Staņislavs, Staņislava, Stefānija

Kažokādas un sieviete - nešķirams komplekts

Tīkojot pēc siltuma un sievišķības vienlaikus, pateicīgi, ka tieši kažokādas ir šī rudens/ziemas viena no galvenajām modes tendencēm.

Jaunajās skatēs vairāk par pašiem kažokiem vērojama kažokādu integrēšana trikotāžas vai dažādu citu audumu apģērbos, tāpat arī to izmantošana visa veida aksesuāros: apavos, somās, cepurēs, bolero un pat cimdos.

Modes dizaineri arī citas sezonas iecienījuši izmantot kažokādas, neskatoties uz dzīvnieku aizsardzības aktīvistu centieniem panākt pretējo. Jāatzīst, ka daži dizaineri šī iemesla dēļ ir devuši priekšroku mākslīgajai kažokādai, tomēr lielākā daļa izmanto naturālās kažokādas, apzinoties to dabisko krāšņumu un bagātīgās izpausmes veidus. Lai nu kā, nevar noliegt kažokādu vietu modes klasikā, un tās vienmēr ir bijušas nemainīgas elegances, sievišķības un arī luksusa simbols.

Modē krāsainas kažokādas un dramatisks tēls

Kažokādas šoziem tiek izmantotas visur, it īpaši jakās, žaketēs, pusmēteļos, mēteļos, apmetņos, kažokos un vestēs.

Pasaules modes skatēs vērojami teju visi apģērba veidi, kuros iestrādātas kažokādas: sākot no mēteļiem, vestēm, biksēm, kleitām, džemperiem un beidzot ar cepurēm, zābakiem un cimdiem. Daudz akcentētas ar kažokādām tiek arī piedurknes, apkakles vai aproču zona.

Šosezon interesantākā tendence ir krāsainas kažokādas – sarkanas, zaļas, oranžas, zilas un violetas.

Kopumā aktuāli robusti piegriezumi un dramatiskas apdrukas, krāsojumi. Daudz novērojamas garspalvainas kažokādas, bet aktuālas arī īsās. Līdz ar kažokādu apkaklēm un piedurknēm iezīmējas noslēpumainais 70. gadu šiks, bet no plašāk izmantotajām jāmin sudrablapsas, polārlapsas, jenota, āpša un ūdeles kažokādas.

Latvijā kažokādu mode ir mainījusies

Par to, kas notiek kažokādu pasaulē Latvijā, portālam Svetkulaiks.lv pastāstīja salona "Ādas dizains" dizainere un direktore Tatjana Jvancikova.

"Kažokādas ir viena no noturīgākajām modes tendencēm un tām vienmēr ir bijis atbilstošs klientu loks. Pašlaik garos kažokus to klasiskajā izpratnē uz ielas redzam mazāk, kā iepriekšējo paaudžu laikā, tomēr varētu teikt, ka kažokādas ir pastāvīgi aktuālas atbilstoši laikmetīgajām tendencēm.

Piemēram, tagad ļoti daudz nāk jaunas meitenes, kuras izvēlas pasūtīt pusgarus vai īsus sportiska tipa kažokus vai pašlaik modīgās vestes. Tieši pēdējo sezonu laikā kažokādas atkal iegūst lielāku popularitāti. Kopumā gan jāteic, ka kažokādu mode ir diezgan konservatīva visā pasaulē, jo tās ir samērā dārgas un ilgmūžīgas."

No jaunākajām tendencēm Latvijā T. Jvancikova izceļ vairāku toņu salikumus, dažādu kažokādu kombinēšanu savā starpā vai kopā ar plikādu un drosmīgu apdari. Jauno tendenču labs paraugs ir, piemēram, izteikti garspalvains lamas kažokādas pusmētelis ar melnu un baltu krāsojumu, modīga ir arī ūdele lūša krāsojumā.

No kažokādām pašlaik vispopulārākās Latvijā ir krāsota sudrablapsa, parastā lapsa, dabiski garspalvaina jenotāda, un, protams, nemainīgi – ūdele. Tāpat iecienīta arī trušāda dažādos apdares veidos (īsi apgriezta vai garspalvaina). Pieejamas arī oposuma, šinšilas, karakula, kazas, aitas, sabuļa kažokādas, roņāda, teļāda un vēl...

Katrā ziņā, šosezon droši var kombinēt pat pitona ādu ar ūdeles kažokādu! Tatjana parāda šādu piemēru un piebilst, ka kažokādu kombinēšana ar citiem materiāliem – vilnu vai teļādu klientam var sanākt arī lētāk. Tātad, divi zaķi ar vienu šāvienu!

Individuālie pasūtījumi visiecienītākie

"Bieži sievietes izvēlas pasūtīt kažoku pēc individuāla pasūtījuma, kas veido apmēram par 20% lielāku cenu kā pērkot gatavu, bet iegādājoties to salonā, kur tiek arī šūts, tas tāpat var sanākt lētāk, kā veikalā pērkot gatavu. Tad paveras pavisam citas iespējas – var izvēlēties visdažādāko kažokādu, piegriezumu un toņu savienojumus pēc savas gaumes. Turklāt, kažokādu apstrādes tehnoloģijas ir ļoti attīstījušās, tāpēc arī truša ādu var apstrādāt tā, lai tā pilnībā izskatītos kā lapsa.

Viss atkarīgs no klienta vēlmēm – protams, ka ūdeles kažokāda būs dārgāka par trušādu, bet efekts var būt vienādi labs, ja ir atbilstoša gaumes izjūta vai speciālists, kas palīdz izvēlēties. Vidēji kažoku izgatavo apmēram trīs nedēļās.

Tāpat ir pieejami arī atjaunošanas darbi ilgāk valkātiem kažokiem vai tādiem, kuri iegādāti citur un izrādījušies ne īpaši labas kvalitātes, tomēr tas jau ir dārgāks pakalpojums, jo restaurēšanas speciālistu Latvijā ir maz. Tā kā kažokus nemaina tik bieži kā citus apģērbus, tos ir vērts arī pāršūt, pārveidot. Arī pati savu kažoku esmu pārveidojusi vismaz trīs reizes," smej Tatjana.

Visaugstākā kažokādu kvalitāte jāmeklē Itālijā


Kopumā kažokādu cenas visā pasaulē ir cēlušās un prognozē vēl lielāku pieaugumu, jo iepirkumu cenas lielā mērā diktē Ķīna. "Mēs šujam kažokus pārsvarā no augstas kvalitātes Dānijas kažokādām, jo Skandināvija, tāpat kā Krievija, ir kažokādu lielvalstis. Arī Itālijā dāmas ir iecienījušas kažokus, un no šīs valsts cēlušās kažokādas pasaulē ir augstā vērtē un cenā (tas gan neizslēdz iespēju arī Itālijā iegādāties Ķīnas ražojumu). Interesanti, ka, piemēram, šarmantajā Francijā kažokos tērptas dāmas redz maz. Savukārt, Latvijas sievietēm kažoki patīk, tā mums ir ierasta vērtība." Turklāt Tatjana min, ka gan latviešu, gan krievu tautības klientes viņai ir vienādā skaitā, tāpat arī vecuma ziņā.

Jautājot par kažoku pašreizējām cenām, tos var pasūtīt gan 600 – 1000 Ls vērtībā, gan vidēji par 2000 Ls un krietni augstāku summu, atkarībā no izejmateriāla, tās izcelsmes un no pielietotā daudzuma. Vestes maksā vidēji no 300 Ls uz augšu, apkakles var iegādāties aptuveni par 40 Ls un dārgāk.

Kas jāņem vērā, iegādājoties kažokādu

"Pirms kažoka iegādes, ja iespējams, jāpārliecinās par kažokādas izcelsmi – no kādas valsts tā nāk, cik kvalitatīva ir apstrāde. Kažokādas kvalitāti lielā mērā nosaka arī tas, kādos apstākļos dzīvnieciņi ir turēti un baroti, tādēļ dažkārt pēc klientes vēlmes esam kopā devušās uz ražotnēm, lai izvēlētos atbilstošāko kažokādu.

Tālāk svarīgi ir vizuāli to apskatīt un iztaustīt. Laba kažokāda no otras puses vienmēr būs balta un mīksta, nevis dzeltenīga vai pacieta. Tai jābūt maksimāli padevīgai, mīkstai un labi "ņurcāmai". Nereti gan ražotāji aizšuj oderi pilnībā ciet – iespējams, tādēļ, lai kliente nemaz nevarētu apskatīt kažokādas iekšpusi, tādēļ labāk, ja odere ir paceļama uz augšu. Apmatojumam jābūt ciešam, tas nedrīkst viegli krist ārā."

Kažoku kopšanas ābece

"Ja izejmateriāls ir labs, kažokāda kalpos ilgi. Tādēļ tās izcelsme un sākotnējā apstrāde ir noteicošā kažokādas kalpošanas ilgumā, tomēr svarīga nozīme ir arī tās uzglabāšanā. Kažoku ārpus sezonas laika var vienkārši turēt skapī uz pakaramā, tikai ne tiešos vasaras saules staros vai polietilēna maisā. To labāk glabāt auduma maisā, kas labi laiž cauri gaisu, pirms tam labi izvēdinot izstrādājumu. Obligāti jāizmanto piemēroti pretkožu līdzekļi, bet tīrīt jānes uz pārbaudītu ķīmisko tīrītavu. Savukārt, ziemā jāizvairās turēt kažokus tiešā radiatoru tuvumā," iesaka T. Jvancikova.

Katrā ziņā, kažoka izvēlei jābūt labi pārdomātai izvēlei, jo tas jums kalpos ne vienu gadu vien!

Jaunākie raksti