Alīna, Sandris, Rūsiņš

Pasniegs Latvijas Teātra darbinieku savienības balvas

Latvijas Teātra darbinieku savienība, atzīmējot Starptautisko teātra dienu, 27. martā pasniegs tradicionālās Lilitas Bērziņas, Harija Liepiņa un Helēnas Tangijevas-Birzniecas balvas, ko šogad saņems Liepājas teātra aktrise Inese Kučinska, Jaunā Rīgas teātra aktieris Kaspars Znotiņš, baletdejotāja, pedagoģe Zita Errs un Latvijas Nacionālās operas baleta premjers, pedagogs Genādijs Gorbaņovs.

Balvas par izcilu aktiermākslu – Inesei Kučinskai un Kasparam Znotiņam
Šogad Lilitas Bērziņas balvu, kura tradicionāli tiek piešķirta aktrisei par izciliem sasniegumiem teātra mākslā, saņems Liepājas teātra aktrise Inese Kučinska. Inese Kučinska 1993./1994.gada sezonā saņēmusi "Spēlmaņu nakts" balvu kā gada labākā jaunā aktrise.

Lilitas Bērziņas balva pirmo reizi tika pasniegta 1987.gadā, un to saņēma Vija Artmane un Astrīda Kairiša. 2007. gadā – Baiba Broka, 2008. gadā – Lilita Ozoliņa, 2009. gadā – Ieva Puķe, bet 2010. gadā – Dailes teātra aktrise Rēzija Kalniņa.

Harija Liepiņa balva tiks pasniegta Jaunā Rīgas teātra aktierim Kasparam Znotiņam. Šo gadu laikā Kaspars Znotiņš teātrī ir nospēlējis 48 lomas visdažādāko stilu un žanru izrādēs. Jau ar pirmajiem iestudējumiem viņa darbs ticis izcelts par spēju organiski pārvaldīt formu un perfektu aktiermeistarības tehniku. Aktierim izdodas ļoti personiski un cilvēciski smalki atklāt jebkura sava atveidotā varoņa iekšējo pasauli.

Harija Liepiņa balva pirmo reizi tika pasniegta 2005. gadā, un to saņēmis Vilis Daudziņš 2006. gadā, Rihards Rudāks 2007. gadā, Uldis Anže 2008. gadā, Ģirts Ķesteris 2009. gadā, bet 2010. gadā – Valmieras Drāmas teātra aktieris Tālivaldis Lasmanis.

Balva par izcilu veikumu baleta mākslā – Zitai Errs un Genādijam Gorbaņovam

Helēnas Tangijevas Birznieces balvu par izcilu veikumu baleta mākslā saņems baletdejotāja, pedagoģe un repetitore Zita Errs un Latvijas Nacionālās operas baleta premjers, pedagogs un repetitors Genādijs Gorbaņovs.

Zita Errs ir viena no 20. gadsimta 70. – 90. gadu Latvijas Nacionālās operas primabalerīnām. Ar Rīgas baleta un Lielā teātra baleta trupām viņa dejojusi uz desmitiem pasaules baleta teātru skatuvju. Pie viņas labākajām lomām pieder princese Aurora "Apburtajā princesē", šķelmīgā spāņu skaistule Kitrija "Donā Kihotā", maigas, romantiskas smeldzes un koķeta lirisma pilnā Džuljeta, Žizele un Silfīda. Speciāli Zitai radīti tādi baleti kā "Kamēliju dāma" (Džuzepes Verdi mūzika Raimonda Paula sakārtojumā), Daces Aperānes "Edīte", pirmais roka balets Rīgas baleta vēsturē "Ekspresija". Līdz 2005. gadam Zita Errs bija LNO baleta repetitore, viņas audzēkņu vidū ir LNO baleta vadošās balerīnas Jūlija Gurviča, Rita Lukašēvica un citas.

Genādijs Gorbaņovs ir viens no izcilākajiem 20. gadsimta LNO baleta solistiem. Viņš ne tikai teicami pārvalda dejas mākslas tehniku, bet ir arī savdabīga personība, mākslinieks un skolotājs. Atzinību iekarojis arī ārpus Latvijas robežām - Francijā, Itālijā, Vācijā, Norvēģijā, Dānijā, Zviedrijā, Somijā, Meksikā, Nikaragvā, Venecuēlā, Ēģiptē. Šodien Genādijs Gorbaņovs savu skatuves pieredzi nodod tālāk jaunajiem baleta solistiem Arturam Sokolovam, Viktoram Seiko, Zigmāram Kirilko.

Helēnas Tangijevas-Birzniecas balva pirmoreiz pasniegta 1996. gadā Litai Beiris. To saņēmuši arī Ausma Dragone, Inese Dumpe, Aivars Leimanis, Sarmīte Jakse-Graudiņa.

Balvu kandidātus iesniedz Latvijas profesionālie teātri, bet balvu laureātus nosaka biedrības Latvijas Teātra darbinieku savienības valde aizklātā balsojumā.

Jaunākie raksti