Alīna, Sandris, Rūsiņš

Līgotājus uztrauc sagaidāmie tēriņi– tomēr tos negatavojas plānot

Kaut arī Latvijas iedzīvotāji meklē veidus, kā ietaupīt gatavojoties Līgo, tomēr svētku tēriņu savlaicīga plānošana joprojām nav kļuvusi par ieradumu. Vidēji katrs piektais uzskata, ka svētku tēriņi nav jāsamazina, kamēr katrs ceturtais plāno tērēt 16-30 latus, liecina Naudas plānošanas centra veiktas pētījums.

Veiktā aptauja liecina, ka vasaras saulgriežu svētkus svinēs un ar svētkiem saistītus tēriņus paredz gan latviešu, gan krievu tautības cilvēki. Lielākā daļa Latviešu savus svētku izdevumus plāno 26-30 latu robežās, krievu tautības cilvēki - 6-15 latu. Tikmēr 5% respondentu uzskata, ka Līgo tēriņiem izdos vairāk nekā 50 latu.

„Svētki ir viens no tiem brīžiem, kad, ja izdevumi netiek plānoti, cilvēki arī pārtērējas. Nereti tādēļ pēc labi pavadītām brīvdienām, tomēr seko vilšanās par konta atlikumu. Plānojot savu ikmēneša budžetu, jau laikus varētu atlikt noteiktu summu tieši svinībām, kuru vajadzētu arī ievērot. Tieši tādēļ esam izstrādājuši īpašu bezmaksas rīku „Svētku tēriņu kontrolieri”, kas ir lejupielādējams mobilajā tālrunī. Tas palīdzēs ikvienam plānot savus svētku izdevumus atbilstoši savām iespējām, kā arī palīdzēs nepārtērēties,” skaidro Signe Bierande, Naudas plānošanas centra vadītāja.

Plāno pievērst uzmanību akcijas precēm un meklēt izdevīgus piedāvājumus

Jautāti par to, kas motivētu ievērot noteiktu svētku budžetu, 40% respondentu atbild, ka tā būtu iespēja izvēlēties akcijas un cenas un izdevīgus piedāvājumus. Tikmēr vēl katrs piektais uz šo jautājumu atbild, ka tāpat jau negrasās pārtērēties. Savukārt 18% labprāt gribētu uzzināt, kādus praktiskus padomus, kā ietaupīt, nemazinot svētku prieku.

„Gan ikdienā, gan arī pirmssvētku laikā cilvēki meklē izdevīgus piedāvājumus, tāpēc akciju popularitāte nemazinās. Esam aprēķinājuši, ka, pērkot par akcijas cenām katram līgotājam nepieciešamus produktus – šašliku, ķimeņu sieru, alu, rupjmaizi un tomātus, vienam cilvēkam Līgo vakara maltīte izmaksās 5 lati. Jaunas ēras ietvaros esam samazinājuši arī regulārās cenas, lai mūsu pircēji varētu izvēlēties arī savus visiecienītākos produktus par izdevīgākām cenām. Lai sekotu līdzi tēriņiem un vienlaikus arī neaizmirstu ko svinībām būtisku, aicinām izmantot iepirkumu sarakstu, kas pieejams Rimi mājas lapā”, saka Rimi mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Eniņa.

Aptauja rāda, ka taupīšana uz ēdienu un dzērienu šajos Līgo svētkos nebūs prioritāte - cilvēki labāk izvēlas lētāku akcijas preci un nopērk vairāk nekā rūpīgāk saplāno savus izdevumus (13% pirks mazāk/lētāku pārtiku un 9% - pirks mazāk alkohola).

Par Svētku tēriņu kontrolieri

Mobilā programma „Svētku tēriņu kontrolieris” ir izstrādāta, lai palīdzētu ikvienam vienkārši un ērti plānot jebkuru svinību budžetu, vienlaikus kontrolējot, lai nebūtu pārtēriņa, un atturot no neapdomīgiem pirkumiem. Programma ir pieejama bez maksas un to var lejupielādēt mobilajā tālrunī.
Tiem, kas vēlas plānot savu budžetu ne tikai svētkos, bet arī ikdienā piedāvājam izmantot mobilo programmu „Naudas kontrolieris”. Vairāk informācijas www.vissparnaudu.lv sadaļā „Palīgs Tev”.

Pētījuma rezultāti apkopoti veicot SNAPSHOT aptauju , kas veikta 2010.gada jūnijā. SNAPSHOTS ir vērienīgākais regulārais interneta pētījums Latvijā, kas katru gadu sniedz atbildes uz vairāk nekā 750 jautājumiem un vienlaicīgi nopietnākais interneta pētījums, ko izmanto valsts vadošie mārketinga un reklāmas speciālisti.

Biedrība “Naudas plānošanas centrs” ir neatkarīga sabiedriskā labuma organizācija, kas apvieno dažādus ekspertus un Latvijā darbojas jau kopš 2007.gada. Biedrības misija ir finanšu jautājumos izglītota Latvijas sabiedrība, kuras indivīdi spēj pieņemt finansiāli izsvērtus un atbildīgus lēmumus. Skolēnu izpratnes veicināšanai par naudu izveidots arī pirmais elektroniskais mācību līdzeklis - “Naudas mācība”.

Jaunākie raksti