Vēsma, Fanija

XVII Liepājas Ērģeļmūzikas festivāla izskaņā Musica poetica un veltījums Tālivaldim Deksnim

Piektdien, 21. septembrī plkst. 19.00 koncertzāles “Lielais dzintars” kamerzālē būs koncerts 17. gadsimta noskaņās “Musica poetica un divi kapelmeistari”. Savukārt sestdien, 22. septembrī plkst. 18.00 Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē noslēgsim Liepājas Ērģeļmūzikas festivālu ar koncertu “Veltījums Tālivaldim Deksnim”, kurā piedalīsies ērģelniece Edīte Deksne (Alpe) un dziedātāja Inga Šļubovska-Kancēviča.

Musica poetica ir termins, ar kuru apzīmē mūzikas komponēšanas mākslu 16. un 17. gadsimtā Vācijā. Arī Latvija var lepoties ar vairākiem tā laika mūzikas lielmeistariem. Ērģelnieks Aigars Reinis, soprāns Ieva Ezeriete, baroka vijolnieki Lāsma Meldere-Šestakova un Vitālijs Šestakovs piektdienas vakarā koncertzāles “Lielais dzintars” kamerzālē piedāvās stāstu par Johanu Fišeru un Filipu Heinrihu Erlebahu – diviem kapelmeistariem, kuru mūzika reiz skanējusi kā Kurzemes hercoga galmā, tā Rīgā un dažādās Vācijas pilsētās.

Liepājas Ērģeļmūzikas festivālu noslēgsim sestdien, 22. septembrī plkst. 18.00 Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē ar veltījumu Tālivaldim Deksnim. Ērģelniece Edīte Deksne (Alpe) kopā ar dziedātāju Ingu Šļubovsku-Kancēviču programmu veidojušas domājot par Tālivaldi Deksni – vienu no izcilākajiem Latvijas ērģelniekiem, no kura šogad pavasarī atvadījās Latvijas mūziķu un mūzikas mīļotāju saime.

Tālivaldis Deksnis bija pasaules līmeņa koncertērģelnieks, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas ērģeļspēles profesors, daudzu latviešu mūzikas jaundarbu pasūtinātājs un pirmatskaņotājs, izcils ērģeļu instrumenta pazinējs. Tālivaldis Deksnis ir devis lielu ieguldījumu Latvijas ērģeļu izpētē, apkopē un restaurācijā. Viņš bijis arī konsultants un padomdevējs Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālei ērģeļu uzturēšanas un restaurācijas procesā, kā arī vairakkārt pats bijis Liepājas Ērģeļmūzikas festivāla viesis gan kā solists, gan meistarklašu vadītājs un konsultants mākslinieku izvēlē.

Tālivaldis Deksnis ir veidojis dažādu skaņdarbu pārlikumus ērģelēm – gan solo, gan pavadījumus. Atspoguļojot šīs māksliniekam raksturīgās radošās darbības šķautnes, koncertā izskanēs skaņdarbi gan no Tālivalža Dekšņa repertuāra, gan viņa ērģeļu pavadījumu pārlikumiem, kā arī vairāki skaņdarbi, kuriem ir saglabājušās paša mākslinieka veidotās reģistrācijas tieši Liepājas Sv. Trīsvienības instrumentam. Programmā dzirdēsim Pētera Vaska, Marģera Zariņa, Sergeja Rahmaņinova, Zigmāra Liepiņa, Riharda Vāgnera u.c. komponistu mūziku. Koncertā piedalīsies dziedātāja Inga Šļubovska-Kancēviča, kopā ar kuru T. Deksnis pirmatskaņojis vairākus šajā koncertā iekļautos skaņdarbus, un viņa dzīvesbiedre ērģelniece Edīte Deksne (Alpe).

Biļetes uz koncertiem nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā bilesuparadize.lv.

Jaunākie raksti