Aldonis, Agija

Kāzas taupības režīmā

Vai maz ir iespējams rīkot skaistas un atmiņā paliekošas kāzas laikā, kad naudas līdzekļus vajadzētu ietaupīt? Kā rīkoties, lai kāzu izdevumi būtu pēc iespējas mazāki – lūk, daži padomi...

Nosakiet savas prioritātes
Uzrakstiet lietas, bez kurām abi nespējat iedomāties savas kāzas. Piemēram, kāzu norises vieta, transports, ziedi, tērpi, mūzika, kāzu mielasts, torte, viesi... Padomājiet, kādu naudas summu varēsiet tērēt kāzu organizēšanai. Saraksta beigās iekļaujiet arī tās lietas, bez kurām var iztikt, bet par kurām būtu īpašs prieks. Tās paliks rezervei, ja kāzu izmaksās tomēr izdosies iekļauties. Izvaicājiet savus draugus un radus, kuri nesen precējušies, kas būtiskākais jāņem vērā – tas var palīdzēt plānot savas prioritātes.  

Izlemiet par viesu skaitu
Ir ļoti grūti veidot viesu sarakstu un izlemt, ar kuriem tuvākajiem cilvēkiem dalīties priekos kāzu dienā. Saraksta sakumā noteikti būs līgavas un līgavaiņa vecāki, vecvecāki, māsas, brāļi, tuvākie radi, piemēram, krustvecāki. Tikai pēc tam sekos labākie draugi, darba kolēģi. Ja sapratīsiet, ka vēlaties, lai uz kāzām ierodas visi jūsu radi, draugi un paziņas, var ieplānot latviešiem netradicionālāku kāzu viesu cienastu un svinības. Piemēram, pēc laulības ceremonijas piedāvāt šampanieti un torti brīvā dabā.

Padomājiet, kā paši varētu iesaistīties kāzu organizēšanā

Ja ir laiks un idejas, veidojiet paši savus kāzu ielūgumus, galda kartes, dāvaniņas viesiem, gredzenu spilventiņu, u.tml. Naudu var būtiski ietaupīt, pašiem izstrādājot idejas un paveicot daudzas praktiskas lietas.

Iesaistiet tuvus draugus, radus vai kolēģus, ja viņi neiebilst

Iesaistiet tuvus radus, draugus vai kolēģus padomu došanā un palīdzībā ar praktiskās lietām. Ja draudzene ir floriste, varbūt viņa piekritīs kāzu dekoru un līgavas pušķa izveidei? Kā kāzu transportu var izmantot kāda radinieka garāžā stāvošu retro auto. Pat tad, ja neziniet nevienu, kas varētu jums palīdzēt praktiski, ieteikumi un idejas no tuviniekiem var palīdzēt tomēr to atrisināt.

Plānojiet, meklējiet un iegādājaties visu laicīgi
Naudas līdzekļus var ietaupīt, ja idejas un kontaktus meklē savlaicīgi. Tāpat arī ir daudzas praktiskas lietas, ko var iegādāties kāzām pirms laika, izmantojot atlaižu un akciju laiku. Piemēram, kāzu apģērbi, apavi un aksesuāri lētāki ir ziemas sezonā. Var izmantot vairumtirdzniecības bāzes, salīdzinot ar veikalu piedāvājumiem cenu atšķirības ir ievērojamas. Lētāki piedāvājumi ir arī ārzemju interneta veikalos. Lētāk būs arī tad, ja kāzas tiks rīkotas darbdienā. Nekautrējieties un mēģiniet sarunāt lētāku viesu māju, kāzu mūziku. Piemēram, pajautājiet, kādu atlaidi jums piešķirs, ja rezervāciju veiksiet ļoti savlaicīgi. Līgavas pušķim un kāzu dekoriem floristi varēs ieteikt arī piemērotākos sezonas ziedus, kas jūsu izvēlētajā kāzu laikā plaši pieejami.

Izdaliet lietas, uz kurām, jūsuprāt, nebūtu vērts taupīt…

Daudzi pāri dalījušies pieredzē, ka noteikti nav vērts taupīt līdzekļus uz kāzu atmiņu saglabāšanu un kāzu vadītāju. Tātad obligāti jāparedz iespējas fotografēt un filmēt. Pēc laika, kad vēlēsieties atcerēties šo dienu paši vai dalīties atmiņās ar bērniem, noteikti novērtēsiet profesionāla fotogrāfa veikumu. Atrakciju un dažādu aktivitāšu organizēšanu gan vajadzētu atstāt citu ziņā, lai saglabātu pārsteigumu pašiem.
Līgavām nevajadzētu arī taupīt līdzekļus un pūles, lai kāzu dienā būtu īpaši skaistas – sakoptas, tērptas svinīgā un kvalitatīvā tērpā ar ziediem rokās, kas savu izskatu nezaudētu līdz pat kāzu dienas noslēgumam.

Tātad ietaupīt, rīkojot kāzas, noteikti var. Bieži ir pat tā, ka pašu sadomātas un rūpīgi izvērtētas kāzas jaunajam pārim un viesiem daudz ciešāk iespiežas atmiņā, nekā standartā rīkotās. Tikai jābūt gataviem pašiem aktīvi iesaistīties un neaizmirst - šī ir svētku diena. Tātad, darīt tikai tās lietas, kas nešķiet kā apgrūtinājums, bet pārējo atstāt citu organizatoru rokās.

Jaunākie raksti