Alīna, Sandris, Rūsiņš

\"Franču virtuve – kā māksla un zinātne\" Jelgavas pilī

17. martā Jelgavas pilī notiks gadskārtējie frankofono valstu svētki. Šī gada pasākums "Franču virtuve – kā māksla un zinātne" veltīts franču virtuves un vīna kultūras tradīcijām.

Pirmajā daļā Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) profesore Inga Ciproviča sniegs prezentāciju "Francijas sieru valstība", par Francijas vīniem stāstīs Latvijas Vīnziņu asociācijas pārstāve Valentīna Grandāne, bet savos iespaidos, kas gūti prakses laikā, strādājot restorānā Ruelmalmazonā (Francijā), dalīsies Jelgavas Amatu vidusskolas audzēkņi.

Aizraujošu uzvedumu franču valodā ir sagatavojuši Valsts ģimnāzijas audzēkņi skolotājas Ilzes Liepas - Nagles vadībā. Pasākuma pirmā daļa notiks angļu, franču un latviešu valodā, no plkst. 14.30 līdz plkst. 16.00 Jelgavas pils Sudraba zālē.

Svētku otrajā daļā paralēli notiks franču virtuves, vīna un uzkodu iepazīšana.

Plkst. 17.00 meistarklasē "Franču virtuves noslēpumi" gatavot franču klasiskos ēdienus mācīs kafejnīcas "Hercogs" šefpavārs, Latvijas Pavāru kluba valdes loceklis Andris Rūmītis, kas savu pavārmākslas meistarību ir kaldinājis vairākās valstīs, tostarp arī Francijā. Meistarklases dalībnieki viņa vadībā gatavos vairākus ēdienus, kā arī nobaudīs tos.

Meistarklasē "Vīnu degustācija un novērtēšana" eksperte vīna kultūras jautājumos, vīnzine V.Grandāne mācīs iepazīt un novērtēt franču vīnus, kā arī pastāstīs par vīnu saderību ar ēdieniem.

Radošajā darbnīcā "Pirkstiņuzkodu gatavošana un degustācija" mūsdienās tik ļoti populārās uzkodas gatavot mācīs Jelgavas Amatu vidusskolas skolotāja Aina Tāluma, kas pavārmākslas zinības ir papildinājusi, vairākkārt stažējoties Francijā.

Frankofonijas svētkus organizē LLU Valodu katedra un Franču klubs.

Jaunākie raksti