Alīna, Sandris, Rūsiņš

Kāzu auto dekorēšana

Gatavojoties kāzām, darbu sarakstā noteikti ir arī jautājums par auto dekorēšanu. Šī ir īstā reize, kad sapost arī mašīnu, palīdzot tai izcelt dienas īpašos cilvēkus.

Pagājuši tie laiki, kad automašīnas teju vienmēr tika rotātas ar ozolu vainagiem un vītnēm. Tagad aktuāli ir dažādi ziedu rotājumi, kas stiprināti ar piesūcekņiem. Aktuāla ir vienkāršība, pat minimālisms, bez pārspīlējumiem. Ļoti bieži jaunlaulātie izvēlas pārvietoties automašīnā, kuru no citām atšķir vien kāda neliela detaļa, piemēram, neliels dekors no ziediem un lentītēm.

Dekoru izvēle

Pēdējā laikā vērojama tendence, ka kāzās visus ziedus veido vienotā stilā – gan līgavas pušķi, gan auto rotājumus, gan telpu greznošanu u.t.t. Tomēr speciālisti iesaka automašīnas rotājumu pieskaņot pašai automašīnai, tās krāsai un stilam. Piemēram, izvēloties veclaicīgu automašīnu, tai piestāvēs lauku puķes. Ja kāzām ir kāda noteikta tēma, kas vijas cauri gan scenārijā, gan rotājumos, to ietver arī automašīnas rotājumā, piemēram, taureņi. Tāpat der atcerēties, ka tumšas krāsas automašīnai labāk izvēlēties gaišus rotājumus un otrādi.

Variantu rotāšanai ir ļoti daudz, tāpēc labi, ja svētku vaininieki paši aptuveni zina, kas viņiem patīk – ziedi, baloni, mīkstās rotaļlietas vai kas cits.

Par auto rotāšanu jādomā vismaz pāris nedēļas iepriekš. Ideāli, ja iespējams auto jau iepriekš parādīt floristam, kurš novērtēs tā krāsu un izmēru, virsbūvi, tā precīzāk izplānojot dekoru.

Ziedi automašīnas rotāšanai

Klasika auto rotāšanā ir ziedi. Mūsdienās ziedus visbiežāk stiprina ar piesūcekņiem un slapjajām oāzēm. Ziedi tiek stiprināti ar drātīm, kas tiek ieslēptas oāzē, lai nekur nenonāktu saskarē ar automašīnas virsmu un nesaskrāpētu to. Ja automašīna tiks rotāta ar ziediem piesūcekņos, to pirms tam nav ieteicams vaskot, pretējā gadījumā rotājumu var tik labi neturēties pie virsmas.

Jāizvērtē, cik daudz ziedu uz mašīnas būs. Vai visa virsma būs ar tiem noklāta jeb varbūt būs vien nelieli dekori pie spoguļiem. Tāpat noteikti jārūpējas arī par šoferi – skats uz ceļu nekādā gadījumā nedrīkst būt aizsegts. Latvijas dārzi mūs lutina ar skaistiem ziediem pavasarī, vasarā un rudenī, taču ziemā lielākoties ir jāsamierinās ar citzemju puķēm. Līdz ar to jārēķinās ar ne tik bagātīgiem rotājumiem, ja budžets ir ierobežots.

Ziedus uz mašīnas var izkārtot dažādi – var katru ziedu atsevišķi stiprināt ar piesūcekni, vai veidot vienu lielu pušķi un stiprināt kā vienu akcentu. Svarīgi izvēlēties izturīgus ziedus (labi šo lomu pilda krizantēmas un saulespuķes), rēķinoties ar to, cik ilgu laiku automašīna tiks izmantota. Noformējumam var tikt izmantoti kā svaigi, tā mākslīgi ziedi, ogu ķekari, labības vārpas, miršu zariņi, ozolu vai citu koku zaru vītnes.

Automašīnu dekorējot jāņem vērā arī gadalaika īpatnības. Stipras vēja brāzmas, lietus, krusa, sniegs- tie uzliek augstas prasības ziediem automašīnas dekorā. Svarīgi ir kārtīgi piestiprināt  dekoru pie mašīnas, lai, palielinoties vēja pretestībai, to nenorautu. Vislabāk šo darbu ir uzticēt pašam floristam, jo tad tas tiks kārtīgi piestiprināts. Taču šoferīšiem, kas vedīs jauno pāri, vajadzētu atcerēties, ka nav ieteicams braukt ātrāk par 90 km/h.

Baloni, lentas, rotaļlietas...

Izturīgs pret dažādiem laika apstākļiem būs rotājums no lentām. Tās var papildināt ar nelielām sirsniņām, rožu pumpuriem vai zvaniņiem, piešķirot romantiskāku iespaidu. Tāpat arī dažādu krāsu balonu virtenes vai pušķi izcels jaunlaulāto automašīnu starp pārējām. Automašīnu dekorēšanā var izmantot ļoti dažādas lietas, arī rotaļlietas, dažādus suvenīru tipa nieciņus, lielus riņķus, kas simbolizē gredzenus, karodziņus u.t.t. Dažkārt par lētu un pieņemamu risinājumu tiek uzskatītas arī uzlīmes, ko līmē pie automašīnas virsmas, stikliem. Ar uzlīmēm var veidot asprātīgus uzrakstus un rotājumus. Garāmgājēji atskatīsies. Tieši tas ir dekora galvenais uzdevums – izcelt automašīnu starp visām pārējām, izceļot īpašo dienu.

Jaunākie raksti