Visvaldis, Nameda, Ritvaldis

Adventes vainags Ziemassvētku noskaņai

Tradicionāli vainagu izgatavo no skuju koku zariem, apaļā formā ar četrām svecēm, taču to var gatavot no lazdu zariem un neordinārā formā – ar četriem stūriem, kā zvaigzni, garenu un izmantot nevis četras sveces, bet, piemēram, vienu, atklāj floriste Lelda Gūtmane.

Vainaga veidošana ir radošs process, jo galarezultāts nekad nav zināms. Tas nozīmē, ka no paša sākuma iecere attiecībā pret vainagu var būt viena, bet darba gaitā izdodas atrast labāku detaļu salikumu un kompozīcijas risinājumu, un tāpēc sanāk pavisam savādāks galarezultāts nekā bija plānots sākumā.

Darbu atvieglo pieejamie instrumenti, piemēram, līmes pistole, kas vainaga dekorēšanu padara vienkāršāku – nav vairs jādomā kā vienu daļiņu pielīmēt pie otras un tās abas piestiprināt pie pamatnes.

Kā atzīst floristi, vajadzīga tikai neliela izdoma un vainaga veidošana padosies no rokas!

Vainaga sastāvdaļas

Adventes vainags sastāv no pamatnes, dekorācijām (dažādi elementi, ar ko izrotā vainagu) un svecēm. Visām vainaga detaļām ir jābūt sausām (izkaltētām), vai tādām, kas nenokaltīs četru adventes nedēļu laikā. Savukārt no rīkiem izmanto līmes pistoli (kā alternatīvu var izmantot stiepli, kaprona diegu, stiepli) un šķēres.

Pamatnes izgatavošanai visbiežāk izmanto salmus, klūgas, sūnas, zarus (lazdu vai skujkoku), galvenais, lai tie būtu elastīgi un nelūstu, veidojot vainaga pamatnes formu), no plastmasas vai kartona izgrieztu formu vai floristikas sūkli.

Arīdzan sveču izvēle neapstājas pie standarta – garajām vai apaļajām svecēm. Ir iespēja piemeklēt netradicionālākus variantus, ko izmantot savā kompozīcijā, piemēram, kantainas vai eglītes formas sveces.

Palīgmateriāli

Palīgmateriālus adventes vainagam var atrast, pastaigājoties pa mežu, dārzu vai jūru. Tie var būt dažādi čiekuri – priežu, kalnupriežu, lapegļu, egļu vai melnalkšņu, tad kadiķu čiekurogas, ozolzīles, pīlādžogas, kastaņi, niedres, brūkleņlapas, melleņlapas, virši, ķērpji, magoņu galviņas, gliemežvāki u.c. Dažus palīgmateriālus var sameklēt mājās – makaroni, kauliņi no augļiem (piemēram, persikiem), kaltēti čilli pipari, rieksti un to čaumalas, kanēļa standziņas, mazi āboliņi, anīsa zvaigznes, kokosa šķiedras, žāvētas citrusu šķēlītes, pākšaugu miziņas, krustnagliņas, kafijas pupiņas, piparkūkas, konfektes u.c. Dekorēšanā izmanto arī kaltētus ziedus. Savukārt no dekoratīviem materiāliem izmanto dažādas mākslīgas bumbiņas, odziņas, āboliņus, lapiņas, stieplītes, lentītes, bantītes, figūriņas, papīru, audumu, dzijas kamoliņus, vīna pudeles korķus, eglīšu rotājumus.

Kompozīcijas noslēgumā – spīdumus, izsmidzināmo mākslīgo sniedziņu, sudraba vai zelta (arī citas) pūšamās krāsas, lakas (profesionālo spīdumu un laku vietā var izmantot nagu un matu lakas) – tos visus var nopirkt speciālos un kancelejas preču veikalos, kā arī pārtikas tirdzniecības centros. Tur pat var iegādāties visas citas adventes vainaga sagataves.

Bet galvenais, veidojot vainagu, jābūt pacilātā, Ziemassvētkiem atbilstošā noskaņojumā, tad vainags izdosies!

Jaunākie raksti