Visvaldis, Nameda, Ritvaldis

Ziemassvētku eglīte: praktiski un noderīgi pirms svētkiem

Kaut arī mākslīgās egles nu jau patiesi sākušas līdzināties savām īstajām, dabīgajām māsām, dzīva un zaļojoša Ziemassvētku eglīte pie mums joprojām ir godpilna un paliekoša svētku vērtība. Pat tad, ja gādājam to ik gadu, rodas jautājums, vai ir kas tāds, ko nezinām?

Lai eglīti telpā saglabātu ilgāk...

• Ja egle sagādāta laicīgi pirms svētkiem, izliec to ārā aukstumā.

• Grieztai eglei divas dienas pirms likšanas telpā atjauno stumbra griezumu un ievieto to spainī ar ūdeni, kuram pievienots: uz 3 litriem ūdens 3 - 4 ēdamkarotes glicerīna, 5 g citronskābes, 6 g želantīna un 16 g sasmalcināta krīta.

• Pirms uzstādīšanas telpā, koka stumbru notīri no mizas un liec ūdenī 8 - 10 cm dziļumā. Raugi, lai ūdens līmenis būtu augstāks par attīrīto stumbru.

• Ja vēlies, lai eglīte zaļojoša saglabājas mēnesi, ūdenim klāt pievieno nedaudz sāli, karoti cukura, 1 aspirīna tableti.

• Eglīte jānovieto pēc iespējas tālāk no radiatoriem vai kamīna. Jo zemāka istabā temperatūra, jo labāk zaļojošai svētku eglītei.

• Izvēloties starp īstu, vairākus gadus brīvā dabā augušu eglīti vai mākslīgo egli, kas iegādājama veikalā, var rast arī "zelta vidusceļu" - īstu eglīti podiņā. Lai šāds pirkums būtu kvalitatīvs, pievērs uzmanību tam, cik ilgi eglīte audzēta šādā podā. Vēlams, lai podiņā tā būtu augusi vismaz sešus mēnešus pirms svētkiem. Tad sakņu sistēma būs jau nostiprinājusies, un to būs iespējams saglabāt nākamiem svētkiem, to pārstādot.

Lai zaļojoša eglīte rada patiesu svētku prieku!

Jaunākie raksti