Laura, Jadviga

Kāzas Rundāles pilī

Kāzu svinību dienā ir lieliska iespēja jaunlaulātajiem un viesiem pastaigāties pa spožajiem Rundāles pils apartamentiem, kas kā ar burvju mājienu pārnes uz smalkā un kaprīzā rokoko stila laiku (18.gs. II puse). Galveno efektu šajā teatralizētajā ceļojumā rada izsmalcināta atmosfēra.

Rundāles pils tika celta kā Krievijas ķeizarienes Annas Ivanovnas sirdsdrauga Kurzemes hercoga vasaras rezidence, kur tika rīkotas greznas balles un pieņemšanas. Tāpēc šeit vienmēr valda pacilājoša svinību atmosfēra.

18. gs. balles tradīcijās
Teatralizētais ceļojums pa pili tiek organizēts, ievērojot notikumu secību. Vispirms pilī ierodas viesi, kurus sagaida pils galma pārstāvji parādes pagalmā. Tad ceremonijmeistars un galma dāmas sagatavo viesus jaunā pāra sagaidīšanai. Pēc tam ierodas jaunlaulātie (iebrauc ar “karieti”), galminieki ar viesiem viņus sveicina. Hercoga galma pārstāvji aicina visus uz pili. Zelta zālē notiek “svinīga augsti godāto viesu pieņemšana un oficiāla uzruna”. Baltajā zālē galminieki stāsta par dekoratīvo kompozīciju simboliku. Jaunais pāris dejo pirmo valsi. Galminieki demonstrē rokoko laika populārāko deju – menuetu. Galma pārstāvji pavada jaunlaulātos ar “svītu” uz hercoga privātajiem apartamentiem, kur atklāj pils galma dzīves noslēpumus un kuriozus. Hercogienes buduārā galma dāmas iemāca līgavai “runāt vēdekļa valodā”. Pēc ceļojuma pa pils apartamentiem galminieki ielūdz viesus uz pastaigu franču regulārajā parkā, kurā ir iespējams organizēt arī šampanieti.

Uzveduma dalībnieki
Būtiski ir tas, ka viesi ne tikai vēro greznus interjerus, bet arī izjūt galma atmosfēru, ko rada viņa gaišības Kurzemes hercoga galminieki vēsturiskos rokoko stila tērpos, demonstrējot modernāko deju – menuetu, labas manieres un atklājot galma dzīves noslēpumus! Atbraukušie viesi ir ne tikai skatītāji, bet arī improvizētā uzveduma neatņemami dalībnieki. Ekskursijas garumā var notikt fotosesija, to var turpināt arī pils parkā.

Pastaigas ieplānošana
Teatralizētu pasākumu organizēšana un kāzu ekskursijas tiek organizētas jau vairāk kā 5 gadus. Tā ir kļuvusi par zināmu tradīciju. Bieži vien jaunais pāris vai gluži otrādi vedēji vai vecāki vēlas šajā īpašajā dienā sagādāt pārsteigumu un pēc oficiālās ceremonijas atbrauc "ciemos pie Hercoga". Šis ceļojums sagādā spilgtus iespaidus, patīkamas emocijas un atmiņas, kā arī brīnišķīgas un neatkārtojamas fotogrāfijas. Tas ir pārsteigums ne tikai viesiem, bet arī svinību galvenajiem varoņiem – līgavai un līgavainim, kuri "balles" laikā ir pasludināti par augsti titulētām personām – princi un princesi!

Dažas nianses
Lai kāzu dienā ceļojums pa pili noritētu veiksmīgi, jāņem vērā vairākas nianses. Sākotnēji, protams, laicīgi precizēt savas vēlmes un izrunāt detaļas. Ļoti būtiski ir saplānot laiku, lai nav jāsasteidz, jo pils balles atmosfērai steiga nav raksturīga. Ja ir paredzēta pastaiga pa parku, tad par to vajadzētu brīdināt viesus, īpaši kundzes un jaunkundzes, ar spicu papēžu kurpēm nebūs ērti. Jāpiebilst, ka visas problēmas un sarežģījumi jāatstāj aiz pils vārtiem un jābauda svētki!

Jaunākie raksti