Jurģis, Juris, Georgs

Korporatīvie pasākumi: viss, kas Tev jāzina par dāvanām lietišķās attiecībās

Dāvanas, kas domātas uzņēmumā strādājošajiem pasniedz, apsveicot ar jaunas struktūras izveidošanos, ar apaļu darbības jubileju, ar jaunas produkcijas izgatavošanu, jaunu telpu atvēršanu, īpašiem panākumiem darbībā, arī pateicoties par viesmīlību, palīdzību, līdzdalību. Turklāt, šādas dāvanas un to pasniegšana noteikti atšķirsies no tā, ko un kā pasniegtu draugiem vai ģimenes locekļiem.

Neapdāvini cilvēkus, ja ar viņiem kārtojam kāds darījums. To arī var uztvert kā spiedienu vai vismaz mēģinājumu ietekmēt sadarbības galarezultātu.

Dāvanu vienmēr pasniedz iesaiņotu. Izņēmums varētu būt gleznas. Obligāti tiek iesaiņots pat alkohols!!!

Dāvanai klāt pievieno kartiņu vai vizītkarti. Tas jādara pat tad, ja dāvanu pasniedz personīgi.

Ja dāvanu nevari aizgādāt pats, dāvanu var savlaicīgu nosūtīt tās saņēmējam. Tikai ielāgo! Nedāvini dāvanas nepazīstamiem cilvēkiem caur trešo personu, - tas ir slikts stils.

Nepiemērotas dāvanas...
Nepiemērotas dāvanas lietišķās attiecībās ir:
Intīmas lietas (par tādām uzskatāms apģērbs, apavi, kaklasaites, smaržas, tualetes piederumi, kosmētika, gredzeni, auskari. Izņēmumi var būt gadījumā, ja tā ir dāvinātāj firmas produkcija);
Pārāk dārgas dāvanas, piemēram, zeltlietas, dārgakmeņi un ļoti dārgi rokas pulksteņi. Rokas pulkstenis ir augstākā dāvana, kuru pasniedz ļoti labiem klientiem. Īpaši dārgas dāvanas pasniegšana var tikt uzskatīta par vēlmi uzpirkt vai jelkādi ietekmēt  tās saņēmēju. Turklāt, tās saņēmējs var justies parādā vai nezinās, kā pateikties;
Dzīvnieki;
Nauda, dāvanu kartes ( tā var būt kā dāvana tikai tuvākajiem darba kolēģiem);
Banāli suvenīri ( suvenīri, kas ar nelielām variācijām neskaitāmas reizes atkārtojas, tiek pasniegti visiem un visur, kļūst par banalitāti. Tādas ir lētās pildspalvas ar iestādes logo, svečturi atslēgu breloki. Protams, ja ir pārliecība, ka šāda veida dāvinājums ir konkurētspējīgs – tam piemīt kāda oriģināla īpatnība vai tas ir piemērots konkrētam saņēmējam, - var izvēlēties arī to);
Nekvalitatīvas lietas (priekšmeti, kas ir viltojums; mākslīgās ādas izstrādājumi; bižutērija);
Konkrētam saņēmējam nepiemērotas lietas (par tādām visbiežāk var kļūt alkohols un saldumi, ja pasniedzam tos cilvēkiem, kas veselības vai pārliecības dēļ ir atteikušies no to lietošanas).

Piemērotākās dāvanas...

Par piemērotām dāvanām lietišķās attiecībās tiek atzītas: ādas grāmatu vāki, vizītkaršu, foto albumi, kalendāri, vārdnīcas, enciklopēdijas, informatīva literatūra, vēstuļu komplekti kvalitatīvi rakstāmpiederumi, ceļojumu somas, šalles un lakati, kafijas, tējas krūzes, galda pulksteņi, mūzikas ieraksti, grozs ar augļiem + vīna vai šampanieša pudele, grozs ar saldumiem, antikvāri priekšmeti, mākslas darbi, juvelierizstrādājumi, pulksteņi, ceļojuma piederumi, maciņi, atslēgu maciņi, stikla un keramikas priekšmeti, nacionālie daiļamatniecības izstrādājumi, ziedi, u.c.

Svarīgi zināt...

Dāvana nevar būt pretrunā ar attiecīgās valsts kultūras iezīmēm un tradīciju īpatnībām. Piemēram, Indijā – nekādus ādas izstrādājumus, jo govi indieši uzskata par ir svētu dzīvnieku.

Ķīnā likums aizliedz amatpersonām pieņemt personīgas dāvanas, tādēļ dāvana jāadresē iestādei kopumā. Turklāt, Ķīnā nav pieņemts dāvināt pulksteņus – tie simbolizē nāvi.

Argentīnā nav pieņemts dāvināt nažus.

Baltas krizantēmas Francijā tiek uzskatītas par sēru zīmi, bet neļķes- par nelaimes vēstnesi.

Jaunākie raksti