Mintauts, Alfs, Bernandeta

Ziemassvētki ārpus Latvijas

Pastaiga pa piesnigušām pasaku pilsētām, iepirkšanās Ziemassvētku tirdziņos vai Salaveča māju un ziemeļbriežu apciemojums – tās ir tikai dažas no aktivitātēm, ko ir iespējams realizēt, nolemjot pavadīt Ziemassvētkus ārpus Latvijas.<br /><br />

Ziemassvētku laikā, kad ārā viss apsnidzis un gandrīz katru māju rotā skaistas, krāsainas gaismiņas, sirdij kārojas tā – pa īstam – izjust svētkus. To var palīdzēt realizēt atrašanās īpašā vietā, piemēram, kādā tuvā vai nedaudz tālākā Latvijas kaimiņu valsts pilsētā.

Igaunija un Lietuva

Igaunijā ir vairākas vietas, uz kurām būtu vērts doties Ziemassvētkos. Tā ir Igaunijas pilsēta Pērnava un Tallina. Kā viena tā otra Ziemassvētkos iegūst citu izskatu – kļūst krāšņākas un gaišākas. Interesanta ir pastaiga pa pilsētu sapostajām ieliņām, Tallinā – tradicionālā Ziemassvētku tirdziņa apmeklējums Rātslaukumā. Īpašu baudījumu pieaugušajiem sagādās Jagala – Igaunijas ūdenskritums, kura  īsto krāšņumu var vērot tieši ziemā, tam sasalstot. Savukārt bērni būs priecīgi par Monistes ciema apmeklējumu. Adventes laikā ciematiņa iedzīvotāji pārģērbjas par rūķiem. Bet šogad tur varēs redzēt arī ļoti daudz raganu, jo šī gada pasākuma temats – Raganu svētki. Svētku šova garumā, kas ilgts aptuveni 3 stundas, varēs nobaudīt Ziemassvētku tēju, karstvīnu un piparkūkas.
Viļņā Ziemassvētkos ir ieteicams izstaigāt tās saposto vecpilsētu un savām acīm redzēt daļu no Eiropas kultūras galvaspilsētas 2009. Pēc pastaigas pa pilsētas laukumiem, gar baznīcām un katedrālēm, vērojot viduslaiku torņus, var mierīgā gaisotnē doties baudīt Ziemassvētku vakariņas kādā vecpilsētas restorānā.

Uz pazīstamākajiem Ziemassvētku tirdziņiem
Ļoti aizraujošs Ziemassvētku piedzīvojums var izvērsties, dodoties uz kādu no pazīstamiem Ziemassvētku tirdziņiem. Vācijā viens no pazīstamākajiem ir Christkindlesmarkt, kas atrodas Nirnbergas pilsētā jau kopš 1628. gada. Tirdziņā var nopirkt gan eglīšu rotājumus, sīkas dāvaniņas, rotaļlietas, gan dažādus saldumus. Otra apbrīnas vērta Vācijas pilsētiņa ziemā ir Rotenburga, kas ap Adventes laiku pārvēršas vienā lielā Ziemassvētku tirdziņā. Pilsētā ir pieejams plašs izklaides klāsts – mūzikas koncerti baznīcās un uz ielām, izbraucieni karietēs, svecīšu gājieni. Pārsteigumu bērnos radīs mītiskā personāža Reiterles ierašanās – sena tradīcija, kas nosaka Ziemassvētku tirdziņa kulmināciju. Tas apciemo bērnus, dāvājot tiem prieku un dāvanas.

Zelta Prāga
Prāgā Ziemassvētku laikā ir ļoti īpaša svētku atmosfēra. Pacilātu noskaņojumu rada pilsētas krāšņā svētku rota, iespēja iegādāties praktiskas dāvanas, suvenīrus un gardi paēst. Lielākie Ziemassvētku tirdziņi Prāgā darbojas visu decembri līdz pat janvārim Staromecskas un Vaclāva laukumos. Tur vienmēr gaisā virmo karstvīna un cepto desiņu, kastaņu un kukurūzas smarža, var nobaudīt dažādus seno čehu ēdienus. Notiesāt var arī, piemēram, tirgus paviljonos iegādātās glazētās piparkūkas.

Ziemassvētku vecīša mājās – Somijā

Dodoties Ziemassvētku ceļojumā uz Somiju būs iespēja nokļūt īstā pasakā, ne tikai tāpēc, ka šajā ziemeļvalstī ir pasakaina daba, īpaši ziemā, kad zemi klāj bieza sniega sega, aizsaluši kristāldzidrie ezeri, baros pastaigājas ziemeļbrieži, sastopami lāči, un ir iespēja redzēt Ziemeļblāzmu, bet arī tāpēc, ka Somijā dzīvo īsts Ziemassvētku vecītis. Ziemassvētku vecīša ciemats atrodas tieši pie Ziemeļu Polārā loka, netālu no Lapzemes provinces galvaspilsētas Rovaniemi, Korvatunturi kalnā. Līdzās, atrakciju parkā „Santa Park” – pazemes alā uzceltā pasaku valstībā, kurā saimnieko rūķi, ir iespēja apskatīt dažādas interesantas lietas un izklaidēties visai ģimenei. Tāpat ir ieteicams apskatīt ziemeļu dzīvnieku zooloģisko dārzu un izbaudīt kādu no sporta aktivitātēm brīvā dabā, piemēram, slidošanu vai izbraucienu ar sniega motocikliem, haskiju vai ziemeļbriežu pajūgā.

Jaunākie raksti