Alīna, Sandris, Rūsiņš

Atklās festivālu Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2011

4. martā plkst.19.00 ar atklāšanas koncertu Rīgā, Latvijas Universitātes Lielajā aulā sāksies Latvijas Komponistu savienības rīkotais ikgadējais festivāls Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2011.

Festivāls tiks atklāts ar koncertu Es nāku no tālas zemes, ko atskaņos Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā kopā ar kamerkori Ventspils un solistiem Sonoru Vaici (soprāns), Ievu Paršu (mecosoprāns), Ivaru Cinkusu (baritons) un Jāni Misiņu (bass).

Šī gada festivāla uzmanība bez jaundarbiem ir vērsta arī uz ‚aizgājušo laiku‘ komponistiem. Šoreiz festivāla centrā tiek izvirzīts Gundaris Pone (1932-1994). Īpaši godināts tiek arī jubilārs Imants Kalniņš (1941) – festivāla programmā ir iekļauts viņa leģendārais jaunības gadu meistardarbs Oktobra oratorija (1967) korim un simfoniskajam orķestrim, kas skanēs tieši festivāla atklāšanas koncertā.

Oktobra oratorijā izmantoti vārdi, ko pēc 1917. gada revolūcijas rakstījuši tā laika notikumu aculiecinieki. Dziedājuma pamatā izmantots dokumentāls materiāls, izņēmums ir tikai fināls Divas mīļotās, kur izskan Jevgeņija Jevtušenko dzejas rindas. Jāpiezīmē, ka dzejnieks ir viens no retajiem, kas padomju sistēmā mēģināja manifestēt brīvības un demokrātijas idejas. Un tolaik tas nebūt nebija tik vienkārši. Oktobra oratorija nav pasūtījuma darbs”, uzsver komponists Imants Kalniņš „bet gan patiess tā laika dokuments.”

Atklāšanas koncerta programmā tiks atskaņota arī Gundara Pones 1986. gadā radītā monumentālā filozofiskā poēma Titzarin liela sastāva simfoniskajam orķestrim, ko komponists ir uzskatījis par savas daiļrades ceļa kvintesensi.

Savukārt koncerta īpašā intriga un jaunatklājums (šis būs pasaules pirmatskaņojums) būs Marinas Gribinčikas (1966) jaundarbs simfoniskajam orķestrim Idea fix.

Jaunākie raksti