Vēsma, Fanija

Kur Lieldienās dodas latvieši...

Lieldienas ir pirmās garās brīvdienas pēc ilgās un sniegotās ziemas, tādēļ tie, kas nav nodomājuši tās pavadīt ģimenes lokā vai apciemot radus tepat Latvijā, labprāt dodas pretī pavasarim. Kādi tad šogad ir latviešu iecienītākie ceļojumu galamērķi?

Tūrisma aģentūru pārstāvji vēstī, ka šogad tāpat kā citus gadus, pieprasītākie ir tie ceļojumi, kuros iespējams pagozēties saulītē un brītiņu atpūsties, pie latviešiem tik tuvajiem, ūdeņiem, kā arī tādi, kuros bez klasiskajām apskates vietām iekļautas dažādas kičīgas izdarības.

Izvēlas siltās zemes
Tūrisma aģentūras Impro, pārdošanas daļas vadītāja Arta Mende, uzsver, ka tieši vēlme izbaudīt siltāku un gaišāku laiku, lai smeltos spēku un atjaunotu dzīvesprieku pēc tumšajiem ziemas mēnešiem, ir noteicošais faktors, kādēļ Lieldienās cilvēki izvēlas doties uz valstīm, kur ir daudz siltāks nekā Latvijā.
Eiropā populārākie galamērķi vēl aizvien ir - Horvātija, Itālija, Nīderlande, Portugāle un tās salas, kā arī Alpu zemes. Pieaugusi ir arī cilvēku interese par Austrumu zemēm (Indiju, Ķīnu, Šrilanku).

Arī tūrisma firmas AR-TUR pārstāve Evija Svitiņa norāda uz līdzīgām tendencēm. Viņa uzver, ka vēl aizvien iemīļotākie cilvēku čārterbraucieni esot uz Ēģipti, Kanāriju salām, Indiju un Taizemi. Savu aktualitāti nav zaudējusi arī pagājušās sezonas līdere – Kipra.

Savukārt Skaisto skatu aģentūra, kura jau 7 gadus piedāvā ceļojumus tikai pa Baltijas valstīm, uzsver, ka pēdējā laikā aizvien vairāk pieaug  latviešu interese par dzimtenes, un tepat tuvējo Baltijas valstu apceļošanu. Cilvēkiem aizvien vairāk pastiprinās interese  gan par kultūrvēsturiskajiem, gan dabas, gan izklaidējoša rakstura braucieniem – ar degustācijām, zemnieku saimniecību, amatnieku darbnīcu apmeklējumiem.

Turklāt Latvijā ir salīdzinoši daudz Lieldienu pasākumu, līdz ar to, visiem tiem, kuriem varbūt šobrīd nav liekas rocības, ir iespējams pašiem saplānot savus braucienus un izbaudīt skaisto pavasari tepat Latvijā. Skaisto skatu aģentūras novērojumi liecina, ka gana populārs brīvdienu galamērķis ir arī tepat kaimiņos esošās valstis - Lietuva un Igaunija.

Ceļo, bet dara to ar apdomu
Tūrisma aģentūru pārstāvji ir pārliecināti, ka tie cilvēki, kuri līdz šim ir ceļojuši, darīs to arī turpmāk, tikai tagad krasi ir mainījušies ceļotāju paradumi. Arī tie, kuri vēl joprojām to var atļauties, dara to daudz ekonomiskāk. Tūristi šogad izvēlas zemākas kategorijas viesnīcas un servisa līmeni. Daļa izvēlas īsākus un arī lētākus ceļojumus - lai varētu atļauties ceļot kopā ar visu ģimeni.

Pieaudzis ir arī to ceļotāju skaits, kuri dodas pašu saplānotās brīvdienās, neizmantojot ceļojumu aģentūru pakalpojumus. Ceļojuma aģentūras Skaisto skatu aģentūra biroja vadītāja Inta Kalēja, gan ir pārliecināta, ka šai tendencei vēl bez finansiālajiem apsvērumiem ir arī citi pamatojumi. Viņasprāt tas vairāk ir raksturīgi jaunajai paaudzei, un tas ir skaidrojams ar to, ka jaunie cilvēki vēlas būt neatkarīgi nevis pakļauties citu izstrādātam plānam vai grafikam.

Savukārt A. Mende uzsver, ka šobrīd ceļotāji kļuvuši ne tikai apdomīgāki, bet arī rūpīgāk pievēršas sava ceļojuma plānošanai. Ceļotāji sākuši skaudrāk izvērtēt atsauksmes, aprakstus un rekomendācijas par plānoto atpūtas vietu, lai patiešām izvēlētos labāko no iespējām un mēģina ietaupīt uz ēdienreižu un luksus viesnīcu rēķina.

Izmaiņas novērojamas arī atpūtas braucienu ilgumā. Ja agrāk cilvēki atvaļinājumā uz siltajām zemēm devās vidēji uz divām nedēļās, tad tagad daudziem ceļojuma ilgums sarucis līdz nedēļu. Tiesa gan, divreiz īsāks ceļojums jau nebūt nenozīmē, divreiz mazāk iespaidu!

Jaunākie raksti