:

1. Nelasi savu runu no lapas.
Jā, tu drīksti periodiski ieskatīties tajā, bet tādā gadījumā runājamo tekstu sadali vairākos posmos un pietiekami pārskatāmi, mapes aizmugurē (citu cilvēku skatam) novietojot kādu skaistu pāra kop bildi vai citu elegantu fotoattēlu. Vislabāk runāt tikai pēc atmiņas, bet tādēļ runu vajag iepriekš sagatavots, lai tā izklausītos raiti un no sirds.

2. Vai šis tosts būs mūžīgs? Kad cilvēks sāk pārāk izplūst vai runas laikā vairāk koncentrēties uz sevi, nevis jauno pāri - tici, viņš kļūst ne vien garlaicīgs, bet arī pārkāpj kāzu tostu etiķeti kā tādu. Starp citu, tosta optimālais garums ir ap divām minūtēm. Ja vēlies, vairāk izpausties tostu skaita un garuma ziņā vari vecmeitas/vecpuiša ballītē, bet Lielajā dienā labāk runā koncentrēti. Vēl vari atļauties būt salds, uzjautrinošs un sentimentāls nepārspīlētās devās.

3. Nepiedienīgiem pastāstiem kāzās nav vietas! Jā, mēs visi zinām, ka līgavai un līgavainim ir bijusi pagātne un tosta uzsaukšanas laikā vedējtēvs var iestarpināt kādu smieklīgu pastāstu par līgavaini, kas ir norma un pat vēlami, bet kāzas ir nepiemērotākā vieta, kur celt augšā pikantos piedzīvojumus. Robežas nosaki tu pats, bet ņem vērā, ka līgava sapratīs, par ko tu runā, kad pieminēsi mežonīgo vasaras atvaļinājumu.

4. Nelieto pārsātinātu žargon-valodu. Ne tikai tāpēc, ka bērni un omītes Tevi nesapratīs, bet tas, galvenokārt, norādīs arī uz Tavas runas neatbilstamību situācijai kā tādai un arī apkārtējo viedoklis par šādu uzstāšanos daudzbalsīgi var nesaskanēt ar tevi. Tātad, etiķetes jautājums - lai šis runas stils paliek vecpuišu ballītei! Kāzās pieturamies pie svinīguma.

5. Pāris sastāv no diviem cilvēkiem arī tosta runā!
Ja Tu esi vedējtēvs, droši vien vairāk pārcilāsi tēmu, cik lielisks puisis ir līgavainis, bet noteikti neaizmirsti pieminēt arī to, ko skaistu, Tavuprāt, jaunā līgavaiņa dzīvē ir ienesusi līgava. Vienā virzienā balstīts tosts negodina jaunlaulātos kā pāri, bet velti - pāris taču ir kāzu galvenais atslēgvārds!

Jaunākie raksti