Un arī piparkūkas var būt ļoti dažādas. Tāpat kā Ziemassvētki.
Piparkūku glazūra
Tā mazliet paildzina piparkūku cepšanas procesu, taču ievērojami uzlabo garšu un izskatu - tā ir glazūra! Klasisko glazūru gatavo 1 olas baltumu saputojot stingrās putās un sajaucot ar aptuveni 200 gramiem pūdercukura. Glazūru klāj uz jau gatavām piparkūkām un ļauj tai sastingt.
Piparkūku glazūra izmantojama arī kā līme, gatavojot dažādus piparkūku brīnumus. Piemēram, bērniem patiks piparkūku hamburgeri - divas piparkūku sirsniņas, kas kopā salipinātas ar pamanāmu glazūras kārtu. Uz glazūras var uzbērt virsū konditorejai domātus dekorus, kapātus riekstus vai žāvētus augļus.
Piparkūkas ar garšu
Gan pašu gatavotu, gan veikalā pirktu piparkūku mīklu var uzlabot, padarot tās garšu vēl daudzveidīgāku un niansētāku. Veikalā pirkto piparkūku mīklu mājās var papildināt ar medu, sviestu un miltiem, iegūstot medus piparkūkas. Jebkurā piparkūku mīklā var iemīcīt sakapātus riekstus, sukādes vai žāvētu augļu gabaliņus, iegūstot ļoti īpašu kārumu. Ja nevēlaties šos kārumus mīcīt mīklā, tos var bērt uz piparkūkām pirms cepšanas, kad tās jau ir nosmērētas ar olu - uzbērtos našķus viegli iespiež iekšā piparkūkā ar mīklas ruļļa palīdzību.
Piparkūkas dāvanai
Piparkūku namiņš, glazētas piparkūkas caurspīdīgā maisiņā - tās ir skaistas un sirsnīgas dāvanas, kuras var dāvināt teju katram. Bet piparkūkas var kļūt arī par dāvanas iesaiņojumu! Līdzīgi kā piparkūku namiņam jācep plāksnes kārbiņas sienām, apakšai un vākam, tās jālīmē kopā ar glazūras masu. Vāka daļu gan jālīmē virsū slīpi, tā, lai kārbiņas saturs būtu ērti pieejams. Kārbiņu var rotāt ar glazūru un, kad gatava, pildīt ar konfektēm vai cita veida dāvanām mīļajiem. Kaut ko tādu viņi nebūs gaidījuši - dāvana, kuras iesaiņojumu pēc tam var apēst.
Līdzīgi iespējams pagatavot arī apēdamas kartiņas, ko stiprināt pie dāvanām - ar glazūru uz piparkūkas uzrakstot saņēmēja vārdu un ar lenti šādu „kartīti” piesienot pie dāvanas, tā taps vēl skaistāka un gardāka.
Piparkūku dekorācijas
Cik labi tā - pamieloties par telpas rotājumiem ne tikai ar acīm, bet arī ar garšas kārpiņām! Tas būs iespējams, ja eglītē karināsiet piparkūkas, pie sienas - piparkūku virteni ar kaltētu apelsīnu šķēlītēm pa vidu, bet uz galda piparkūku Adventes vainagu. Adventes vainagam no izrullētas piparkūku mīklas griež vienu vai divus (ko vēlāk stiprināt kopā) apļus kā Adventes vainagam. Rotāšanai - sirsniņu, zvaigznīšu, cilvēciņu u.c. formu piparkūkas. Kad viss izcepts, pie piparkūku apļa ar glazūru stiprina dekorus (par tādiem var kalpot arī apelsīnu miziņas, kanēļa standziņas u.t.t.), ieplāno vietu svecēm un Adventes vainags vai vienkārši galda dekors ir gatavs.
Piparkūkas pēc svētkiem
Ziemassvētkos un gadu mijā piparkūkas nonāk, šķiet, katrā mājoklī, tāpēc pēc svētkiem tās lielākoties jau ir apnikušas. Tas ir īstais laiks, lai pagatavotu kādu desertu ar piparkūku garšu. Samaltas vai sablendētas piparkūkas var izmantot rupjmaizes vietā rupjmaizes kārtojumā - kārtām tās liek ar brūkleņu ievārījumu un putukrējumu. Šādam kārtojumam iespējamas ļoti dažādas variācijas, piestāvēs arī ruma garša, sasmalcināti rieksti, svaigas ogas un augļi. Tāpat piparkūku drupačas var sajaukt ar putukrējumu (ja gribas, arī ar caur sietu izberztu biezpienu) un pasniegt ar dzērveņu ķīseli. Nedaudz ar sviestu sajauktas drupinātas piparkūkas var kļūt par blīvu pamatni siera kūkai.