Alīna, Sandris, Rūsiņš

Gatavojamies Ziemassvētkiem: svētku augļu kekss

Ziemassvētku gaidīšana var notikt ne tikai kā Adventes kalendāra lapu šķiršana, mēnesi pirms Ziemassvētkiem dienas var skaitīt arī kopā ar īpašo Ziemassvētku keksu, kurš jāsāk cept jau aptuveni 30 dienas pirms svētkiem, bet ikdienu jāapčubina, jāapslaka un jāpieskata, lai Ziemsvētku vakarā to celtu galdā kā īpaši apmīļotu un lolotu gardumu.

1. sērija. Produktu sagāde

Kā jau jebkura garduma tapšana, arī šī sākas ar nepieciešamo produktu sarūpēšanu. Ņemam sarakstiņu un ejam iegādāties vajadzīgo!

700 g žāvētu augļu (iespējami dažādi, pēc gaumes), var arī kokteiļķiršus un sukādes,
200 g riekstu (pieredzējuši cepēji iesaka izmantot valriekstus un mandeles, bet derot arī jebkuri citi),
1 tējkarote sāls
1 tējkarote piparkūku garšvielu
1 citrona miziņa
2 tējkarotas vanilīna cukura
225 g brūnā cukura
225 g mīksta sviesta
4 olas
rums, brendijs vai portvīns

2. sērija. Augļu sagatavošana

Žāvētos augļus vajadzētu atstāt ievilkties vismaz uz nakti, tāpēc vakarā lielākos augļus sagriež gabaliņos, mazos bez griešanas ievieto bļodiņā un pārlej ar 6 ēdamkarotēm ruma, brendija vai portvīna. Atstāj ievilkties.

3. sērija. Pannas sagatavošana

Ņem apaļu tortes formu, labi, ja tā ir ar noņemamām malām un nedaudz iezieš ar eļļu, lai labāk klāt turētos cepampapīrs. Cepampapīru ieklāj akurāti, lai tas iespējami gludi turētos pie virsmas.

4. sērija. Mīklas sagatavošana

Miltus iesijā traukā, lai tie būtu iespējami gaisīgi, pievieno sāli, garšvielas. Citā traukā sajauc sviestu ar cukuru. Vēl citā traukā saputo olas ar vanilīnu. Olu masu pa daļām pievieno sviesta maisījumam, samaisa. Pa daļām pievieno miltu maisījumu un visu kārtīgi sajauc. Pierīvē mīklai citrona miziņu, pievieno augļus, riekstus, sukādes u.tml.

5. sērija. Cepšana

Mīklu lej formā, ar karoti izlīdzina, lai tā vienmērīgi noklātu visu formas apakšu, nekur nepaliktu gaiss. Uz mīklas uzliek apaļu cepampapīra gabalu ar nelielu (2 cm) caurumu centrā. Papīru pieplacina pie mīklas, tas nepieciešams, lai virsma neapdegtu, bet kūka elpotu. Cep 140 grādos 3,5- 4 stundas, cenšoties nevirināt cepeškrāsns durvis. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti biezākajā daļā. Kad kūka gatava, ļauj tai atdzist, uzmanīgi izņem no formas.

6. sērija. Pieskatīšana un laistīšana

Laikietilpīgākā ir keksa jeb kūkas noturēšana. Kad kekss ir pilnībā atdzisis, to izņem no formas, ietīsta vēl pāris kārtās pergamenta vai follija, atstāj augstas malas aizlocīšanai. Kūku apslaka ar izvēlēto alkoholisko dzērienu, lai tā kļūtu mitra, aizloka ciet pergamenta augšu. Ik pa laikam keksu pārbauda, vai tas nav kļuvis pa sausu, ja tā, tad atkal apslaka ar izvēlēto dzērienu, jo kūkai visu laiku ir jābūt mitrai. To glabā vēsumā. Kūku var glabāt līdz pat 8 nedēļām – jo ilgāk, jo gardāka tā būs.

7. sērija. Dekorēšana un mielošanās


Saprotams, ka šo ilgi loloto kēksu parasti ēd Ziemassvētkos, pirms tam keksu atbrīvo no papīra kārtām, liek uz skaista trauka un dekorē pēc savas gaumes. Virsmu var pārklāt ar putukrējumu un augļiem, var ar kādu krēmu vai vienkārši apbērt ar pūdercukuru un mazām zeltītām pārtikas zvaigznītēm. Protams, to jāliek goda vietā.

Jaunākie raksti