Vēsma, Fanija

Kāzu tortes: no klasikas līdz avangardam

Tāpat kā daudzas citas lietas, arī kāzu toršu tendences ir mainījušās. Mūsdienās klasiskās baltās tortes vairākos slāņos arvien biežāk sāk papildināt netradicionālāki toršu paraugi – šovinistiskās krāsās un pat ar noslieci uz avangardu.

Klasiskie veidi
Pie klasiskām kāzu tortēm pieder tādas, kas pārklātas ar balto speciālo cukura masu vairākos stāvos, ar dažādām dekorācijām. Garšas ziņā izšķirot trīs veidus: pirmais veids – klasiskā augļu torte, kas ir tā pati Ziemassvētku kūka, kuras sastāvā ir daudz dažādu žāvētu augļu, izmērcētu brendijā; otrs veids – šokolādes biskvīta torte, kas ir nedaudz līdzīga šokolādes desai, bet tikai cietāka, lai griežot nedruptu – jo vairāk klāt ir pielikta īstā šokolāde, jo kūka cietāka. Šīs kūkas vispirms pārklāj ar marcipāna kārtu un tikai tad pa virsu liek izrullētu balto speciālo pūdercukura masu; trešais veids – torte „madeira”, kas līdzīga kēksam, tikai tajā nav piedevu (rozīnes).

Aktuālās tendences

Šogad kāzu toršu izvēlē aktuālas ir netradicionālas un klasiskas tēmas, ar krāsām, kas variējas no pasteļu zilajiem un lillā toņiem līdz citrona dzeltenām nokrāsām. Īpaši aktuāla ir tirkīza zila krāsa. Torti izgatavo arī tropiskās noskaņās – ka pamata krāsu izvēloties zilo, tās dažādos toņus, no kuras izveido tortes virsējo kārtu. Savukārt sudraba, balta, gaiši pelēkā un lillā krāsa kalpo par papildinošajām krāsām tortes dekorācijās. Tāpat aktuāla ir rozā krāsa. Var izvēlēties torti pilnīgi rozā krāsā, bet var par pamatu izvēlēties balto krāsu, bet dekorējumiem – rozā. Tomēr līgavas izvēlē ir arī tortes krāsa, kas pieskaņota kāzu kleitai. Apaļas vai sirds formas tortes nomaina četru un sešu stūru veidojumi. 

Taču visaktuālākā gada tendence ir tortes – kūciņas. Nevis liela kāzu torte, bet – piramīda no kūciņām. Tās var izdekorēt kā miniatūras „dāvanas”, kas būs kā īpaša „rozīnīte” kāzu svinēšanā.

Pildījuma ziņā topā ir tādi konditorijas izstrādājumi kā kūkas no burkāniem, siera kūkas, augļu kūkas ar siera krēmu un ogām, ābolu un kanēļa kūkas vai pīrāgi, eklēri. Šādas var viegli pagatavot mājās vai pasūtīt maizes ceptuvē, nemaksājot „kāzu tortes” cenu.

Bez kāzu tortēm aktuāli ir veidot saldumu bārus, kur tiek piedāvāti dažāda veida saldējumi un to pildījumi, konfektes. Katrs viesis var izvēlēties un izveidot pats savu „kāzu tortes” gabalu.

Kā izvēlēties kāzu torti?
Izvēloties kāzu torti, jāņem vērā vairāki svarīgi aspekti. Kāzu tortes izvēli noteikti ietekmēs pieejamais budžets. Un ņemot vērā visas kāzu izmaksas, naudu, kas atvēlēta tortei būtu jāiztērē maksimāli lietderīgi. Torti var izvēlēties vairākus mēnešus pirms kāzu dienas, taču jāņem vērā, ka kāzu sezonā tortes izmaksas daudzkārt pieaugs. Jāpiedomā pie tortes kvalitātes un kvantitātes. Šos abus jēdzienus iespējams apvienot, nepasūtot kāzu torti gatavotu pēc pēdējām tendencēm un neiegādājoties to steigā. Jāpatur prātā viesu skaits, uz kuriem izdalīt kāzu torti, rezervē iegādājoties arī papildus „lētāku” torti – katram gadījumam. Tortes pildījumu ieteicams izvēlēties pēc gaumes, kas vienotu lielāko daļu viesu.

Kāzu toršu izvēle ir nebeidzama. Tikai jābūt radošam, lai izdomātu savu – labāko kāzu torti!

Jaunākie raksti