Gunta, Ginta, Gunda

27. maijā Lielajā Ģildē koncerts „Feel the Rhythm”

Ceturtdien, 27. maijā plkst. 19.00 Lielajā Ģildē (Amatu ielā 6) ar koncertu „Feel the Rhythm” 2009./2010. gada sezonu noslēgs Profesionālais pūtēju orķestris „Rīga”. Diriģents Andris Poga līdzās Igora Stravinska „Svētpavasarim” programmā iekļāvis Nika Gothama darba „Every Day” pirmatskaņojumu un Hārdija Mertensa „Klarnetes koncerta” (solists Guntis Kuzma) pirmsatskaņojumu.

Baleta „Svētpavasaris” ideju 1910. gadā izstrādāja Nikolajs Rērihs un Igors Stravinskis. Tās pamatā ir pavasara godināšanas rituāls pagāniskajā Krievijā, kad dejas ritmiem skanot tiek upurēta jaunava. Baletam „Svētpavasaris” mūzika tika sacerēta 1912. un 1913. gadā. Neviens skaņdarbs mūzikas vēsturē nav tik spēcīgi ietekmējis 20. gadsimta komponistu muzikālo domāšanu un kompozīcijas tehniku attīstību kā „Svētpavasaris”. Simfoniskajam pūtēju orķestrim skaņdarba pārlikumu veidojis amerikāņu komponists un aranžētājs Merlins Patersons.

Skaņdarba „Every Day” autors Niks Gothams iedvesmu guvis no izcilā franču psihologa un farmaceita Emīla Kuē (1857.-1926.), kura izstrādātā psihoterapijas metode mūsdienās pazīstama kā „placebo efekts”. Šīs metodes pamatā ir ideja par pašsuģestiju – Kuē uzskatīja, ka katru dienu atkārtojot kādu apgalvojumu, cilvēks drīz var sasniegt apgalvojumā ietverto.
Savukārt Hārdijs Mertenss „Koncertu klarnetei un simfoniskajam pūtēju orķestrim op.137” sacerēja 1986. gadā un tam ir trīs daļas, kurās atklāti grieķu mitoloģijas tēli: Kirke, Afrodīte un Medūza.

Sīkāka informācija par orķestri „Rīga” atrodama interneta mājas lapā www.music.lv/riga.
Biļetes uz koncertu „Feel the Rhythm” noslēguma koncertu var iegādāties visās „Biļešu paradīzes” kasēs un www.bilesuparadize.lv

Jaunākie raksti