Vēsma, Fanija

Vecmeitu ballīte

Lai arī Latvijā pastāv uzskats, ka vecmeitu ballītes ir tiešs aizguvums no ārzemēm, tāpēc mūsu tautai nav rasta lieta, tomēr aizvien pieaugošais ballīšu skaits liecina par pretējo – vecmeitu ballīšu organizēšana pirms kāzām kļūst par tradīciju. Kas tad ir tā vecmeitu ballīte un ko tur dara?

Vecmeitu ballīšu tradīcija
Pēc tradīcijas, vecmeitu ballīte ir neprecēto sieviešu-draudzeņu (precību vecumu sasniegušās jaunietes, kurām nav bērnu) sanākšanas reize, kurā notiek izklaide vecmeitu stilā – dejojot, dziedot, spēlējot spēles, ēdot un dzerot, ar ballīti padarot zināmu to, kura meita vēl ir neprecēta un meklē savu otro pusīti. Bet vecmeitu ballīti var uztvert arī kā pēdējo izklaidēšanos ar draudzenēm vēl neesot precētai.

Ballītes plānošana un budžets

Lai ballīte izdotos un viss būtu pienācīgi saplānots un izpildīts, tiek noteikts kāds viens cilvēks, kas atbild par ballīti, tās organizēšanu kopumā. Parasti tā ir līgavas vedējmāte. Viņa ir tā, kas labi (ja ne vislabāk) pazīst līgavu, viņas raksturu un īpatnības, noskaidro viņas vēlmes attiecībā uz vecmeitu ballīti.

Svarīgs katras ballītes moments ir budžets. To plāno, ņemot vērā izvēlēto scenāriju. Protams, ja tas sāk pārsniegt mēru, ko meitenes var atļauties, tad jāmaina scenārijs, atmetot vienu vai otru ballītes ideju. Vispār ir pieņemts, ka šādu ballīti rīko līgavas draudzenes, pilnībā uzņemoties gan organizatoriskās lietas, gan budžetu, tomēr pastāv izņēmumi, kad līgava izsaka savu vēlmi piedalīties ballītes finansēšanā. Tādā gadījumā, atbildīgais par ballīti vienojas ar līgavu par lietām, ko viņa apņemas finansēt, pārējais paliek meiteņu ziņā. Parasti tiek sarēķināti visi iespējamie izdevumi un izdalīti vienādās daļās uz katru dalībnieci. Jo vairāk dalībnieču, jo labāk, proti, sanāk mazāki izdevumi. Bet no otras puses, parādās bažas, ka ballītes kompānija nebūs vienota, saliedēta un tādējādi apdraud veiksmīgu scenārija izpildi un galveno mērķi – padarīt šo dienu par neaizmirstamu līgavas mūžā!

Ko parasti dara vecmeitu ballītē?
Tas atkarīgs no tā, ko līgavas draudzenes būs izdomājušas. Scenāriji var būt visdažādākie. Elementārākais plāns varētu būt šāds: pasaka līgavai noteiktu tikšanās vietu un laiku, arī to, kā viņai jābūt saģērbtai. Tātad, jāizdomā, kur un cikos notiks satikšanās. Tā var būt kāda no draudzeņu mājām, parks, limuzīns, jahta, restorāns utt. Vietai jābūt tematiski izgreznotai. Satiekot līgavu var likt parakstīt svētīgo solījumu par to, ka viņa apņemas izpildīt visu, ko draudzenes liks, pie tam nevienam par to pēc tam nestāstot. Tālāk seko līgavas pārģērbšana. Visam jānotiek noslēpumaini vai svinīgi. Nākamā ballītes daļa ir uzkodu nobaudīšana un šampanieša glāžu saskandināšana par līgavas veselību. Kad ballīte uzņēmusi savus apgriezienus, var sākt uzdot līgavai pildīt dažādus uzdevumus vai kopīgi spēlēt pirms tam sagatavotās spēles. Pasēdēšanas daļas kulminācija var būt tortes pasniegšana līgavai. Torte var būt izgatavota speciālā formā vai ar uzrakstu, tajā var iespraust svecītes vai kādus pirotehnikas „brīnumus”. Ballītes noslēgumu var ieplānot kādā klubā, kur ir iespēja izdejoties.

Dreskods
Ļoti svarīgs visu ballīšu noteikums – dresscode. Tā ir ārējā pazīme, izteikta noteiktā apģērbā, pēc kura meitenes savā kompānijā izceļ līgavu, bet pārējie cilvēki atpazīst gan vecmeitu ballītes dalībnieces, gan viņu vidū – līgavu. Tērpus vecmeitu ballītei var izdomāt visdažādākos – Playboy zaķīši, meitenes no Havaju salām, medmāsiņas, pionieri, melnās lēdijas (līgava attiecīgi tērpjas sarkanā), jūrnieces u.c. Tērpus gan sev, gan līgavai kopīgi izdomā visas (vai aktīvākās) vecmeitu balles dalībnieces. Tiek ņemts vērā gan izvēlētais scenārijs, gan līgavas vēlmes.
Visbiežāk vecmeitu ballītes līgavu neizvēlas tērpt baltā krāsā, jo tāda jau būs kleita kāzu dienā. Taču šo noteikumu var arī pārkāpt. Protams, ir svarīgi atribūti. Tie ir atkarīgi no izvēlētās ballītes tematikas un tērpiem.

Jāatceras, ka vecmeitu ballīte vispirms ir domāta līgavai, tikai pēc tam visām pārējām tās dalībniecēm. Tāpēc ballīte būtu jāorganizē tā, lai izpatiktu līgavai, pārsteigtu viņu, pat saraudinātu (pozitīvā nozīmē) kādā momentā, lai ballīte paliktu viņai kā spilgtas atmiņas par lieliski pavadītu vakaru meiteņu kompānijā, vēl esot neprecētai (brīvai).

Jaunākie raksti