Mirta, Ziedīte

Līgavas pušķis papildina viņas tēlu

Kāzu diena ir īpaša diena ikviena cilvēka dzīvē, tādam jābūt arī līgavas pušķim. Pušķis kāzās kalpo kā dekors, kā aksesuārs, kas izceļ tēlu un pasākuma galvenos vaininiekus. Līgavu pušķu tradīcijas ir ļoti senas, un tā mešana neprecēto meiteņu bariņā aizsākusies jau 14.gadsimtā.

Līgavas pušķim ir jābūt ne tikai skaistam. Svarīgi, lai pušķis ir ērts - lai īpašās dienas notikumiem netraucē nemitīgās rūpes par pušķi. Tāpēc der apdomāt vairākas būtiskas lietas, pirms dodaties tikties ar floristu, izvēlēties skaistākās puķes.

Līgavas pušķu mode

Tāpat kā apģērbiem - aktuāli ir tas, kas patīk, tā arī ar ziediem. Šobrīd pat grūti definēt, kas ir aktuālākais, jo pieprasījums ir ļoti daudzveidīgs. Krāsu ziņā šobrīd un vienmēr dominē gaišu krāsu ziedi. No risinājumiem šobrīd samērā pieprasīti ir amerikāniski pušķi, kuri sakārtoti no dabīgiem ziediem īstajos. Ziedi sakārtoti pa spirāli.

Ziedu izvēle

Pats svarīgākais kritērijs ziedu izvēlē ir līgavas gaume. Vajadzētu izvēlēties ziedus, kas viņai visvairāk patīk un asociējas ar īpašām emocijām. Tikai pēc tam seko pārējie ieteikumi ziedu izvēlē pušķa radīšanai:

Jāizvērtē, kādi ziedi konkrētajā gadalaikā ir pieejami. Atsevišķos gadījumos var pasūtīt arī ne sezonas ziedus, taču jārēķinās, ka to izmaksas būs augstas un būs jāveic individuāli pasūtījumi. Iepriekš nav paredzams, cik izplaukuši ziedi tiks saņemti.

Pirms līgavas pušķa pasūtīšanas ieteicams zināt, kāds būs līgavas tērps un frizūra, lai atbilstoši tiem var piemeklēt pieskaņotu ziedu krāsu un šķirni.

Pie pilnīgi baltas līgavas kleitas nav ieteicams izvēlēties pušķi no baltiem ziediem vien - tas neizcelsies. Ja gribas baltus ziedus, tos varētu kombinēt ar kaut ko mazliet tonētu vai pievienot kādu akcentu.

Visizturīgākās un arī biežāk līgavu pušķos izmantotās ir rozes - tās ir ziedu karalienes, ļoti izturīgas un cēlas. Rozes var izvēlēties vienas vai kombinēt ar citiem ziediem. Skaidrs gan arī, ka grūti definēt ieteikumus ziedu izvēlei, jo variāciju un iespējamo risinājumu ir teju bezgalīgi daudz.

Ļoti veiksmīgi šādos pušķos iederas arī frēzijas, gladiolas, migliņas un daudzas citas. Šīs puķes ilgāk kā citas var iztikt bez ūdens. Pušķos ziedi tiek speciāli apstrādāti (teipēti), lai no tiem neiztvaikotu ūdens. Pušķus var veidot arī tikai no ziedlapiņām, stiprinot tās ar līmi vai drātīm, šādus kārtojumus sauc par glamēlijām.

Ja izvēlaties kādus ziedus ar putekšņiem (piemēram, lilijas), putekšnīcas noteikti jāizņem, lai nesasmērētu līgavas kleitu.

Līgavas pušķim floristi neiesaka izvēlēties ļoti trauslus ziedus - diena ir gara, tie saņurcīsies un ātri zaudēs savu labo izskatu.

Līgavas pušķu dažādība

Ir vairāki iespējami risinājumi, kādas formas un stila pušķi veidot:

Klasika ir puslodes tipa pušķi, kuros ziedi kārtoti visi vienādā garumā. Pušķos, atkarībā no gaumes, var kārtot pumpurus vai pilnībā izplaukušus ziedus.

Puslodes tipa pušķis ar nedaudziem uz leju krītošiem ziediem vai zaļumiem.

Tā sauktie ūdenskrituma ziedu pušķi - rokās turami ar tendenci ziediem krist uz leju.

Netipisks risinājums ir ap roku stiprināma ziedu rota, ko dažkārt arī uzskata par neērtu, jo līgavai visas dienas garumā ir jāpiedomā, kā turēt roku, lai nesaspiestu ziedus.

Ziedu bumba, kas karājas lentē kā somiņa ir nedaudz zaudējusi savu aktualitāti, jo līgavas atzinušas, ka šāds pušķa risinājums ir neērts - ziedu bumbu nekur nav iespējams nolikt, lai tā nesaspiestos - tās ir rūpes visas dienas garumā.

Šie ir pierastākie risinājumi līgavu pušķiem, taču tādu ir vēl ļoti daudz - cik vien iztēle tālu sniedzas. Var būt arī ap roku tinami pušķi ar nokareniem ziediem, uz pamatiem līmējami ziedu kārtojumi u.t.t.

Ieteikumi līgavas pušķa pasūtīšanā

Ir pamats būt izvēlīgiem, meklējot floristu kāzu pušķim. Ja ar konkrēto floristu izveidojas labs kontakts un emocionāla sapratne, ir lielāka iespēja, ka pušķis būs personiskāks un vairāk atbildīs jaunlaulāto sajūtām.

Tradicionāli par pušķi gādā līgavainis, taču, lai izvēlētos pušķi, vēlams zināt kleitas krāsas toni, ko savukārt līgavainis pēc tradīcijas nedrīkstētu zināt. Parasti gan kāds no šiem noteikumiem tiek pārkāpts, piemēram, līgavainis atrod līgavas kleitas nelielu auduma gabaliņu, lai floristei parādītu krāsu toni.

Pušķa izmēru vēlams pieskaņot līgavas augumam - neliela, smalka auguma sievietei labāk izvēlēties nelielu, smalku pušķi, savukārt gara auguma sievietei piestāvēs garāks ziedu kārtojums.

Ja aktuāli ir izvēlēties lētāko, var izvēlēties pušķi, kurā ziedi kārtoti savos kātos (biežāk tie ir uz stieplēm un speciāli apstrādāti, lai nezaudētu mitrumu). Tāpat arī nedaudz lētākie pušķi būs vasaras sezonā, cenu atšķirība gan nebūs ļoti liela, jo pušķu tapšanā liels darbs tiek ieguldīts visos gadalaikos, līgavas pušķis netop ātri un vienkārši. Iespējamas dažādas kombinācijas, ko ieteicams izrunāt ar floristu.

Jaunākie raksti